-
FÖRENINGSLIV 2022-06-14 KL. 12:34

Sex föreningar fick dela på 300 000 från stiftelsen

Av Johan W Jönsson

Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse har haft sin första utdelning för året. Sex föreningar av olika slag fick dela på 310 000 kronor för olika projekt. ”Vi jobbar brett. Det är många förfrågningar och tyvärr en del avslag men vi gör vårt bästa”, säger stiftelsens ordförande Gert-Owe Olsson.

Sex föreningar fick dela på 300 000 från stiftelsen
Stiftelsens ordförande Gert-Owe Olsson med nöjda föreningsrepresentanter: Jonas Wyke (Attraktiva), Bertil Asplid (LTIK), Bo Johansson (Laholm SF), Joakim Gunnarsson och Nils Danred (arbetskooperativet). Foto: Johan W Jönsson

Stiftelsen bildades 2019 med medel från Laholms Sparbank. Målsättningen är att dela ut en miljon kronor årligen. Och det handlar om avkastningen från de pengar som finns i stiftelsen.

– Nu delar vi ut drygt 300 000 kronor idag. Någon tänker kanske att det borde vara en halv miljon. Men vi har ett par stora samhällsnyttiga projekt som vi avvaktar lite med, säger Olsson.

Attraktiva Laholm fick ta emot den första checken och den var på 25 000 kronor. Pengarna ska gå till Lagakalaset som äger rum den 2 juli.

– Lagakalaset är en typ av familjefest som anordnas på Stortorget och Hästtorget. Det är mycket för barn och det är fritt inträde, säger Jonas Wyke i Attraktivas styrelse.

Det blir marknad på Stortorget och på kvällen blir det foodtrucks och musik på Hästtorget. Det lokala står i fokus.

– Vi ska försöka få igång utelivet lite mer. Det är inte Bonden i stán eller en Stadsfest. Detta är något nytt, säger Jonas Wyke.

Lilla Tjärby IK tilldelades 50 000 kronor för att kunna färdigställa motionsslingan runt idrottsplatsen. Halva slingan är lagd och den ska vara öppen för alla när den är klar.


Jonas Wyke från Attraktiva Laholms styrelse tog emot en check på 25 000 kronor från bankens utvecklingsstiftelse. Pengarna ska gå till Lagakalaset. Ordförande Gert-Owe Olsson delade ut.


Laholms skytteförening, som kan vara Laholms stads äldsta förening (bildades 1904), får 20 000 kronor till en ny digital bana. Kassören Bo Johansson tog emot checken.

– Vi håller på at bygga upp vår förening med lite moderna grejer. Ungdomarna är väldigt digitala idag. Totalt ska vi göra sex elektroniska banor och det är stora pengar för oss, säger han.

Motkravet för att klubben skulle få pengarna var att de har en öppet hus-dag för ungdomar under sportlovet och på så vis kanske får tillbaka några av de medlemmar som tappats.

– Vi har tappat många medlemmar under pandemin, vilket är tråkigt. Men vi hoppas locka tillbaka dem, säger Bo och berättar att föreningen är 42 aktiva medlemmar idag.

Laholms arbetskooperativ tilldelades 30 000 kronor att putta in i Bokshoppen vid tågstationen i Laholm som nyligen öppnat.

Två föreningar deltog inte vid utdelningen. Dels Skummeslövsbadets utveckling ideella förening som fick 50 000 kronor till ett insynsskydd till den nya barnpoolen på badet.

Dels Genevad/Veinge IF vars bevattningsanläggning gått sönder. Föreningen tilldelades 75 000 kronor för att kunna åtgärda det något akuta problemet.

– Det är stor spridning - ett brett spektra till vad vi kan dela ut pengar till. Det är kultur, miljö, föreningar. Vi kan dock inte dela ut pengar till vinstdrivande företag, säger Gert-Owe Olsson.

Utöver pengarna som delas ut direkt till föreningar går utvecklingsstiftelsen även in som huvudsponsor, tillsammans med Laholms kommun, för näringslivsdagen i höst med 60 000 kronor.


Laholms skytteförening fick 25 000 kronor till en ny digital bana. Kassören Bo Johansson tog emot checken från utvecklingsstiftelsen. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse

Stiftelsens ändamål är att främja utveckling och tillväxt inom områden för kultur, föreningsverksamhet, ungdomsverksamhet, miljö och hälsa, klimat samt näringsliv inom i första hand Laholms Sparbanks verksamhetsområde.

Styrelsen: Gert-Owe Olsson (ordförande), Malin Nermark (ledamot), Lars-Göran Persson (ledamot), Erik Hantoft (suppleant)