FÖRETAGANDE 2022-05-09 KL. 17:57

De prisades på Företagarnas Awardparty

Av Johan W Jönsson

Jeanette Särnholm på AVA Vet i Skottorp blev Årets företagare och bröderna Emil och Simon Nilsson på Nilssons Industriteknik i Laholm Årets unga företagare. Vinnarna utsågs när Företagarna i Laholm äntligen kunde ha sitt Awardparty igen. ”Det blev en härlig tillställning”, säger Stefan Andersson som är ordförande i Företagarna Laholm.

De prisades på Företagarnas Awardparty
Jeanette Särnholm på AVA Vet blev Årets företagare och prisades på Företagarna Laholms Awardparty. Foto: Martin Damberg

Jeanette Särnholm prisades för att hon driver sin veterinärklinik på ett familjärt och nytänkande sätt. Det är inte bara hunden eller katten som tas omhand utan även matte och husse.

– Det känns förvånande och fantastiskt roligt! Jag känner mig verkligen hedrad, säger Jeanette Särnholm till LT.

Varför tror du att juryn föll för just dig?

– De hade en väldigt fin nominering och det känns lite som ett kvitto på att det man gör funkar och att det är fler än jag som tror på det.

Hon driver veterinärklinik men förklarar att det inte bara handlar om patienten och patientfallet utan även om djurägaren.

– Vår patient sitter ihop med en djurägare och man måste se helheten och ta hand om båda parter för att det ska bli så bra som möjligt, säger Jeanette.

Hon menar att det finns många skickliga veterinärer och bra veterinärkliniker som är duktiga på det de gör men att lätt blir fullt fokus på patienten.

– Det är inte det att vi inte fokuserar på patienten. Det måste man göra. Men djurägaren är en jätteviktig del och för mig handlar det om att jobba tillsammans för att få så bra resultat som möjligt.

– Vi försöker komma ifrån stressiga situationer. Kommer djurägaren in och känner att det är rätt okej att komma hit så smittar det av sig på djuret och då är det lättare att undersöka.

Jeanette får ofta höra djurägarna säga att djuren känner igen sig och drar för att komma in i veterinärkliniken. Det är det finaste betyg man kan få, menar hon.

Hade du trevligt på partyt?

– Det var jättetrevligt! Det var väldigt välorganiserat, jättegod mat och massor av trevliga människor, avslutar Jeanette.

Hon var nominerad till Årets företagare tillsammans med Matilda och Linus Nilsson på Kungsbygget Äventyrspark samt Kristian och Martin Ottosson på Fönstermiljö i Laholm.

Emil och Simon Nilsson på Nilssons Industriteknik var nominerade till Årets unga företagare ihop med Joakim Svenson på Borr & Sågteknik Väst samt Felicia Garellick på Vilgots Surdegsbageri.


Emil och Simon (med ryggen mot kameran) Nilsson på Nilssons Industriteknik utsågs till Årets unga företagare. Foto: Martin Damberg


– Det känns jätteroligt och lite förvånande att vi vann. Vi har en bred kompetens i och med att vi som jobbar på företaget (fem stycken) kommer från olika bakgrunder, säger Emil Nilsson.

Vad är ett typiskt jobb för er?

– Det är mycket svetsning och reperation. Mycket montage av nya maskinlinjer och en hel del underhåll på delar av industrierna.

Hade ni en trevlig kväll?


– Mycket trevlig! Allting var jättebra. Fantastisk mat och trevligt sällskap, avslutar Emil Nilsson.

– Man ska inte frånta vinnaren något men de tre som är nominerade i varje klass är så duktiga att de kunde vunnit allihopa. Men det ska utses en vinnare och de som vann var värdiga vinnare, säger Stefan Andersson.

Mats Olofsson blev utsedd till Årets drivkraft. ”För långt och troget engagemang med Laholm i centrum”, löd en del av motiveringen.

– Priset ska gå till en driven person som gör nytta i samhället, driver på frågor och är väldigt engagerad. Mats passar som hand i handsken, tycker vi i styrelsen, säger Stefan.

Årets rookie är ett nytt pris och det tilldelades Peter Villumsen som driver Energi Miljö Center Laholm AB.

