Klik venligst
FÖRETAGANDE 2022-11-11 KL. 12:02

Byggföretaget växer i gasellens hastighet

Av Johan W Jönsson

ALJO Bygg AB har blivit utsett till ett av årets gasellföretag. Det innebär att byggföretaget är ett av Sveriges mest snabbväxande. ALJO Bygg kom trea i hela Halland. Ytterligare fyra företag från Laholms kommun kvalade in som gaseller. ”Det är en klapp på axeln - att det vi gör varje dag och tycker är roligt också är bra”, säger Alexander Lago och Johan Agnvall som driver ALJO Bygg.

Byggföretaget växer i gasellens hastighet
Johan Agnvall och Alexander Lago på Gasellgalan i Göteborg. Kamraterna och kompanjonerna driver tillsammans ALJO Bygg som blivit utsett till en av årets gaseller av Dagens Industri. Foto: pressbild

Det är affärstidningen Dagens Industri som utser gasellerna. Det finns en rad kriterier som måste uppfyllas. Företagen ska ha växt utan sammanslagningar och god lönsamhet är viktigt.

– Vi hade inte full koll på det här med gasellföretag. Men när de hörde av sig och berättade tyckte vi att det var skithäftigt och spännande, säger Johan Agnvall.

Tillsammans med barndomsvännen Alexander Lago startade han ALJO Bygg 2017. Då slog de goda vännerna ihop sina enskilda firmor och bildade aktiebolag.

– Vi fick större och större jobb och fler och fler förfrågningar. När vi inte hann med själva började vi anställa. Sedan har vi vuxit organiskt hela vägen, berättar Johan.

Perioden som
ALJO Bygg blivit gasell för är 2018-2021. Förra året hade företaget elva anställda och en omsättning på 19 197 000 kronor. En tillväxt på 683 procent under fyrarårsperioden.

– Det har varit bra år och 2022 är egentligen ett ännu bättre år. Så vi ser fram emot 2023. Det ser fortsatt bra ut i orderböckerna.

Idag har företaget 22 anställda och omsättningen för 2022 landar på 39,5 miljoner kronor. ALJO Bygg fortsätter alltså att växa stadigt.

Byggföretaget har nischat sig på nyproduktion. Både lösvirkeshus och prefabhus. Det är främst villor och bostadsrätter som ALJO Bygg bygger.

– Inga projekt är för små eller för stora. Vi gillar att testa nya grejer. Det har bland annat lanserats ett nytt spännande cementfritt grundsystem som vi hjälper till att montera.

Hur ser ni framåt?

– Vi ser att vi kan fortsätta att växa i takt med att förfrågningarna dyker in. Vi har inga intuitioner att bromsa av. Vi gasar på, säger Agnvall.

Byggtakten av nya bostäder beräknas falla på grund av stigande räntor, högre kostnader och brist på materiell som cement. Det är inget ALJO Bygg märkt av.

– Än så länge har vi inte märkt något. Vi hör att alla pratar om det men vi väljer att lyssna med ett halvt öra. Vi har en bra orderbok ett bra tag framåt.

Alexander och Johan fanns på plats vid den pampiga Gasellgalan i Göteborg och fick där motta pris uppe på scen de hamnade topp-fem i Halland.

– Vi visste inte om det när vi satt på galan. De sa att de skulle ha prisutdelning för topp-fem och så räknade de upp oss som trea. Det var riktigt coolt!, säger Johan.

Han menar att utmärkelsen gör honom och Alexander ännu mer taggade på att utveckla företaget vidare. Avslutningsvis hyllar han medarbetarna.

– Vi omger oss med bra folk och duktiga samarbetspartners. Våra anställda gör ett gott jobb. Utan dem hade vi aldrig fått den här utmärkelsen, avslutar Johan Agnvall.

Det är 24 företag i Halland som uppfyllt kraven och utsetts till gaseller. IC Energy i Varberg hamnade högst upp i länet med en tillväxt på hela 1 587 (!) procent under fyraårsperioden.

Övriga gaseller i Laholms kommun är Veinge Bygg & Akustikmontage AB, Skånes Fagerhults Garden AB, Strandängshälsan AB och Baker Corp AB.


ALJO Bygg ska under 2023 bland annat bygga Skottorps IF:s nya klubbhus som ska rymma en rad olika aktiviteter som gynnar närområdet. Foto: Johan W JönssonFakta:

Gasellvinnare Laholms kommun
Siffrorna avser position i Halland, omsättning 2021, tillväxt 2018–2021, anställda 2021.

3) ALJO Bygg AB, Laholm, Bygg- och entreprenadföretag
19 197 000, 683%, 11

11) Veinge Bygg & Akustikmontage AB, Halmstad, Bygg- och entreprenad
47 735 000, 144%, 37

12) Skånes Fagerhults Garden AB, Laholm, Tillverkningsindustri
122 894 000, 138%, 24

15) Strandängshälsan AB, Laholm, Vård och omsorg
43 413 000, 126%, 26

20) Baker Corp AB, Laholm, Övriga
74 220 000, 108%, 21

Fakta Gasellföretag

Varje år sedan år 2 000 utser Dagens industri de snabbast växande företagen i Sverige till gasellföretag.
Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Undersökningen bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar.
Färre än en procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas gasellföretag.