FÖRENINGSLIV 2023-08-10 KL. 06:04

”Vi räknar med att bli självförsörjande”

Av Rickard Gustafsson

Bygdegården i Knäred har fått en solcellsanläggning. Knäreds bygdegårdsförening ser investeringen som en nödvändighet.
– Det här är viktigt för bygdegårdsföreningens överlevnad. Driftkostnaderna har vi oavsett om vi det är uthyrt eller inte, säger ordföranden Rolf Åkesson.

”Vi räknar med att bli självförsörjande”
Knäreds bygdegårdsförening har satsat på solceller. En nödvändighet för att ekonomin ska gå ihop, menar ordföranden Rolf Åkesson. Foto: Rickard Gustafsson

Trots att regnet fullkomligen vräker ner, sidledes, är det en glad ordförande i Knäreds bygdegårdsförening som hälsar välkommen.

Rolf Åkesson är glad och stolt och vill gärna berätta om föreningens investering i en solcellsanläggning.

– Trots att det ösregnar producerar det just nu 1 kWh. När det är sol är effekten 19 kWh/timme, säger han och skrattar.

Bakgrunden till investeringen stavas ekonomi. Den gamla oljepannan ersattes med jordvärme i början av 2000-talet och samtliga belysningspunkter har bytts ut mot LED.

Men när elpriset ifjol skenade blev den ekonomiska situationen tuff. Något var tvunget att göras för att sänka driftkostnaderna.

– Vi gör av med 21 000-22 000 kWh per år och det var inte ekonomiskt hållbart. Vår sekreterare Per-Yngve Nilsson hade varit i kontakt med ett solcellsföretag och vid årsskiftet började vi diskutera vad vi skulle göra.

Efter att ha begärt in offertförslag fastnade man för företaget Alstra i Helsingborg och började därefter att leta finansiering till 430 000-kronorssatsningen.

– För föreningar finns det inga statliga bidrag och det tycker jag är lite synd. Politikerna verkar inte se och uppskatta det som föreningsrörelsen gör för samhället, säger Rolf Åkesson.

Men eldsjälar inom den ideella föreningsrörelsen är inte de som ger sig, tvärtom.

Rolf Åkesson räknar inte med att Knäreds bygdegårdsförening ska tjäna några större pengar på försäljning av överskottsel. Det är gott nog att solcellerna gör bygdegården självförsörjande på elektricitet.

Foto: Rickard Gustafsson

Bygdegårdsföreningen har genom diverse ansökningar lyckats att skramla ihop 40 procent av kostnaden i form av bidrag från Laholms kommun, Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse och SR Energy (tidigare Stena Renewable) som driver vindkraftparker i Knäred med omnejd.

Dessutom har Alstra sponsrat en del av arbetet. Resten har föreningen tagit ur egen kassa samt lånat.

Den 5 juli kopplades anläggningen, med 56 solpaneler, upp mot elnätet.

– Allt har gått jättebra och Alstra har hållit leveranstiden. Vi räknar försiktigt och tror att investeringen ska vara betald på tio år. Vi räknar med att bli självförsörjande och överskottselen säljer vi till SHK, vi vill hålla det lokalt, säger Rolf Åkesson.

Den 20 augusti har föreningen bjudit in allmänheten och samtliga sponsorer till ett Öppet Hus. Till den tillställningen är även kommunens övriga tolv bygdegårdsföreningar inbjudna.

– Jag har hört att det finns fler föreningar som är intresserade. Det känns bra att vara den första bygdegårdsföreningen i kommunen som sätter upp solceller, men jag tror att vi alla måste hjälpas åt att se till att energin räcker i vårt samhälle, säger Rolf Åkesson.

56 solceller pryder sedan en dryg månad entrén och huvudbyggnaden på Knäreds bygdegård.

Foto: Rickard Gustafsson