FÖRENINGSLIV 2022-04-26 KL. 12:53

Växtmarknaden är tillbaka efter uppehåll

Av Johan W Jönsson

Efter två års uppehåll på grund av pandemin är nu Laholms Trädgårdssällskap tillbaka med sin växtmarknad utanför Servehallen vid Stadsparken i Laholm. ”Det är ett fint tillfälle för de som vill fynda växter och trädgårdstillbehör”, säger föreningens kassör Lars Herbertsson.

Växtmarknaden är tillbaka efter uppehåll
Ewa Rodin och Camilla Caren Palm vid Laholms Trädgårdssällskaps senaste växtmarknad. Foto: Margareta von Rosen

2019 var senaste gången som trädgårdssällskapet i Laholm hade sin växtmarknad. Men nu går det åter att botanisera bland perenner, grönsaker och sommarblommor.

– Många av våra medlemmar är så intresserade att de driver fram växter och får mycket över. Då kan man sälja dem på marknaden, säger Herbertsson.

Sällskapets medlemmar säljer utan kostnad på marknaden. Även personer utifrån är välkomna att sälja sitt överskott av växter mot en liten slant i betalning.

– Det handlar om det som dragits fram under senvintern och våren. Det kan vara vad som helst - nyttoväxter som tomat, gurka, chili och blommor så klart.

– Vi som är trädgårdsintresserade tycker ju att detta är så roligt att vi börjar dra fram växter i våra växthus redan i februari, skrattar Lars.

Laholms Trädgårdssällskap bildades 2014 och växtmarknaden kom till i samma veva. Det brukar vara en välbesökt tillställning.

– Det är så mycket folk att det lönar sig att ha kafeteria. Det är ju rätt årstid att vara i Stadsparken med alla de blommor som växer naturligt där.

Herbertsson räknar med att det blir mellan tio och 15 försäljare. Totalt har föreningen cirka 160 medlemmar.

– Normalt sett, när det inte är pandemi, så har vi föreläsningar och träffar på vintern och sedan åker vi runt och tittar i trädgårdar och parker under sommarmånaderna, säger Lars Herbertsson.

Trädgårdsmarknaden äger rum lördagen den 7 maj klockan 11-13. Utöver försäljning av växter och fika är det även växtlotteri och prova på-pingis i Servehallen.


Laholms Trädgårdssällskaps växtmarknad är tillbaka. 2020 och 2021 fick föreningen ställa in sin populära marknad på grund av pandemin. Foto: Laholms TrädgårdssällskapDet går att göra fina fynd på växtmarknaden. Foto: Laholms Trädgårdssällskap