FÖRETAGANDE 2023-11-04 KL. 07:02

Bönhus har blivit K & B Kafferosteri

Av Johan W Jönsson

I somras tog paret Henrik och Sara Linnarsson över Edmans Bönhus från kaffeprästen Benjamin med samma efternamn. I slutet av augusti hade de invigning av K & B Kafferosteri.
– Det har varit en väldigt rolig första tid. Vi skyndar långsamt då vi verkligen vill kunna stå för det vi leverera ut, säger Henrik Linnarsson.

Bönhus har blivit K & B Kafferosteri
Henrik Linnarsson och hans hustru Sara har tagit över Benjamin Edmans kafferosteri. Företaget heter nu K & B Kafferosteri. Foto: privat

Benjamin Edman, som lämnat Laholm och Sverige för flytt till Peru, hade sin verksamhet i garaget hemma. Linnarssons hyr in sig i en lokal på Liljevägen. Ett stenkast från deras hem.

– Det är nära och det är bra då det har blivit några extrabesök sedan kunder hört av sig och vill hämta bönor. En kund kom ända från Köping, berättar Henrik glatt.

Han jobbar heltid som bilförsäljare i Helsingborg. Kaffe är och har länge varit ett stort fritidsintresse. Henrik kallar sig med stolthet kaffenörd.

– Det var väldigt spännande och intressant att gå bredvid Benjamin och lära sig. Jag försökte suga åt mig så mycket som möjligt av hans kunskap, säger Henrik.

Henrik Linnarsson har fått god respons på kaffet när han stått på olika marknader. Här på höstmarknaden i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

K & B Kafferosteri har synts på olika marknader. Bland annat på höstmarknaderna på Stortorget i Laholm. Kaffet har också hittats på Skottorps Slott.

– Det finns ett stort intresse för specialkaffe men det gör sig inte av sig själv. Vi måste jobba på och förtjäna vårt eget rykte. Vi kan inte bara gå på att Benjamin gjort ett bra förarbete.

– Vi måste bevisa att vi också kan. Därför skyndar vi långsamt och tar det steg för steg och bygger upp det metodiskt så att vi kan hålla en hög kvalitet, säger Henrik.

Hur har responsen varit hittills?

– Positiv! Vi jobbar ganska intensivt med olika kaffefantaster. De fungerar som testpanel och ger oss feedback. Säger de att det är okej så går vi vidare ut mot kund.

– När vi varit ute på marknader och mött kunden direkt och även när vi gjort event har vi fått väldigt bra respons. De flesta kunder som beställt på nätet återkommer och det är ett gott kvitto.

Merparten av kaffet går till privatsidan. Kafét Kaffe & Böner hade Edmans Bönhus kaffe tidigare och har nu K & B:s kaffe. Kafferosteriet jobbar även mot andra företag.

– Vi jobbar med några stycken och har några på gång. Men vi skyndar långsamt även där. Vi ska påbörja ett samarbete med en restaurang som ska ha ett eget kaffe från oss.

Henrik Linnarsson är en kaffenörd som suger åt sig allt som finns attt läsa om kaffe. Han fick en intensivkurs av förra ägaren av kefferosten, Benjamin Edman, innan han själv började rosta. Foto: privat

Vad är målsättningen på sikt?

– Det hade varit jättekul om man kunde hitta vårt kaffe i dagligvaruhandeln. Men det är inte dit vi söker oss först. I första hand är det kaféer och restauranger vi tittar åt.

Sara Linnarsson är barista. Hon slutade fyra vid barista-SM i Göteborg tidigare i år. Det är alltså ett kaffefrälst par som tagit över kafferosteriet efter Benjamin Edman.

– Kaffe är en hel vetenskap och man lär sig hela tiden. Själva rostandet är inte det som tar tid. Det som är tidskrävande är att ta fram kaffet, säger Henrik.

Rosteriet på Liljevägen har inga fasta öppettider men det går att köpa kaffe på plats för den som inte vill handla över nätet. Framåt är planen också aktiviteter.

– Lokalen är perfekt för vår verksamhet. Sara har redan haft kaffeprovning och det är något som vi vill kunna erbjuda. Bara som en rolig grej eller som utbildning för de som vill lyfta sin kunskap.

Kaffe är en hel vetenskap och man blir aldrig fullärd, enligt Henrik Linnarsson. Foto: privat