-
FÖRENINGSLIV 2022-06-02 KL. 17:05

Skottorps IF får miljonsumma av arvsfonden

Av Johan W Jönsson

Allmänna arvsfonden stöttar Skottorps IF med 5 miljoner kronor för att föreningen ska skapa en mötesplats för barn och ungdomar men även för äldre personer. ”Det är helt fantastiskt! Vi är chockade”, säger SIF:s ordförande Stefan Wendt.

Skottorps IF får miljonsumma av arvsfonden
Här ska det nya allaktivitetshuset byggas på Gröningen i Skottorp. Foto: Johan W Jönsson

Tanken är att bygga ett föreningshus bredvid den befintliga klubblokalen. Den nya byggnaden ska kunna fungera som fritidsgård och bli en plats för sociala aktiviteter.

– Det är ett allaktivitetshus och det var förutsättningarna för att vi skulle få pengar från arvsfonden. Det är inte bara fotboll utan mycket annan aktivitet också, säger Wendt.

Den nya byggnaden ska bli en förlängning av den gamla. Det blir ett mellanrum på några meter och sedan kommer den nya lokalen som blir 51 meter lång och 340 kvadratmeter stor.

Platsen är bakom de nuvarande reklamskyltarna och resultattavlan. Totalt kommer bygget att kosta runt 8 miljoner. SIF har också fått pengar av RF SISU och Laholms Sparbank.

– Vi väntar på besked av kommunen. Vi har fortfarande inte fått besked kring byggnadslovet. Vi kommer även att ansöka om mer pengar. Det ska vara lättare nu när vi fått från arvsfonden.

Skottorps IF har lagt ner ett stort arbete för att få stödet från Allmänna Arvsfonden. ”De ville veta i princip allt”, enligt Wendt. Första ansökan skickade föreningen in för ett halv år sedan.


Ordföranden Stefan Wendt är i chock efter att Skottorps IF beviljats 5 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden. Foto: Arkivbild


Den gamla klubbstugan är kulturminnesskyddad och får inte rivas. Efter flera års arbete är den i ordning. Klubben började rusta upp för tre år sedan. Men den kommer inte räcka till.

– Vi har 180 ungdomar idag och varje kull som kommer är 30, 40 barn med tanke på alla de nya människor som flyttar in till Skottorp och inte minst Skummeslöv.

– Vi behöver växa och nästa steg i det här är att vi måste ha nya planer och det ska förhoppningsvis gå att ordna men vi har inte kommit så långt än.

Det kommer att bli fyra nya omklädningsrum i den nya byggnaden. Det innebär att det kommer att finnas totalt åtta omklädningsrum på idrottsplatsen.

– Det är en förutsättning då vi på sikt vill ha en egen flicksektion och då behöver vi omklädningsrum för både pojkar och flickor, säger Wendt.

Vad ska ni ha för icke fotbollsrelaterad verksamhet i den nya byggnaden?


– Vi vet inte exakt hur det ska bli. Det ska bli någon form av aktivitetshus och det ska finnas något för ungdomar efter skolan. Men inget är helt bestämt ännu.

Men det här kommer att bli ett lyft för föreningen och för Skottorp?


– Det blir ett lyft för hela kommunen. Med tanke på hur mycket Skottorp växer hela tiden så tror vi att det här kommer att bli väldigt bra, avslutar Stefan Wendt.


Skottorps IF behöver växa. Snart räcker inte planerna till längre för idrottsföreningen. Foto: Johan W Jönsson