FÖRETAGANDE 2022-11-29 KL. 14:02

Årets hästföretagare i Sverige finns i Göstorp

Av Johan W Jönsson

Åsjömad semin och avel i Göstorp är årets hästföretagare i Sverige. ”Med nyfikenhet och nytänkande har Jeannette och Frank Lilja format en gedigen erfarenhetsbank där de ständigt söker ny kunskap för att utmana och utveckla både sig själva och verksamheten”, står det i motiveringen. ”Det är ett kvitto på att vi tänker rätt”, säger paret Lilja.

Årets hästföretagare i Sverige finns i Göstorp
Jeannette och Frank Lilja med diplomet för årets hästföretagare 2022. Foto: Johan W Jönsson

Utmärkelsen har funnits sedan 2018. Årets Hästföretagare uppmärksammar framgångsrika hästföretagare som är goda förebilder och kan inspirera andra.

– Det här handlar inte om att vara störst. Det handlar om att vi är miljömässigt och ekonomiskt hållbara samt att vi är goda förebilder för andra hästföretagare, säger Liljas.

Varför tror ni att de valde just er?

– Det finns vissa kriterier och de sa att vi uppfyllde allt, skrattar Jeannette.

– Att vi bär oss ekonomiskt är nog en viktig aspekt. Vi sätter hästen i centrum och följer forskningsutvecklingen för att hålla hästar på bästa sätt, säger Frank.

Jeannette och ”Fralle” har drivit sitt företag i 17 år. De startade i liten skala med seminstation och sedan har de växt steg för steg.

– Vi är nytänkande och det tror jag är lockande. Vi har hoppat över boxen och har alla hästar på lösdrift. Dessutom jobbar vi bara med maskiner. Vi har ingen handkraft, säger Jeannette.

Att man är så rationella i sitt arbete på Åsjömad semin och avel gör att man kan lägga mer tid på hästarna och ägna sig åt det som man egentligen tycker är roligast.

– Hästägare har ibland lite svårt att ta sig ur det traditionella sätet att hålla häst. Man är rädd för att göra fel och då vågar man inte prova nytt, säger Jeannette.

Både Jeannette och Fralle har sin bakgrund på ko-sidan där de arbetat som avbytare. Generellt hämtar de mycket inspiration från bönder.

– Bönder är fantastiska på att tänka rationellt. Vi har 60 hästar här. Tänker vi inte rationellt så går det inte att hantera, säger Frank.


Åsjömad semin och avels slogan är "Från spermie till sporthäst". Fokus ligger på att föda upp hästar men väljer hästägarna att vara kvar är Frank och Jeannette Lilja med hela vägen till de gröna ängarna. Foto: Johan W Jönsson


Åsjömad har inga anställda utöver Jeannette och Frank. Han arbetar dessutom som veterinär i företaget med inriktning stordjur. Däremot har de ett tiotal F-skattare knutna till sig.

– Vi har valt att satsa på spjutkompetens inom varje område i vår verksamhet. Jag vill bara ha hästmänniskor här som gör mig till en bättre hästmänniska, säga Jeannette.

– Omger jag mig med extremt duktiga människor så växer jag och då växer hästarna och vår verksamhet. Det blir en uppåtgående spiral och roligt att jobba varje dag.

Åsjömads slogan
är ”Från spermie till sporthäst”. Man kan säga att Frank och Jeannette driver BB, dagis och förskola för hästar. Den ambulerande veterinärverksamheten är igång året om.

– Vi har utbildning av hästar för kunder – hästar som växer upp här kan vi ge servicen att vi utbildar dem hela vägen till de gör sitt examensprov. Vi utbildar även människor.

Jeannette föreläser också när det finns tid för det. Dessutom erbjuder företaget foderrådgivning via sin hemsida – ”kostrådgivning för hästar”.

Vad betyder utmärkelsen för er?

– Det är ett litet kvitto på att vi tänker rätt och att vi ska våga hålla fast vid vår linje. Vissa hästägare tror fortfarande att deras hästar dör om det regnar på dem. Vi har lite ur och skur-dagis.

Priset, utöver äran och ett inramat diplom, är stipendier i form av rådgivning hos Ludvig & Co, grupputvecklingsaktivitet hos Hästnäringen och en prevent-utbildning.

– Vi hade tänkt att utnyttja dem under nästa år. Det är fina grejer som man tänker att man ska göra men kanske annars inte prioriterar. Det ska bli roligt, säger Jeanette.

Vad är drömmen?

– Att få se en av våra hästar på OS. Vi var i Trion och såg när Sverige tog VM-silver. Då gick där två hästar i finalen som jag sett på Plönninge. Då kände jag – det här är inga problem.

– Det handlar om att få sina uppfödningar till rätt ryttare. För talang, det har dem.

Jeanette och Frank avslutar med att tacka alla de personer som hjälper dem i företaget. Utan dem hade de aldrig fått utmärkelsen, menar de.

– För att fira bjuder vi in alla delaktiga människor och alla som gillar det vi står för på löshoppningsmingel den fjärde december. Vi bjuder på lussebullar och vildsvinskorv.


Jeannette och Frank Lilja tycker att utmärkelsen är ett kvitto på att de gör något bra. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Motivering till Åsjömad semin och avel som årets hästföretagare 2022

Med nyfikenhet och nytänkande har Jeannette och Frank Lilja format en gedigen erfarenhetsbank där de ständigt söker ny kunskap för att utmana och utveckla både sig själva och verksamheten. Företagets strategi är tydlig, med en hästhållning anpassad efter modern hästforskning erbjuder de en verksamhet och anläggning utformad för att skapa bästa förutsättningar för säkerhet och livskvalitet för både häst och människa.
Genom att utvärdera och rationalisera, tänka nytt och hämta inspiration från effektiva lösningar i andra gröna näringar, driver Åsjömad Semin och Avel ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart och lönsamt företag med fokus på hästens välbefinnande, hela vägen från spermie till sportatlet!

Utmärkelsen Årets Hästföretagare har utsetts via nomineringar i ett webbformulär öppet för alla. En jury av representanter från LRF Häst, HNS, Ludvig & Co och Hästnäringens Riksanläggningar har utsett Åsjömad Semin och Avel till vinnare som tilldelas ett utbildningsstipendium.