FÖRENINGSLIV 2022-06-21 KL. 18:34

Välkommet tillskott för majblommeföreningar

Av Johan W Jönsson

Laholms Sparbank har som traditionen föreskriver givit ett bidrag till de lokala majblommeföreningarna. Banken dubblar överskottet av försäljningen upp till 100 000 kronor och hela summan fördelades ut. ”Det betyder jättemycket”, säger Ing-Britt Olofsson som är sekreterare i Laholms majblommeförening.

Välkommet tillskott för majblommeföreningar
Glada representanter från de lokala majblommeföreningarna hämtade sina checkar hos Laholms Sparbank. Foto: Laholms Sparbank

Majblomman arbetar för att utrota barnfattigdom i Sverige. Det är Sveriges största barnhjälpsorganisation. På lokal nivå finns sju olika föreningar.

Laholms förening är av förklarliga skäl den största och de fick 40 000 kronor av banken. Det är pengar som ska gå till att göra livet trevligare för många barn.

– Det betyder så klart jättemycket. Vi får många ansökningar och säkert blir det mer nu när priser och allt går upp, säger Olofsson.

I år såldes majblommor såväl digitalt som fysiskt ur väska. De barn som sålde för majblommeföreningen i Laholm drog in över 200 000 kronor.

– De var jätteduktiga! Vi är väldigt nöjda med resultatet och glada för pengarna. Barnen som säljer majblommor hjälper ju andra barn, säger Olofsson.

Vad går pengarna till?

– Det är mycket till olika idrottsaktiviteter - medlemskap i fotbollsklubbar och andra föreningar. Mycket cyklar och en hel del kläder. Det är de största grejerna, berättar Ing-Britt.

– Sparbankens grundtanke är att vara en god samhällsspelare. Det känns bra för oss att kunna backa upp barn som lever under sämre förhållanden, säger marknadsansvariga Katrine Bergström.

Hon berättar vidare att hon tycker att arbetet som barnen och föreningarna lägger ner är väldigt viktigt och att det betyder mycket för barn och ungdomar i Laholms kommun.

De 100 000 kronorna från banken fördelades utifrån det överskott som försäljningen gav i varje lokalförening. Laholm fick som skrivet mest med 40 000 kronor.

Veinge-Tjärby och Hasslöv-Skottorp fick 15 000 kronor var av banken. Ränneslöv-Vallberga, Knäred och Våxtorp fick 10 000 kronor var.

Sparbanken Boken bidrar med medel till Majblommeföreningen i Hishult.


Ing-Britt Olofsson från Majblommeföreningen i Laholm tog emot checken på 40 000 kronor av bankens Katrine Bergström. Foto: Laholms Sparbank