FÖRENINGSLIV 2023-11-30 KL. 13:34

Thornberg begår landshövdingsdebut i Knäred

Av Rickard Gustafsson

Det är knappt två veckor sedan som regeringen utsåg tidigare rikspolischefen Anders Thornberg till Hallands nye landshövding. Nu står det klart att han gör sitt första offentliga framträdande på nya jobbet i samband med 110-årsjubileet i Knäreds föreläsningsförening.
– Han kan inte få en mycket bättre start som landshövding än så, säger den mycket nöjde ordföranden Lars Ingemarson.

Thornberg begår landshövdingsdebut i Knäred
Förre rikspolischefen och Hallands nya landshövding Anders Thornberg kommer till bygdegården i Knäred den 5 december. Foto: Bildbyrån

Föreläsningshösten i Knäreds föreläsningsförening avrundas tisdagen den 5 december i bygdegården.

Sedan tidigare är det bestämt att journalist- och författarparet Roland Andréasson och Kathinka Lindhe, tillsammans med musikern Christer Hjalmarsson, ska bjuda publiken på en 110-årig historisk resa med tilldragelser som på olika sätt färgat Knäred, Sverige och världen.

Nu kan föreningen avslöja att de i sista stund gjort klart med en bonusgäst. Förre rikspolischefen Anders Thornberg kommer även han att stå på scen.

Föreläsningsföreningen gläds åt att kunna bjuda på ett extra affischnamn.

– Det är roligt, riktigt roligt! Han gör sitt första officiella framträdande i Halland i Knäred. Det är så klart en fjäder i hatten och han kan inte få en mycket bättre start som landshövding än så, säger ordföranden Lars Ingemarsson och skrattar.

Knäreds föreläsningsförening och ordföranden Lars Ingemarson är mycket glada över att nye landshövdingen Anders Thornberg kommer till bygdegården i Knäred. Foto: Rickard Gustafsson

Till 110-årsjubileet var det redan klart att landshövdingen skulle komma, den avgående Brittis Benzler. När regeringen annonserade landshövdingsbytet jobbade föreningen på att få dit Anders Thornberg.

– Jag var på direkt och kontaktade Brittis Benzler som lovat att komma till vårt jubileum och frågade om den nye landshövdingen kommer att ta över hennes uppgifter. Det var lite oklart först, men nu har vi fått klartecken att han kommer, säger ordföranden Lars Ingemarson.

Vad nye landshövdingen kommer att prata om är inte känt, då Ingemarson enbart varit kontakt med länsstyrelsens säkerhetsansvarige.

– Huvudprogrammet står fast, men Thornberg har meddelat att han kommer att prata 5-10 minuter, säger Lars Ingemarson och berättar att föreningen diskuterat att locka Anders Thornberg till bygdegården som föreläsare, men då i rollen som rikspolischef.