Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-04-05 KL. 06:02

De kan bli årets företagare i Laholms kommun

Av Johan W Jönsson

En pärebonne, bröderna bakom en maskinstation, en konditor, en restaurangägare, en snickare och en rörmokare. De kan alla bli utsedda till årets företagare i Laholms kommun. De nominerade presenterades av Företagarna vid en nomineringslunch på Bred & Butter Bistro i Skummeslövsstrand.
– Det känns minst sagt överraskande, säger Bo och Hans Bertilsson som drivit Bondåkra Maskinstation AB i över 40 år.

De kan bli årets företagare i Laholms kommun
Helena Nilsson, Viktor Troedsson, Magnus Magnusson, Christofer Bertilsson, Hampus Nilsson samt Bo och Hans Bertilsson är nominerade som årets företagare och kan prisas vid Företagarnas Awardparty i maj. Foto: Johan W Jönsson

I fjol var det Johan Cavalli och Magnus Elmblad på Lagafors samt Oskar Hemhagen som driver Oskars Utemiljö som blev utsedda till årets företagare respektive årets unga företagare.

Nu är det sex nya finalister som har chansen på utmärkelserna. Konkurrensen är som vanligt hård. Laholms kommun är företagstätt och det finns många duktiga företagare i kommunen.

Årets unga företagare kan Hampus Nilsson på Hampus Byggare i Laholm AB, Christofer Bertilsson på Bertilssons VVS och Viktor Troedsson på Strandhotellet i Mellbystrand bli.

– Det känns jättekul att vara nominerad. Synd bara att jag inte får ta med min kollega (Marcus Randevik) som då tyvärr inte räknas som ung längre (under 35) år, ler Viktor Troedsson.

Han tog över Strandhotellet, ihop med Marcus, för fyra år sedan. Det har varit en tuff tid för restaurangbranschen men hårt slit har lönat sig. Duon har nyligen köpt Verandan i Båstad.

Christofer Bertilsson, som driver Bertilssons VVS i Genevad, vänder sig främst mot privatpersoner. Han håller på med VVS och kyla. Installerar AC-anläggningar, värmepumpar och så vidare.

– Jag har drivit eget företag i tre år men jag har 15 år i branschen. Trots de tuffa tider som råder har jag inte märkt någon större nedgång. Nyproduktionen har stannat av men det är mycket att göra.

Hur känns det att vara nominerad?

– Det känns bra! Det här är inget man normalt sysslar med. Jag försöker snarare hålla mig lite undan. Det var verkligen inget jag förväntade mig, säger Berthilsson.

Hampus ”Byggare” Nilsson har två anställda. Hans företag hjälper lantbrukare med olika former av byggen, bygger nya hus, tar sig an renoveringar och utbyggen.

– Roligt och oväntat att bli uppmärksammad på detta sättet. Jag har haft att göra under mina åtta år som egen men en sådan här nominering är god PR för mig och mitt företag, säger han.

Christofer Bertilsson på Bertilssons VVS, Hampus Nilsson på Hampus Byggare i Laholm AB och Viktor Troedsson på Strandhotellet i Mellbystrand är nominerade till årets unga företagare. Foto: Johan W Jönsson

Till årets företagare är Magnus Magnusson på M. Magnusson Potatis AB, Bo och Hans Bertilsson på Bondåkra Maskinstation samt Helena Nilsson på Signes konditori nominerade.

Helena Nilsson på Signes konditori nomineras för sitt dedikerade arbete där hon skapar platser där kaffe möter samtal och bakverk blir glädjeämnen i vardagen.

– Det känns jättestort! Jag blev väldigt förvånad när de ringde. Så jag är superglad. Fantastiskt roligt. Då har man kanske utmärkt sig på något sätt i positiv bemärkelse, ler Helena.

Just nu håller hon på med en stor renovering av butik- och kafédelen. Helena beskriver sig själv som lika delar bagare, konditor och entreprenör. Hon älskar när det händer saker.

Bo och Hans på Bondåkra Maskinstation beskrivs som två tysta hjältar inom Laholms näringsliv. Deras jordnära inställning och praktiska expertis har skapat en stabil grund för verksamheten.

– Det känns spännande! Vi blev väldigt förvånade när de hörde av sig och berättade. Vi hade inte en tanke på att vi skulle kunna vara tilltänkta för en nominering. Men det är trevligt!, säger de.

Bondåkra Maskinstation engagerar sju heltidsanställda plus tre, fyra säsongsanställda. De erbjuder både entreprenad med grävmaskiner och lantbrukstjänster av olika slag.

Magnus Magnusson driver det största företaget i sin bransch i Sverige. Han startade redan för 22 år sedan och har idag 30 anställa. Potatisen levereras både till industrin och till butiker.

– Vi odlar mycket potatis själva som paketeras och tvättas. Jag är väldigt glad och stolt över nomineringen. Förvånad samtidigt då det finns många duktiga företagare i kommunen.

På gården i Mellby finns också en egen gårdsbutik sedan 2016. Flödet av kunder är bra och ökade under pandemin. De som hittade dit då har fortsatt att komma.

