FÖRETAGANDE 2023-11-30 KL. 06:03

Campingägare hoppas på positivt planbesked

Av Rickard Gustafsson

I 27 år har Kenny och Maritha Andersson utvecklat Våxtorps Camping & Stugby till en pärla i gästernas ögon. Naturcampingen ansöker nu om en ändring i detaljplanen för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för anläggningen.
– Det handlar inte om en utökning utan vi vill att campingen ska förbli som den är nu, säger Maritha till LT.

Campingägare hoppas på positivt planbesked
Sedan coronapandemin slog till har campingen haft mycket hög beläggning och campingparet Andersson har under åren haft många återkommande gäster. Foto: Rickard Gustafsson

Sedan 1997 har Maritha och Kenny Andersson drivit Våxtorps naturcamping. Under lång tid tillsammans med Kennys syster och hennes man (Birgitta och Göran Larsson) men sedan 2019 på egen hand med en deltidsanställd.

Familjen började med tolv husvagnsplatser och fyra stugor, men allt eftersom har anläggningen vuxit. I dag har campingen 70 uppställningsplatser och åtta stugor med självhushåll.

– Intresset att komma hit har bara ökat och ökat och vi har faktiskt aldrig känt av någon nedgång. Vi var oroliga när coronan slog till, men det blev ju tvärtom och värsta ruschen, säger Kenny och skrattar.

Efter coronaåret 2020 har det i princip varit fullbelagt mest hela tiden.

– Många som hittade oss då har varit återkommande gäster och faktum är att vi också har många vintercampare, just nu 39 stycken. Det finns inte många vinteröppna campingar och många söker sig hit efter att strandcampingarna stänger sent på hösten, säger Kenny.

Kenny och Maritha Andersson har drivit Våxtorps Camping och Stugby sedan 1997 och har med åren bara blivit mer och mer populär. Foto: Rickard Gustafsson

Ryktet om lugnet i den natursköna omgivningen i Våxtorpsskogen har spridit sig bland camparna och anläggningen rankas högt i olika mätningar.

Här ges möjlighet att koppla av i skogen, vandra utmed promenadslingor och lyssna på porlande vattendrag. Många gäster ger sig hän åt svamp- och bärplockning och har man tur kan man få se både rådjur och älg i vilt tillstånd.

På området, som bara ligger en kort avstickare från riksväg 24, finns bland annat boulebana, fotbollsgolf och dammar för den fiskeintresserade. Det går även att bada vedeldad bastu och njuta av tempererat bad i utomhustunna.

Framför allt är det skåningar som hittat till naturcampingen, men sommartid är det även gott om tyskar, danskar och holländare.

– Folk blir väldigt förvånade och paffa när de kommer hit och ser den här anläggningen. Många återkommer år efter år och de bokar långt i förväg, säger Kenny.

Boule, fotbollsgolf och cykelbana för barn är bara några av aktiviterna som finns på Våxtorps naturcamping. Foto: Rickard Gustafsson

Våxtorpsparet har kunnat leva på campingen de senaste tio åren men säger samtidigt att de funderar på en försäljning. De fyller 63 nästa år.

– Vi har planer på att hitta en ny ägare de närmsta åren. Våra barn driver egna företag och är inte intresserade av att ta över och vi känner väl att vi vill ha lite mer fritid, berättar Maritha och uttrycker att det är viktigt att hitta rätt köpare som vill och kan förvalta arvet på ett bra sätt.

Nyligen lämnade campingägarna in en ansökan om planbesked till Laholms kommun. Detaljplanen medger 50 uppställningsplatser och paret vill öka till 70 platser, vilket de haft tillfälligt bygglov för i elva år. De vill även anlägga tio parkeringsplatser för husbilar inom campingområdet.

– Det handlar inte om en utökning utan vi vill att campingen ska förbli som den är nu och som den varit de senaste elva åren, säger Maritha.

Maritha och Kenny fyller 63 år nästa år och känner att det snart börjar bli dags att tänka på refrängen. Som ägare till en ofta fullbelagd camping är tillfällena få de man får chansen att slå sig till ro. Foto: Rickard Gustafsson

Att på permanent basis kunna hyra ut 70 platser i stället för 50 kan vara tungan på vågen för att kunna avyttra anläggningen.

– Vi hoppas ju att kommunen ska säga ja då vi ser det här som en mindre avvikelse från detaljplanen. Det är ingen jordbruksmark vi nyttjar utan gammal skogs- och betesmark som vi använt i elva år, säger Kenny.

Planändringen syftar just till att skapa förutsättningar att hitta en seriös köpare och ge den nya ägaren en ekonomiskt stabil grund att stå på inför framtiden.

– I den här branschen får man vara beredd att jobba 24/7 och de sista 20 platserna gör skillnaden för att man ska kunna ha råd att ha en anställd under sommarsäsongen, säger Kenny.

Även på vintern kommer gäster till Kenny och Marithas camping. I bakgrunden ses solparken som togs i drift 2022 och som förser anläggningen med drygt hälften av dess elförbrukning. Foto: Rickard Gustafsson