FÖRENINGSLIV 2022-01-12 KL. 18:55

Två föreläsningar i Knäreds bygdegård skjuts på framtiden

Av Rickard Gustafsson

Knäreds föreläsningsförening tvingas kasta in handduken och ställa in de två första av vårens sex arrangemang i Knäreds bygdegård. Orsaken stavas återigen coronapandemin och anpassningar till de nya restriktioner som tills vidare gäller.

Två föreläsningar i Knäreds bygdegård skjuts på framtiden
Lars Ingemarson, ordförande i Knäreds föreläsningsförening, är besviken över att tvingas ställa in vårens två första arrangemang, men kan samtidigt bara förhålla sig till de nya pandemirestriktioner som beslutats. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Att planera och anordna kultur- och idrottsevenemang i dessa tider är allt annat än lätt. Coronapandemin sätter gång efter annan krokben för arrangörer beroende av hur regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner förändras.
De nya rekommendationerna innebär att Knäreds föreläsningsförening ännu en gång tvingas att justera sitt föreläsningsschema till föreningens stora besvikelse. Det finns inget förbud mot själva genomförandet, men antalet besökare blir så få då avstånd ska upprätthållas mellan sällskapen.

I höstas kunde bara tre av fem föreläsningar genomföras och ordföranden Lars Ingemarson tycker att det är beklagligt att de inte kan komma igång som de hoppats.
– Det är som det är med de här restriktionerna, men det är synd när vi lagt ner så mycket jobb, fått ihop ett väldigt bra program, och så blir det ett västgötaklimax av allting, säger Lars Ingemarson och fortsätter:
– Det är jättetråkigt att behöva ställa in. Men av omtanke om vår publik samt att vi inte vill riskera att bidra till ökad smittspridning i samhället har vi beslutat att ställa in de två första föreläsningstillfällena.


Bengt-Göran Söderlind, näringslivschef i Markaryds kommun, var planerade att vara vårens första föreläsare i Knäreds bygdegård den 18 januari, men den föreläsningen är nu inställd. Foto: Privat


Datumen det handlar om är 18 januari och 15 februari. Ingemarson betonar dock att gästföreläsningarna med Bengt-Göran Söderlind (Markaryds näringslivschef) och Gunnar Wetterberg (historiker och känd från tv-programmet Fråga Lund) inte på något sätt går publiken om intet.
– De här två föreläsningarna som ställs in kommer att ges vid ett annat tillfälle. Den populäre Gunnar Wetterberg har vi redan bokat om till den 20 september, säger Lars Ingemarson och förklarar att ett nytt datum för Söderlind ännu inte är spikat.

Föreningen lämnar tillsvidare dörren på glänt att kunna genomföra vårens fyra sista arrangemang som består av; den tidigare radiojournalisten och författaren Kathinka Lindhe (8 mars), författaren och tennisoraklet Björn Hellberg (29 mars), Sveriges marinchef Ewa Skoog Haslum (26 april) och en musikkväll med duon Tulda och Vendela från Unnaryd (12 april).
– Vi kommer att fatta ett nytt beslut den 15 februari om hur vi gör med de fyra resterande arrangemangen, säger Lars Ingemarson.


Den folkkäre och populäre historikern Gunnar Wetterberg från tv-programmet "Fråga Lund" skulle ha föreläst den 15 februari, men har ombokats till i höst – 20 september. Foto: Christine Olsson