FÖRETAGANDE 2023-10-17 KL. 06:01

Bästa sommaren för turismen på länge

Av Carina Nilsson

Sommaren 2023 blev en riktigt bra säsong för turismen i Markaryd och Småland. Antalet gästnätter i Kronobergs län blev de högsta på 15 år.
I år har även spanjorer och italienare valt de småländska skogarna framför sommarhettan i södra Europa.

Bästa sommaren för turismen på länge
Naturen har lockat många att semestra i Markaryd och Kronoberg i sommar. Foto: Arkiv/Bildbyrån

Flera företag inom turismnäringen i Markaryd vittnar om en väldigt bra säsong. Nu har destinationsutvecklingsbolaget c/o Markaryd gjort en sammanställning av turismsommaren 2023 berättar Tilda Svensson som är destinationsutvecklare.

– Det har varit en jättebra sommar. Sett till hela länet så hade Kronoberg det högsta antalet gästnätter sedan 2008. Det är helt fantastiskt och vi ser att det är både fler svenskar och utländska besökare som har valt att semestra i Småland, säger hon.

De utländska besökarna består framför allt av tyskar och danskar men fler nationaliteter börjar också hitta hit.

– Det är holländare och belgare men också sydeuropéer. Vi har haft både spanjorer och italienare som väljer att semestra i Sverige för att de tycker det är för varmt i hemländerna under sommaren, säger Tilda Svensson och fortsätter:

– De som kommer hit vill uppleva det riktiga Småland och Sverige med skog, sjöar och röda stugor. Och Markaryd är porten till Småland så där ligger vi bra till.

Turisterna vill gärna komma ut i naturen. Fiske, vandring och cykling är populära aktiviteter och något som turisterna frågar efter. Väldigt många vill också besöka älgparken.

– Vandringsstråk, sjöar och närheten till naturen som vi har här i Markaryd är verkligen guld värt. Men vi har också haft många fler besökare i Vetenskapshuset jämfört med 2022, säger Tilda Svensson.

Tilda Svensson är destinationsutvecklare på c/o Markaryd. Foto: Magdalena Bäckman

Både Sjötorpets camping och hotellen har ökat sin beläggning jämfört med förra sommaren.

– Sjötorpet har haft sitt bästa år – trots översvämningar under stormen Hans. I mitten av september var campingen fortfarande fullbelagd och campingägaren berättade att gästerna har strött lovord över det bemötande de har fått från Makarydsborna när de semestrat här, berättar Tilda.

Även Café Gårdshuset, Ekebacken och Stora Hotellet uppger att de ökat omsättningen med mellan 25–52 procent jämfört med sommaren 2022.

– Det finns förmodligen flera anledningar till den fina turistsäsongen i kommunen men kronans låga värdering har säkert bidragit, liksom att coronaskräcken har släppt, säger Tilda Svensson.