– Det går till någon som varit nere för räkning men som lyckats ta sig upp igen. Peter har tagit sig tillbaka på ett bra sätt efter motgångar, säger Stefan.

Årets hållbarhetspris delades som vanligt ut av huvudsponsorn Länsförsäkringar och den här gången tillföll det Artur Potocki som driver WeKuData.

Awardpartyt anordnades ihop med Företagarna i Båstad och ägde rum på Hotell Skansen i grannkommunen. Konferencieren Håcan Nilsson ledde kvällen från scen med säker hand.

– Det var fantastiskt kul att vi kunde ha ett party igen efter pandemiuppehållet. Vädret var kanon och från terrassen på Skansen hade vi utsikt över hela bukten, säger Stefan Andersson.

– Det var mycket trevligt! Tack vare Länsförsäkringar och våra andra sponsorer kan vi bjuda våra medlemmar och de nominerade på den här kvällen, fortsätter han.

Även de nominerade från föregående år var inbjudna till Awardpartyt och uppmärksammades på scen. De gick ju miste om sin fest på grund av pandemin.


Mats Olofsson blev Årets drivkraft, Artur Potocki fick hållbarhetspriset och Peter Villumsen fick det nyinstiftade rookie-priset. Foto: Martin DambergÅrets Företagare: Jeanette Särnholm, AVA Vet

Motivering:

Det här är företaget som gör det där lila extra, allt för dig och din vän. ”För dig som bor i södra Halland och Båstad med omnejd - Vi kommer till dig om du inte kan komma till oss ” säger det mesta om detta familjära, nytänkande företag som sprider denna goa känsla till sina kunder.
Att bli omhändertagen och känna trygghet i alla situationer, i glädje och i svåra stunder, gör att Jeanette Särnholm sticker ut tassarna i sammanhanget. En företagshistoria med klös!

Årets Unga företagare: Emil och Simon Nilsson, Nilssons Industriteknik

Motivering:

Svets, pnumatic, hydralik, cad, digitalisering och konstruktion. Listan kan göras lång när man ska presentera Nilssons Industriteknik.
Dom är ett ungt företag som visar att hårt arbete, kunnande och innovation är viktiga beståndsdelar i att bli framgångsrik.
Emil och Simon Nilsson har visat detta på ett utmärkt sätt.

Årets Drivkraft: Mats Olofsson

Motivering:

Årets Drivkraft är en person som lägger hela sitt hjärta och själ i utvecklingen av Laholm och att inspirera Laholmarna.

Hans deltagande och medverkan i att driva samhällsfrågor och företag är beundransvärt. Genom hans entreprenörskap drar såväl företag som allmänhet nytta av hans energi och strävan att skapa ett gott samhälle att verka och bo i.

För långt och troget engagemang med Laholm i centrum, utser Företagarna Laholm en mycket värdig vinnare till Årets Drivkraft 2022 – Mats Olofsson!

Årets Rookie: Peter Villumsen, Energi Miljö Center Laholm AB

Motivering:

Att vända motgång till framgång är ett klyschigt begrepp. Men också en berättelse om vår vinnare av Årets rookie. 
Nog har livet prövat vår vinnare på olika sätt - men då har hen visat att man med envishet och stort mod kan finna energi på nytt. 
En energi att skapa, förädla och förbättra, både för sig själv och för kommande generationer. 
Nog är det nystartade företaget här för att stanna och vi ser med tillförsikt fram emot att få följa med på den kommande resan som kompanjonerna kommer göra i takt med elektrifieringen av samhället. 
Att ge gamla batterier nytt liv blir symboliskt i sammanhanget - för nog har vår vinnare också själv skapat sig ett nytt liv genom - Entreprenörskapet, företagandet och tron på sig själv. 

Årets Hållbarhetspris delas ut av sponsorn Länsförsäkringar och gick till Artur Potocki på WeKuData.

Motivering:

Företaget har på ett övertygande sätt kopplat ett cirkulärt kretslopptänkt till sin kärnverksamhet. Att minimera sitt eget och sina kunders klimatavtryck genom att t.ex. bli självförsörjande på el, har visat sig vara en framgångsrik strategi – en strategi som visar på såväl innovationskraft som ansvarstagande.