Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-12-15 KL. 18:12

Stiftelsen delade ut över en halv miljon i julklappar

Av Johan W Jönsson

Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse delade ut pengar till föreningslivet för sjätte gången. Denna gången knappt 600 000 kronor. Totalt har stiftelsen nu delat ut 3 miljoner kronor på tre år. ”Tillsammans med banken delar vi ut 3 miljoner kronor till föreningslivet i år. Det är lika mycket som Riksidrottsförbundet anslog till Hallands IF att dela ut i miljö- och anläggningsstöd. I hela Halland”, säger stiftelsens ordförande Gert-Ove Olsson stolt.

Stiftelsen delade ut över en halv miljon i julklappar
Tio glada föreningar fick dela på knappt 600 000 kronor från Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse. Foto: Johan W Jönsson

Temat för vinterutdelningen denna gång var av förklarliga skäl miljö och energi. Merparten av ansökningarna handlade om åtgärder av det slaget.

– Vi fick in 16 ansökningar och beviljade 10. Totalt delar vi ut 595 000 kronor denna gång. De här utdelningarna är verkligen en av årets höjdpunkter, tycker jag, säger Gert-Ove.

Först ut att ta emot en check var BK Walldia. Kassören Lisa Andersson närvarade och berättade att klubben ska använda de 75 000 kronorna till solcellspaneler på klubbhustaket.

Rolf och Ingrid Åkesson från Knäreds bygdegårdsförening tog emot en lika stor check som Walldia för samma ändamål. Föreningen gör åt 22 000 kilowattimmar per år.

– Vi har jordvärme men det räcker inte till. Sätter vi inte upp panelerna vet i tusan om vi har kvar bygdegården om några år, säger ordförande Rolf.

Christer Svensson i Laholms Konsertförening tog emot 5 000 kronor. Pengarna går till att ordna julkonserten med Halmstad Big Band som föreningen ordnar i helt egen regi.

Friluftsfrämjandet i Laholm fick utdelningens största check på 150 000. Bidraget är en grundplåt till ett nytt avlopp i Timmershultsstugan.

– Avloppet i vår raststuga är utdömt. Ett nytt avlopp kostar mer än det dubbla vad som står på checken och med detta bidrag finns en möjlighet, säger kassör Leif Ottosson.


Ingar Petersson och Leif Ottosson från Friluftsfrämjandet i Laholm tog emot en check från stiftelsens ordförande Gert-Ove Olsson. De 150 000 kronorna är en bra grundplåt till ett nytt avlopp för Timmershultsstugan. Foto: Johan W Jönsson


Ysby BK tilldelades 20 000 kronor till en ny luft- värmepump. Ordförande Frank Östring berättade att den gamla är mellan 15 och 20 år gammal och inte lika energisnål som de nya.

Föräldrakooperativet Möllan i Ysby ska byta ut belysningen från -70-alet i skolsalar och gymnastiksalen. De tilldelades 50 000 kronor och minskar förbrukningen med 90 procent.

Skogaby GK ska också byta ut sin belysning och de fick lika mycket pengar som Marie Andersson och Christin Nordström från Möllan. Ordförande Johnny Nilsson tog emot checken.

Vallberga Gymnastikförening fick 40 000 kronor till att köpa in nya redskap. Ordförande Vilma Larson berättade att det är dyrt med redskap och denna gången behövs nya mattor.

Pär Nilsson från Ränneslövs GIF tog emot en check på 30 000 kronor och förklarade att bidraget ska gå till nya tvättmaskiner och till nya element i omklädningsrummen.

Föreningen Attraktiva
Laholm fick 100 000 kronor för att kunna köpa in ett stort tält som de kan använda under sina arrangemang och dessutom ska hyra ut till föreningslivet.

– Vi ordnar många publika gratis-evenemang, främst i Laholm. Pengarna ska gå till ett stort tält som ska väderskydda våra evenemang, säger Caroline Bengtsson i föreningen.

– Det ska också komma andra föreningar i kommunen till gagn. Ordnar man aktiviteter och behöver ett stort tält ska man kunna hyra detta för en billig peng, säger Jonas Wyke.

Stiftelseordförande Gert-Ove Olsson avslutar:

– Detta hade aldrig varit möjligt om vi inte haft en välskött och ekonomiskt stark lokal bank. Och om vi inte haft en ledning i banken som vill gynna föreningslivet och har ett samhällsengagemang.


Attraktiva Laholm ska köpa in ett tält på 110x30 meter till sina och andra föreningars evenemang. Caroline Bengtsson och Jonas Wyke från föreningen tog emot checken. Foto: Johan W Jönsson