Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-04-19 KL. 15:19

Strävsamt par årets eldsjälar

Av Johan W Jönsson

För första gången har Södra Hallands Småklubbsallians eldsjälspris delats ut till två personer. De är även äkta makar. Båda två är riktiga föreningsmänniskor och eldsjälar i ordets rätta bemärkelse.
– Det känns väldigt hedrande, säger Sven-Inge Svensson i Knäreds IK som delar utmärkelsen med sin hustru Birgitta.

Strävsamt par årets eldsjälar
Södra Hallands Småklubbsallians ordförande Peter Walldén gratulerar årets eldsjälar Gittan och Sven-Inge Svensson, Knäred IK. Det är första gången två personer får utmärkelsen samtidigt. Foto: Kerstin Carlsson/Småklubbsalliansen

När LT hör av sig är Sven-Inge i full gång och skrapar gammal målarfärg på entrén till Lagavallen i Knäred. Han och Birgitta har lagt och lägger mängder med timmar på idrottsplatsen.

– Man vågar ju knappt räkna. Men vi är här mycket. När man tycker att något är roligt tänker man inte på det. Både jag och Birgitta gör det för att vi tycker att det är skoj, säger Sven-Inge.

Han har varit ordförande sedan 2019. Hon är både sekretare, kassör och anläggningsansvarig. Båda två har varit aktiva som spelare och ledare i många år.

Sven-Inge har spelat 659 matcher för Knäreds IK. Sedan han kom tillbaka till moderklubben 1977 efter en sejour i Kornhults IK har han också varit ledare.

– Det är över 45 år! Inte klokt egentligen. Men det har alltid behövts ledare och då har jag och Birgitta hoppat in. Oavsett om det varit på ungdomssidan eller i dam- eller herrlaget.

Han är i princip dagligen på Lagavallen och har lagt ner ett stort arbete efter branden i klubbstugan samt efter vildsvinsbesöken på planen.

– Jag är pensionär nu och har lite mer tid än tidigare. Även om Birgitta fortfarande jobbar så ligger hon inte långt efter mig i antal timmar på idrottsplatsen.

De båda blev ett par runt 1980. De kände varandra sedan tidigare men fotbollen i KIK förde dem samman. Sönerna Kalle och Pelle har båda varit framgångsrika som spelare i klubben.

Sven-Inges pappa Gösta Svensson var med och bildade Knäreds IK 1932. När storebror Arne spelade följde Sven-Inge med på träningarna och sedan var han fast.

– För pappa var det viktigt att vi skulle vara rädda om vår lilla klubb. När han låg på sin dödsbädd lovade jag honom att ta hand om klubben och det har jag och Birgitta gjort.

Vad är grejen med at vara engagerad i en förening?


– Det är framförallt sammanhållningen. Vi har en underbar gemenskap. Det bedrivs tyvärr ingen seniorfotboll längre men vi har en härlig ungdomssektion.

Sven-Inge förenar nytta med nöje när han dömer åtskilliga ungdomsmatcher. På det sättet menar han att han får titta på fotboll samtidigt som han också hjälper till.

– Det är fantastiskt kul att se när ungar har skoj och utvecklas ihop. Vi hade första ungdomsträningen nyligen och då var det 63 barn igång.

Vad tror du om framtiden för KIK?


– Den ser ljus ut! Vi är tyvärr en för liten by för att kunna hålla äldre lag för 15-, 16-åringar och seniorer. Men vi har en fantastisk ungdomssektion men många fina ledare.

Vad betyder det för dig och Birgitta att bli uppmärksammade på det här sättet?

– Det är en bekräftelse på att man gör någon nytta. Det är kul att det kommer ut vilket arbete vi lägger ner, även om vi gör det för att det är roligt, säger Sven-Inge.

– Sedan finns det många som lägger ner ett stort arbete. Både i vår förening och i andra. Bengt Johansson har till exempel varit engagerad i Knäreds IK i 60 år, fortsätter Svensson.

Fakta:

De har blivit utsedda till Årets eldsjäl av Södra Hallands Småklubbsallians: Bo Åkesson, Ysby BK (2016), Boris Johansson, Kornhult/Hishult FF (-17), Gerd Nilsson, BK Walldia (-18), Karl-Erik Mattsson, Laholms FDK (-19), Ingvar Johansson, DFK HaSko (-20), Siv Pålsson, Genevad/Veinge IF (-21), Lars-Inge Alm, Hasslövs IS (-22), Sven-Inge och Gittan Svensson, Knäred IK (-23).


Sven-Inge Svensson och hans hustru Birgitta lägger åtskilliga timmar på Lagavallen varje vecka. Foto: Johan W Jönsson/arkiv