FÖRENINGSLIV 2022-12-11 KL. 12:12

Smilla blir ridande lucia i Våxtorp

Av Johan W Jönsson

När Björbäcks RF ordnar ridande lucia är det Smilla Lindqvist som rider längst fram med luciakrona på huvudet. ”Det känns kul! Det är inte så många gånger man får en sådan chans i livet”, säger Smilla.

Smilla blir ridande lucia i Våxtorp
Smilla Lindqvist och Hector är ekipaget som toppas med luciakrona under det ridande luciatåget i Våxtorp. Foto: privat

17-åringen har inte varit med i det ridande luciatåget tidigare. Hon gör alltså debut med hedersuppdraget att vara lucia.

– Jag har sett ridande luciatåg tidigare, men inte i Våxtorp. Det är pampigt och det ska bli kul att få vara en del av det själv nu, säger Smilla.

Hon är uppväxt i en hästfamilj och beskriver själv att hon haft ett hästintresse sedan dag ett. Just nu går hon på Segragymnasiet i Östra Ljungby.

– Här finns lantbruk, häst och hund. Jag går så klart häst. Jag vill bli så bra jag kan och hade gärna viljat jobba med hästar i framtiden. Sedan om man lyckas vet man inte.

Smilla och hennes häst Hector håller på med hoppning. De har varit uppe på en meter felfritt i år. Under 2023 vill Smilla upp på högre höjder.

– Jag har bara ägt honom i ett år och ridit honom i ett halvår då jag varit sjuk. Att starta 1.20 under nästa år tycker jag är ett bra mål.


Så här såg det ut 2017 när Hilda Severinsson var ridande lucia i Våxtorp. Foto: LT/arkiv


Vad är det bästa med hästar?

– Nästan allting. Man har alltid någon att vara med och det är en väldigt fri känsla att hålla på med hästar, oavsett om man rider eller sköter om dem.

Smilla Lindqvist berättar att hon inte kommer förbereda sig på något särskilt sätt inför luciatåget. Det behövs nämligen inte, menar hon.

– Jag ska tvätta Hector då han lätt blir smutsig. Men han är hur lugn som helst, så det behövs inte så mycket förberedelser i övrigt tror jag, avslutar lucian.

Björbäcks RF:s ridande luciatåg går från klubben via kyrkan, förbi ICA, till centrum (gamla Tajes) och vidare till hembygdsgården. Där blir det sång och tal.

– Vi har lagt till det nya ålderdomshemmet. De uppskattar det mycket om de så bara kan titta ut genom fönsterna, säger Björbäcks RF:s ordförande Linda Romberg.

Klockan 18 börjar det ridande luciatåget sin färd från Björbäck till hembygdsgården. Hur många hästar det blir är oklart. Alla som vill är välkomna.

– Det är en fin och rolig tradition som är uppskattad av många. I fjol hade vi högtalare med julmusik på fanbärarhästen och det kommer vi att ha i år också, säger Romberg.


Smilla kommer tvätta Hector inför luciatåget. I övrigt beövs inga förberedelser då han är så lugn, berättar lucian. Foto: privat