Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-04-23 KL. 16:38

Vindsnurrorna blåste pengar över föreningslivet

Av Johan W Jönsson

Den årliga vindbonusen från SR Energy har delats ut. I år fick 15 föreningar dela på 200 000 kronor för att utveckla sina verksamheter vidare. Sedan 2012 har vindparkerna i Grytsjö och Uddared funnits och varje år sedan dess har bonusen delats ut.

Vindsnurrorna blåste pengar över föreningslivet
SPKF Laholm ska använda sin vindbonus till en ny projektor för att bli mer ”up to date”, berättar Lennart Rubensson och Lars-Bertil Gunnarsson från föreningen. Foto: SRE

Vindbonusen delades ut i Knäreds bygdegård. Föreningarnas representanter fick ta del av såväl middag som föredrag. Med sin bonus bygger SR Energy relationer med lokalsamhället.

Jessica Nylander är ansvarig för Vindbonus på SR Energy:

– Vi vill värna om och vara en del av de samhällen vi verkar i. Samtidigt får vi även möjlighet att informera om vindparkens drift och svara på frågor om vindkraft och energi, säger hon.

Föreningar kan ansöka om både större och mindre bidrag till aktiviteter som till exempel utflykter, ny utrustning, reparationer eller annan aktivitet som planeras.

En jury går sedan igenom ansökningarna och utser vilka som får bidrag. Vid utdelningstillfället får föreningarna berätta om sin verksamhet och vad bidraget skall användas till.

”Den sandlådan vi har är för liten när barnen är där samtidigt”, säger Annika Jacobsson och Christin Nordström från Möllans föräldrakooperativ. Foto: SRE

En av årets mottagare av vindbonus är pensionärsföreningen SKPF Laholm. Bidraget de fick ska gå till en projektor i utbildningssyfte för sina medlemmar.

Föräldrakooperativet Möllan ska använda sitt bidrag till en ny sandlåda för de äldre barnen på

skolan. Den gamla är nämligen för liten när barnen är där samtidigt.

Knäreds IK har börjat med gåfotboll för 65+ och har även pickleball för 60+. Äldsta medlemmen är 80 år. Därför ska vindbonusen gå till en hjärtstartare till föreningen.

Intresset för vindbonusen var som vanligt stort. Många ansökningar kom in. Nästa år

återkommer chansen att söka bidrag från SR Energy.

Bidraget till Knäreds IK ska gå till en hjärtstartare. Detta då klubben inte bara bedriver ungdomsverksamhet utan även verksamhet för synnerligen seniora medlemmar, berättar Gittan och Sven-Inge Svensson. Foto: SRE

De fick Vindbonus 2024:

Ysby byalag

Föräldrakooperativet Möllan

Våxtorps BoIS

Ysby BK

Laholms Brukshundsklubb

Göstorps trivselförening

SKPF avd 259 Laholm

Veinge Jaktskytteklubb

Laholms konstklubb

Friluftsfrämjandet Knäred

Knäreds IK

Putsereds Byaförening

Kornhult/Hishult FF

Södra Hallands Hembygdsförening

Knäreds Vävstuga

Samtliga mottagare av vindbonusen 2024. Foto: SRE