Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-05-02 KL. 13:07

Undersköterska med kärlek till äldre årets laholmare

Av Johan W Jönsson

Marie Svensson, som driver en dagverksamhet för dementa på Hallandsåsen, är årets Laholmare. I slutet av föra året utsågs hon dessutom till vinnare i drottning Silvias rikstäckande tävling som syftar till att lyfta fram demensvården.
– Att bli årets laholmare är jättestort för mig då det är en bekräftelse på att man gör någonting rätt, säger Marie.

Undersköterska med kärlek till äldre årets laholmare
Marie Svensson har utsetts till Årets laholmare av Lions. Vicepresidenten Marie-Louise Wernant överräckte checken till demenskämpen. Foto: Roland Höglund

Redan som liten brann hon för att hjälpa andra. Hon klädde tidigt ut sig till sjuksköterska och hennes drömyrke var att bli hemsamarit.

– Att lyfta undersköterskeyrket tycker jag är viktigt. Jag hade önskat att fler tyckte att det var lika kul som jag att arbeta med äldre. Det ger så mycket tillbaka, säger Marie.

Att Marie startade sin verksamhet 2019 var en kombination av ett brinnande intresse för demensvård samt att hon och familjen hade flyttat till gården Bingsgärde på Hallandsås några år tidigare.

– Jag hade en väldigt tydlig idé om vad jag ville göra, och med gården så fanns det en möjlighet att skaffa djur och förverkliga den, säger Marie och fortsätter:

– Men det tog lång tid innan jag fick alla tillstånd och innan det blev snurr på verksamheten. Att familjen hela tiden har stöttat mig har varit A och O.

För att få sin dagverksamhet på gården att gå runt fick hon jobba vidare som undersköterska på kvällar och helger. Hon har fått kämpa på många olika sätt för att nå sitt mål.

”Tålmodig och med besökarnas bästa för ögonen har hon skapat en atmosfär, en trygghet och en värme till mångas glädje”, står det i motiveringen.

– Att Lions i Laholm väljer att ge mig den här utmärkelsen känns jättebetydelsefullt. Det känns fint att de har sett mitt mångåriga engagemang för de äldre.

– När jag ser vilka andra som fått utmärkelsen tänker jag, oj, är jag verkligen en av dem? I äldrevården syns det ofta när det är något dåligt men nu lyfts något bra.


Marie Svensson hemma på gården där hon tar emot dementa bland djur och natur. Foto: Carina Nilsson


Betyder utmärkelsen något för din verksamhet?

– All uppmärksamhet gör att fler vet att vi finns och att den typ av hjälp vi erbjuder finns att få. Sedan betyder det mycket för undersköterskeyrket och det ska jag lyfta i mitt tal.

Som årets laholmare tilldelas man ett stipendium på 10 000 kronor. Marie vet vad hon ska göra för pengarna - betala tillbaka lite till familjen.

– Familjen har fått stå tillbaka mycket. Barnen har växt upp med att det handlar om mig, min utbildning och mitt engagemang. Så nu får vi helt klart göra något tillsammans.

Bingsgärdes dagverksamhet har öppet vardagar klockan 9 till 15. Utöver det är det dokumentation och städning. På fritiden sköts trädgården och djuren om.

– Jag tar även emot besök på helger. Det är en service jag saknade i det kommunala. Där var det så noga med öppet- och arbetstider. Här gör jag som jag vill, avslutar årets laholmare.

Marie fick traditionsenligt ta emot checken på Lions Valborgsfirande vid Rökeriet i Laholm där som vanligt mycket folk samlats. Laholms FK:s ordförande Stfan Farehed höll ett vårtal med mycket humor och värme. Laholms Manskör sjöng in våren och en fjäderfri brasa värmde i den soliga men kyliga kvällen.

Fakta:

Årets laholmare 2023

Motivering:

”Marie Svensson i Bingsgärde hade en dröm som hon förverkligade.
Tack vare en aldrig sinande energi och drivkraft gav hon aldrig upp trots motigheter på vägen.
Kärleken till de äldre har legat henne varmt om hjärtat från första stund.
”Förbättra relationen med hjälp av miljö nära djur och natur”
Ord som Marie tagit fasta på och som skapat den verklighet hon lever med idag.
Tålmodig och med besökarnas bästa för ögonen har hon skapat en atmosfär, en trygghet och en värme till mångas glädje.
Priset Queen Silvia Nursing Award är ett bevis om något hur Marie lyckats i sin strävan att hjälpa.
Lions club Laholm utser därför Marie Svensson, Gärdet - omsorg Hallandsås, till Årets laholmare, helt i Lions anda.”

De har blivit årets laholmare:

2008 Särskolan Boken och Björken på Parkskolan
2009 Stefan Agnesson
2010 Birgitta Edvinsson
2011 Rose-Marie Juhlin
2012 Johan Carlson
2013 Hans-Olof Ohlsson
2014 Eivor Baumgarten
2015 Kamratföreningen Länken
2016 Läxhjälparna i Laholm
2017 Kaj Karlsson
2018 Bo Lindblom
2019 Sticka-skicka-gruppen Laholm
2020 Jessica Enoksson
2021 Kane Bengtsson
2022 Maggans Meloner
2023 Gärdet-omsorg Hallandsås (Marie Svensson)


Med hjälp av djur och natur bedriver Marie Svensson sin dagverksamhet för dementa. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv