FÖRENINGSLIV 2022-07-16 KL. 08:02

Ungdomsbrandkåren i Laholm representerar Sverige i OS

Av Johan W Jönsson

Laholms ungdomsbrandkår representerar Sverige med två lag i ”brandkårs-OS” i Slovenien. Där ska de göra upp mot lag från 30 andra länder. ”Det är verkligen en upplevelse och så häftigt. Jag ska försöka få våra deltagare att njuta”, säger ungdomsledaren Elvira Paulsson.

Ungdomsbrandkåren i Laholm representerar Sverige i OS
Ett förväntansfullt gäng genrepade på Sparbanksvallen inför avfärd till Slovenien. Foto: Johan W Jönsson

Tävlingen äger rum i den slovenska staden Celje. Elvira har själv varit med som tävlande ett år och som ledare vid ett annat tillfälle. Det blir alltså tredje gången som hon deltar.

– Jag skulle egentligen inte kalla det för OS. Men det är länder från hela världen som är med. Tävlingen arrangeras av CTIF och heter International fire brigade youth competition.

Tävlingarna har pågått sedan 1960 och Laholm deltar varannat år. Egentligen skulle man varit med i fjol men då satte corona stopp.

Totalt åker 20 ungdomar och fem ledare ner till Slovenien för att vara med i tävlingarna där det ska göras upp i vilken som är den bästa ungdomsbrandkåren. Det blir hinderbana och stafett.

– Först är det en stafett där det finns olika grenar vid nio olika stationer. Det kan vara ett klätterhinder, lyfta en brandsläckare och placera på rätt ställe och koppla ihop en slang.

Sedan väntar en hinderbana som är uppbyggd med olika delar där det ska hoppas över en låtsasvattengrav, sedan ett hopphinder och igenom en tunnel.

– Samtidigt ska halva laget koppla ihop ett slangsystem och de andra pumpa vatten och spruta genom ett hål tills man är färdig. Sedan gör man knopar och så. Allt är under tid.

Det är tuffa regler och allt måste göras på rätt sätt. Annars blir det tidstillägg. Därför är det viktigt att alla vet precis vad de ska göra och har rätt teknik.


Elvira Paulsson är ungdomsledare i Ungdomsbrandkåren. Hon har själv varit med och tävlat och vet hur det känns. Nu ska hon stötta deltagarna som ledare. Foto: Johan W Jönsson


– Vi har kunnat träna lite extra nu på grund av corona. Vi försöker träna någon gång i månaden. Lite mindre på vintern eftersom att vi behöver vara ute.

Lag från stora delar av Europa deltar liksom lag från Kanada och Japan. Störst är ungdomsbrandkårerna i Österrike och Tyskland. Det är också de länderna som är bäst.

– Det är häftigt att vi i Laholm har de enda två lagen från Sverige som är med. Det är ganska litet i Sverige och vi brukar inte hamna så högt upp i resultatlistan. Men det är kul att vara med.

De som deltar får inte vara yngre än 12 år eller äldre än 16 år. De som hunnit fylla 17 år fick inte dispans för att vara med trots att coronapandemin ställde in tävlingarna i fjol.

– Vi försökte men det gick inte. Lite tråkigt för de som inte får vara med. Vi fick ändra om i lagen och göra det bästa av situationen, säger Elvira.

Ungdomsbrandkåren från Laholm åker buss ner till Slovenien och är borta i åtta dagar. Med föräldrar blir det totalt 55 personer. Själva tävlingarna äger rum den 21 juli.

– Jag har varit med och tävlat själv och det var väldigt häftigt. Man var jättenervös. Det var en väldigt rolig resa att göra. Förhoppningsvis kan jag hjälpa våra deltagare att njuta.

– Det händer en massa grejer utöver tävlingarna. Det är ceremoni där man ska vara uppklädd i uniform. Så det är väldigt högtidligt. Även vuxna ska tävla samtidigt, säger Elvira Paulsson.


"Klar!", det ena laget har klarat hinderbanan i genrepet inför tävlingarna i Slovenien. Foto: Johan W Jönsson