Klik venligst
FÖRETAGANDE 2024-03-20 KL. 13:02

Coop-miljoner skapar framtidstro i Knäred

Av Rickard Gustafsson

Åtta välbehövliga miljoner satsas för att förvandla Coop Knäred till en toppmodern butik. Butikschefen Jimmy Häggkvist tar emot investeringsbeskedet från Coop Väst med glädje och lättnad.
– Att gå från att vara Sveriges största förbrukare av silvertejp, för att hålla ihop anläggningen, till att stolt kunna presentera en fräsch och välvårdad butik är häftigt!

Coop-miljoner skapar framtidstro i Knäred
Coop Knäred kommer att få ett rejält ansiktslyft den närmsta tiden – framförallt interiört men också exteriört. Butikschefen Jimmy Häggqvist är väldigt glad över att Coop Väst valt att satsa på Knäred. Foto: Rickard Gustafsson

För 17 månader sedan stod Coop Knäred inför ett akut nedläggningshot.

I oktober 2022 fylldes Knäreds bygdegård till maxgränsen där butikscheferna Jimmy och Therese Häggqvist, naket och transparent, inte utelämnade en enda röd bokslutssiffra. År av minusresultat hade satt butiken i ett läge där de likvida medlen till sist var förbrukade.

För att understryka allvaret i situationen uppmanades knäredsborna att handla mer i butiken eller helt enkelt tvingas se den försvinna.

När butikens framtid stod på spel skapades ett andningshål och framtidshopp när den lokala Coop-föreningen, senare under hösten, fusionerades med Coop Västs drygt 170 butiker.

– Efter mötena fick vi ett otroligt uppsving. Det kom många kunder som vi inte sett tidigare och gamla kunder gjorde mer inköp i butiken, berättar Jimmy Häggqvist som berättar att det varit och är ett fortsatt utmanande läge efter alla räntehöjningar, inflation och stigande priser.

Arbetet med att säkra butikens framtid har fortskridit och Coop Väst har nyligen beslutat att investera i Knäred för att skapa en modern butik, utifrån samma snitt som finns i övriga Sverige.

– Det är mycket kul att Coop Väst tror på oss och på Knäred som samhälle. Nu visar de det med mer än bara ord med en investering på åtta miljoner kronor, säger Jimmy.

Stora undersökningar har gjorts som visat att det finns ett kundunderlag och lönsamhetspotential.

– Vi är på god väg mot svarta siffror och målet är att vi ska gå med plus det här året. Investeringen som är på gång minskar våra kostnader för energi, reparationer och underhåll. Däremot är jag lite osäker på hur mycket genomslag det hinner få på årets resultat, säger Jimmy.

Förluståren är förhoppningsvis snart förbi och butikschefen Jimmy Häggqvist hoppas och tror att Coop Knäred snart kan visa svarta siffror i bokslutet. Foto: Rickard Gustafsson

Under intervjun i fikarummet hörs taktfasta dunkande ljud. Arbetet med takomläggningen har redan påbörjats och utöver nytt tak kommer i princip allt bytas ut interiört.

Belysning, kylar och frysar, hyllinredning – ja, rubbet!

– Den butik som kunderna kommer att möta under vecka 18 (månadsskiftet april/maj) kommer att se mycket annorlunda ut. Inte en pinal kommer att vara på den plats där de finns i dag och det kommer bli en mycket bättre, mer tilltalande butik med en genomtänkt lösning och layout, säger Jimmy och ler.

Häggqvist hoppas och tror att ansiktslyftet kommer leda till ett uppsving för butiken och dessutom skapa en mer angenäm miljö för både kunder och anställda.

– Det är inspirerande för oss alla. Att gå från att vara Sveriges största förbrukare av silvertejp, för att hålla ihop anläggningen, till att stolt kunna presentera en fräsch och välvårdad butik är häftigt!, säger Jimmy och skrattar.

Coop Knäred har redan börjat informera kunderna om den stundande ombyggnationen. Under v.17 kommer det bland annat innebära begränsade öppettider för paketuthämtning, systembolagsärenden och medicinutlämning i förbutiken.

För att kunna färdigställa butiken och stå redo för nyöppningspremiären, lördagen den 27 april, kommer det vara helt stängt i fem dagar, 22-26 april.

– Det kommer att märkas mer och mer i butiken att vi drar ner på sortimentet på antalet sorter och smaker för vi måste helt enkelt förbereda plats för ombyggnationen. Jag hoppas och tror att kunderna kommer att ha förståelse för det här, säger Jimmy Häggqvist som utlovar evenemang och specialerbjudande vid nyöppningen.

LÄS MER: Viktigt steg för att rädda Coop Knäred

LÄS MER: Känsla av lättnad trots allvarligt läge

LÄS MER: Coop Knäred blöder ekonomiskt

Butiksmiljön ska bli mer tilltalande för både kunder och personal, menar butikschefen Jimmy Häggqvist. Jakob Nilsson (till höger), som arbetat i butiken i 15 år, ser fram emot sin "nya" arbetsplats. Foto: Rickard Gustafsson