FÖRETAGANDE 2023-01-25 KL. 16:19

Blerim och Cykelvård prisas med 100 000 kronor

Av Johan W Jönsson

Blerim Rrahmani och Cykelvård vann Svedeas småföretagarstipendie på 100 000 kronor. I december blev han utsedd som en av tre finalister i hela landet. Av de nominerade drog Blerim det längsta strået. Han prisas för sitt engagemang, entreprenörskap och sin passion. ”Det känns helt underbart!”, säger Blerim till LT.

Blerim och Cykelvård prisas med 100 000 kronor
Blerim Rrahmsani som äger Cykelvård tar emot Svedeas småföretagarstipendie på 100 000 kronor. Foto: Svedea

Han tillkännagavs som vinnare på ett direktsänt seminarium från Stockholm. Blerim trodde att han och de andra nominerade skulle vara där tillsammans.

– När jag kom dit berättade att det bara var jag där för att jag vunnit. När jag gått så långt ville jag självklart vinna. Därför är det en underbar känsla nu, säger Blerim lyriskt.

Totalt kom det in över 1 000 ansökningar från hela landet. Blerim valdes ut som finalist ihop med Jessica Lönnqvist, ReShape och Olof Guldbrandsson Kolthoff, Allgreen Hydrofarming.

– Med tanke på hur många ansökningar som kom in och på hur hur tuff konkurrensen var bland de andra finalisterna känns det extra bra att vinna.

När Blerim var liten hade hans föräldrar inte råd att köpa honom en cykel. Det var starten på det som ledde fram till att han grundade Cykelvård.

– Att jag inte hade råd med en cykel har varit en grej för mig ända sedan jag var liten. Jag vill inte att någon annan ska hamna i samma situation, säger Blerim.

På Cykelvård har alla råd att köpa en cykel. Dessutom är företaget hållbart då de reparerar och servar samt säljer begagnade cyklar.

Varför tror du att just du vann?

– De skulle gå extra på drivet och passionen den här gången. Därför hoppades jag lite extra. De andra, framförallt Olof, har minst lika bra affärsidéer, säger Blerim.

Motiveringen lyder:

"Blerim Rrahmani har av Småföretagarstipendiet 2022 tilldelats 100 000 kronor för sitt stora engagemang och entreprenörskap. Genom sin passion har Blerim Rrahmani lyckats skapa en framgångsrik insats för samhället och samtidigt skapat nya arbetstillfällen.”


Blerim Rrahmani tycker att stipendiet är ett kvitto på att hårt slit lönar sig. Att sätta upp ett mål och jobba mot det är det enda som fungerar. Det handlar inte om tur, menar stipendiaten. Foto: Svedea


Fjolårsvinnaren av stipendiet: Tom Flumé, som driver Moss & Noor, höll en inspirationsföreläsning under eventet där Blerim fick ta emot stipendiet.

– Det var tack vare Tom som jag sökte då jag följer honom på Linkedin. Det var jättekul att träffa honom och att få byta lite erfarenheter. Att inspirera andra, som han gör, är min dröm.

Blerim tycker att stipendiet är en form av bekräftelse på att hårt slit lönar sig. Har man bara ett mål och vet vad man vill så kan man nå dit, menar han.

– Kan lilla jag från med Laholm med min bakgrund vinna detta är allt möjligt. Bara man inte släpper siktet. Sedan får man vara följsam och ta andra vägar ibland.

Blerim delar priset med sina anställda. Inte minst med sin pappa Gani som är den som varit med från början och jobbat ”på golvet” i verkstaden.

– Pappa hjälpte till att starta företaget och det är han som gjort mycket av jobbet. Jag har funnits med i bakgrunden för att få allt att funka.

Blerim äger Cykelvård men han jobbar också som företagsutvecklare på TEK Kompetens i Halmstad där han hjälper olika företag med bland annat ledarskap.

– Man måste ha ett bra team med tydliga roller. Jag vet vad som krävs för att motivera andra. Utan rätt team kommer du ingenstans. Det är en jätteviktig faktor.

För stipendiesumman ska Blerim fortsätta att utbilda sin personal och även utveckla sitt eget ledarskap. Dessutom ska han skänka en del av summan till Majblomman.

– De lägger ner ett fantastiskt arbete och står för något väldigt fint. Därför ska de få en liten slant. Jag har redan ett samarbete med Majblomman i Laholm.

När Blerim blev nominerad som en av tre finalister firade han genom att lotta ut tre barncyklar. Han har tankar kring hur han ska fira vinsten också.

– Jag funderar över hur jag kan hjälpa fler att nå dit jag har nått. Jag vill på något sätt stötta andra. Något spännande blir det. Att få andra att växa är det jag brinner för, säger Blerim.

Läs mer:

Cykelvård kan vinna 100 000 kronor

Jonne stämplar ut men firman lever vidare