Av Johan W Jönsson
90-årsjubilerande BK Walldia sätter upp solceller på klubbstugans tak. Totalt beräknar klubben att spara 30 000 kronor om året genom att producera sin egen el. Flera andra fotbollsklubbar följer BKW:s exempel.
Peter Walldén är ordförande i Södra Hallands Småklubbsallians och den som varit drivande i projektet kring att sätta solceller på Wallevi.
Nu är projektet i mål och sponsorer, förbundet och andra klubbar hade bjudits in för att inspireras. Knäred, Hasslöv, Skottorp och Ränneslöv är på gång.
– Detta tog ju fart när det drog iväg med elen. Vi hade möte i Småklubbsallisansen kring det här och det blev naturligt för mig med Walldia i och med att jag äter härifrån, säger Walldén.
Skottorp har bakat in solceller i bygget av sin nya klubb-/samlingslokal. Hasslöv och Knäred är i startgroparna och även Ränneslöv undersöker möjligheterna.
Elgrossisten Rexel är en av huvudsponsorerna till Svenska Fotbollförbundet. De har levererat solcellerna till Wallevi och ska även leverera till ett par av de andra föreningarna.
Pengarna till Walldias solcelleprojekt kommer från Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse, Laholms kommuns övrigt bidrag, Hallands IF och Svenska FF.
– Kommunen trollade fram 500 000 kronor som skulle gå till energieffektiviseringar för föreningar i kommunen. Där fick vi 60 00 kronor, säger Walldén.
Solceller kommer upp på Walldias klubbstuga. Anton Thelin (Rexel), Mats Altemyr (Laholms kommun), Annika Kharraziha (Laholms kommun), Peter Upphof (Hallands FF) och Lars-Göran Persson (Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse). Foto: Johan W Jönsson
Totalt beräknas solcellsprojektet kosta 260 000 kronor. Solcellerna placeras på sydsidan på klubbhusets tak och täcker 93 kvadratmeter.
– Vi beräknar att kunna göra en besparing på upp emot 30 000 kronor om året. Så det är mycket pengar vi kan kan skjuta in i verksamheten, säger Walldén.
Exakt hur mycket el klubben får leverera ut är inte klart. Ansvarig elektriker Elents senaste bud från Södra Hallands Kraft var 20 000 kilowatt. Anläggningen totalt är på 21 000 kilowatt.
– Miljömässigt ska vi bygga vidare på detta. Idag har vi gräsklippare och traktor som går på diesel. Målet är att elektrifiera övriga delar på anläggningen, säger Walldén.
Hoppas ni att ännu fler föreningar hakar på?
– Ja, det är klart! Det jag är lite rädd för är att kommunen drar ner skötselbidraget eftersom att våra kostnader minskar, men då är det här jobbet meningslöst.
– Man blir ju lite sur när man ser att vi är sämst på skötselbidrag i Halland i Laholms kommun. Lilla Hyltes föreningar har mer i skötselbidrag än vad vi har, säger Walldén.
Klubbar som är intresserade får mer än gärna kontakta Peter Walldén för info och vägar framåt när det gäller solceller.