Av Rickard Gustafsson
Laholmsbördiga vindkraftsbolaget Arise har gett sig in solkraftsbranschen. Målsättningen är att bygga två solparker i vardera Laholms och Markaryds kommun.
– Vi ser solen som ett komplement till vindkraften och något vi vill utveckla framöver, säger Stefan Johansson, projektutvecklingschef på Arise.
När börsnoterade Arise startade i Laholm 2007 var det vindkraftsbyggnationer som stod på tapeten. Drygt 15 år senare har bolaget vindsnurror på många platser i Norden.
Sedan ett år tillbaka inriktar de sig också på solenergi och batterilagring. Bolaget har ännu inga solparker i drift, men förhoppningen är att de två första ska byggas i Hishult i Laholms kommun och i Vänneböke i nordvästra delen av Markaryds kommun.
– De här kan mycket väl bli våra första solparker eftersom vi kommit längst med dem. Vi har kanske också annat på gång, men det är det lite för tidigt att prata om, säger projektutvecklingschefen Stefan Johansson.
Den minnesgode kommer säkert ihåg att Arise driftsatte vindkraftsparken i Oxhult 2009 och i Kåphult året därpå. Det är också i det området man vill bygga den ena solparken.
– Infrastrukturen har vi redan i närheten så det passar bra att komplettera våra vindparker med sol, säger Stefan Johansson.
I skogarna i östra delen av Laholms kommun och i nordvästra delen av Markaryds kommun vill vindkraftbolaget Arise bygga två solparksanläggningar. Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: Adobe Stock
Solparkerna som Arise vill bygga i de två kommunerna är ungefär lika stora. Knappt 15 000 solpaneler på var ställe ska ge en total effekt på upp till cirka 16 MW.
Bedömningen är att det ska kunna ge 16 000 gigawattimmar, vilket motsvarar hushållsel för ungefär 3 200 normalstora villor.
Området utanför Hishult ligger på skogsmark och bedöms inte konkurrera med vare sig jordbruks-, miljö- eller kulturhistoriska intressen, enligt bolagets egen utredning. Närmaste bostadshus ligger cirka 300 meter från projektområdet, men är utom synhåll.
– Vår bedömning är att det är en bra plats för en solpark, men vi får se vad myndigheterna har att säga. Vi har inte sett några uppenbara intressekonflikter, säger Stefan Johansson.
Just nu pågår samråd och dialog förs med länsstyrelsen i Halland och svar väntas komma inom sex veckor.
När det gäller solparken i Vänneböke, inte många kilometer från gränsen till Laholms kommun, har man kommit snäppet längre.
– Där har vi haft ett samråd med myndigheterna och där har vi att ta ställning till om vi ska välja att gå vidare med det projektet. Det har vi inte bestämt oss för ännu, säger Stefan Johansson.
Vad är det som framkommit där som eventuellt skulle kunna sätta hinder?
– Det är elfrågan som är problematisk, att kunna koppla in anläggningen till ett rimligt pris. I Hishult är det en stor fördel att vi redan har den infrastrukturen på plats.