Årets Awardparty äger rum på Hotell Skansen i Båstad den 4 maj. Företagarfesten anordnas tillsammans med företagarna i Båstad.

Stefan Andersson är ordförande i Företagarna i Laholm:

– Det är alltid lika svårt att välja ut tre i varje kategori då det finns jättemånga kandidater. I årets företagare var det runt 30 från början. Vi har fått fram ett starkt startfält, säger han.

Helena Nilsson på Signes konditori, Magnus Magnusson på M. Magnusson Potatis AB samt Bo och Hans Bertilsson på Bondåkra Maskinstation är nominerade som årets företagare. Foto: Johan W Jönsson

Fakta:

De kan bli årets företagare 2024

Motiveringar:

Bo och Hans Bertilsson

Bondåkra Maskinstation AB

Bo och Hans på Bondåkra Maskinstation är två tysta hjältar inom Laholms näringsliv. Deras jordnära inställning och praktiska expertis har skapat en stabil grund för maskinstationens verksamhet. Genom lågmält, men konsekvent arbete, har de inte bara odlat grödor utan också en atmosfär av pålitlighet och tillit. Att nominera dem till årets företagare i Laholm 2024, är att lyfta fram deras tysta men kraftfulla bidrag till samhället och bekräfta att en stadig hand kan föra en maskin till framgång, både bokstavligt och bildligt.

Magnus Magnusson

M. Magnusson Potatis AB

Magnus, den drivande kraften bakom M. Magnussons Potatis, har med en lågmäld men påtaglig närvaro med sitt engagemang och hängivenhet för sitt företag, inte bara stärkt potatisverksamheten, utan även bidragit till den ekonomiska utvecklingen i Laholm. Magnus har, genom sitt envisa arbete och fokus på kvalitet, etablerat M. Magnussons Potatis som en pålitlig leverantör i regionen. Hans lågmälda ledarskap har skapat en stabil grund för företagets framgång. Genom att hålla fast vid sina värderingar har Magnussons Potatis blivit en väletablerad aktör i Laholms näringsliv. Magnus Magnusson förtjänar att hyllas för sitt tysta men betydelsefulla bidrag till Laholms näringsliv och samhället som helhet.”

Helena Nilsson

Signes Konditori

Helena är kraften bakom Signes Konditori i Vallberga. En lugn och stark kandidat till årets företagare i Laholm. Genom sitt dedikerade arbete skapar hon platser där kaffe möter samtal och bakverk blir glädjeämnen i vardagen. Helena har inte bara byggt upp en framgångsrik verksamhet utan också blivit en del av det lokala samhällets hjärta. Hennes förmåga att leverera en känsla en hemtrevnad och vänlighet har gjort Signes Konditori till en trygg hamn för invånarna i Vallberga. Därför vill vi lyfta fram Helena för att hon med sitt stillsamma ledarskap, har skapat en plats där sötsaker, värme och medmänsklighet förenas på ett förtjänstfullt sätt och blir till glädje för många, både till vardags och när det är fest.

De kan bli årets unga företagare i Laholm 2024

Motiveringar:

Hampus Nilsson

Hampus Byggare i Laholm AB, Edenberga

Hampus Nilsson, äger och driver Hampus Byggare i Laholm - där varje bräda och spik är noggrant placerad med precision och omsorg. Genom sitt fokus på att leverera högkvalitativa byggtjänster har Hampus och hans team etablerat sig som pålitliga aktörer inom byggbranschen i Laholm. För sitt engagemang och kompetens förtjänar Hampus Nilsson sin nominering till Årets Unga Företagare i Laholm 2024.

Christofer Bertilsson

Bertilssons VVS, Genevad

Christoffer Bertilsson - den"rörlige" entreprenören! Han inte bara vrider och vänder sig för att lösa kundernas vattenproblem, utan han har också snurrat in humor i varje ledning han lagt ner. Med sin förmåga att inte bara få vattnet att rinna har Christoffer visat att rörläggning kan vara både roligt och förtjänstfullt. För att han har satt en ny twist på en gammal bransch, och lämnat ett leende på våra ansikten, vill vi nominera Christoffer Bertilsson till Årets Unga Företagare i Laholm.

Viktor Troedsson

Strandhotellet i Mellbystrand

Med sitt engagemang har Viktor skapat en inbjudande atmosfär på Strandhotellet i Mellbystrand. Hans personlighet har inte bara gynnat företagets framgång, utan även bidragit till att stärka kommunens varumärke. Viktor introducerade framgångsrikt 'Pornstar Martini' som Strandhotellets signaturdrink. Denna innovativa twist på en klassisk cocktail har blivit omtyckt av både lokalbefolkningen och besökare, och det representerar Strandhotellets unika prägel och Viktors förmåga att ta något befintligt och förädla det. Med sin ödmjuka inställning och fokus på kvalitet tycker vi Viktor Troedsson är självklar som nominerad till Årets Unga Företagare i Laholm 2024.