Klik venligst
FÖRETAGANDE 2023-05-10 KL. 10:11

Äntligen klart med elstöd till företag

Av Rickard Gustafsson

Efter många om och men är det nu klart att företag och organisationer i elområde 3 och 4 kan ansöka om elstöd.
– Företag kommer kunna ansöka om stöd från och med 30 maj”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch, i ett pressmeddelande.

Äntligen klart med elstöd till företag
Regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch har nu beslutat om elstöd till företag och organisationer. Foto: Bildbyrån

Sju månader senare än vad som utlovades i valrörelsen är det nu äntligen klart att företag och organisationer kommer att få elstöd. Totalt handlar det om 30 miljarder kronor som ska fördelas och betalas ut i södra Sverige, det vill säga elområde 3 och 4.

Stödet finansieras med de så kallade flaskhalsavgifter som kunder betalat in till Svenska Kraftnät på grund av det höga elpriset.

Den 5 maj fick regeringen grönt ljus av EU-kommissionen och hela hanteringen av elstödet kommer att skötas av Skatteverket. Den 30 maj öppnar möjligheten att ansöka, vilket görs via Skatteverkets e-tjänst.
– Vi är förberedda på att hantera ett stort inflöde av ansökningar. Majoriteten av företagen kommer att få stödet utbetalt via sitt skattekonto i nära anslutning till ansökan, förutsatt att ansökan är komplett, säger Marie Elmnäs, projektledare för elstödet på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Till skillnad från i remissförslaget kommer verksamheter inte få något stöd om de har haft ett fastprisavtal för hela elförbrukningen som började gälla före 24 februari 2022 och fortfarande gällde samma datum 2023.

För att få ta del av elstödet krävs att företag och organisationer uppfyller vissa krav och mer om det kan du läsa om genom att följa den här länken: Info om elstöd till företag