FÖRETAGANDE 2022-04-15 KL. 07:57

Choklad blev Veronicas passion

Av Carina Nilsson

En högklackad sko av choklad, små praliner i fantastiska färger eller dekorerade som hönor, tuppar och kycklingar.

I Veronica Kjellquist Johanssons händer kan chokladen formas till nästan vad som helst. Men viktigast är ändå smaken.

Choklad blev Veronicas passion
Rätt temperatur är A och O vid chokladtillverkningen. Foto: Carina Nilsson

Veronica Kjellquist Johansson har nyligen gått med i Reko ring i Båstad, där hon säljer praliner och andra godsaker av choklad. Tillverkningen har hon hemma, strax utanför Våxtorp där hon bor med man och två barn. Här hämtar hon också en del av råvaran.

– Blåbär växer runt knuten och det brukar vi plocka på somrarna, rabarber har jag i landet, men passionsfrukt och annat måste jag såklart köpa, säger hon.

Veronica har alltid haft ett intresse för att baka. Som liten hängde hon jämt med mamma i köket i Vallberga när hon bakade.

– När det sedan var dags att välja till gymnasiet ville jag gå ett praktiskt program och läste till bagare och konditor i Falkenberg.

En enda dag på utbildningen ägnades åt att göra choklad. Men något fastnade och när hon och maken en dag gick på julmarknad och köpte choklad bestämde sig Veronica för att testa att göra praliner.

– Jag ville ha mer smak än vad det var i den chokladen jag köpte, och tänkte att det här borde jag göra själv.


Påskpraliner. Foto: Privat


För ungefär tre år sedan drog hon i gång chokladtillverkning i liten skala.

– Jag gjorde lite här hemma och gav bort till vänner. Efter ett tag hade det blivit så pass mycket att jag anmälde och fick godkänt köket av Miljökontoret i Laholm.

Strax därefter fick hon en förfrågan från Skogaby lantbruk som ville börja sälja Veronicas choklad i sin gårdsbutik utanför Laholm.

– För att kunna sälja via återförsäljare behövde jag ett eget företag, så jag startade mitt företag som fick namnet Sweets by V.

Helt enkelt var det inte i början. Veronicas man driver också företag, och deras två barn var små.

– Jag jobbade heltid i min mans företag samtidigt som jag drog i gång mitt eget. Men jag har en fantastisk mamma som ställt upp hela tiden, och pappa har hoppat in och jobbat hos min mans företag när jag har behövt ägna mer tid åt chokladtillverkningen så allt har gått att lösa.

Chokladförsäljningen har två stora toppar kring jul och påsk. Under sommaren ligger tillverkningen nere.

– Hemligheten med att få en bra choklad ligger såklart i bra råvaror, jag gör alla fyllningar från grunden och köper in kvalitetschoklad från olika grossister. Men det handlar också om rätt temperatur. Är det fel temperatur så kan chokladen fastna i formarna och den får inte heller rätt krispighet, säger Veronica och fortsätter:

– På sommaren är det ofta för varmt och för hög luftfuktighet. Då går det nästan inte att jobba med choklad utan ett kylrum, men det är också skönt att få en paus i tillverkningen. För mig är det viktigt att jobbet känns kreativt och roligt, och det tappar man om det blir för mycket. Just nu är det lagom att ha chokladen på deltid.


Påsken är en stor godishögtid i Sverige och en av de högtider då Veronica säljer mest. Foto: Carina Nilsson


Inför jul och påsk gör hon mycket praliner. Chokladkakorna säljer året runt och likaså chokladbomberna som är fyllda med marshmallows. De ska smältas ner i varm mjölk för extra lyxig chokladmjölk.

– Jag jobbar mest med ljus och vit choklad, riktigt mörk choklad tycker jag blir för bitter, säger Veronica.

Under tiden hon har drivit sitt företag har Veronica gått olika distansutbildningar för att lära sig mer om chokladtillverkning.

– Jag är också med i flera olika Facebookgrupper där vi kan ge varandra råd och tips. Att få fram pralinerna tar flera dagar, då jag gör allt från grunden och det är ett hantverk, säger hon.

Veronica säljer sina praliner på matmarknader och julmarknader i närheten. Hon har också gått med i Reko ring i Båstad och i Örkelljunga där man kan beställa hennes choklad. Hon har också ett par gårdsbutiker som återförsäljare.

– I Örkelljunga har det rullat på väldigt bra, medan det har varit lite mindre i Båstad än så länge. Det kan förstås bero på att det finns mer konkurrens där men jag hoppas och tror det ska öka. Sett till utvecklingen från starten av företaget så har det gått över förväntan, säger Veronica.

Till sist undrar man förstås också om hon ibland äter någon annan choklad än sin egen?

– Det händer absolut att jag äter en Marabou chokladkaka. Man kan tröttna på praliner också, säger hon.