FÖRENINGSLIV 2022-09-11 KL. 08:02

Servehall med många möjligheter jubilerar

Av Johan W Jönsson

Söndagen den 11 september är det precis 40 år sedan som Servehallen invigdes. Bordtennishallen jubilerar alltså i år och det tycker Laholms BTK Serve är värt att uppmärksamma. ”Servehallen har betytt väldigt mycket för väldigt många”, säger ”Mister Servehallen” - Bengt Eriksson, som var ordförande när det begav sig.

Servehall med många möjligheter jubilerar
Lennart Johansson (dåvarande kassör), Kaj Karlsson (nuvarande ordförande), Bengt Eriksson (dåvarande ordförande) och Lars-Hugo Larsson (dåvarande sekreterare) utanför Servehallen som invigdes den 11 september 1982. Foto: Johan W Jönsson

Tillsammans med eldsjälarna Lars-Hugo Larsson (dåvarande sekreterare), Lennart Johansson (dåvarande kassör) och Kaj Karlsson (nuvarande ordförande) har Bengt samlats för att minnas.

– Vi byggde hallen som en bordtennishall men det finns mycket möjligheter i en sådan här byggnad, säger Lars-Hugo Larsson som nu är hedersmedlem i klubben.

BTK Serve bildades 1944. Lars-Hugo gick med i föreningen 1956 och redan från början letades det efter lokal. I klubbens begynnelse huserade man under ölsjappet på Stadshotellet.

Föreningen växte via Parkskolan och Lagaholmsskolan. I slutet av 1970-talet intensifierades diskussionerna om en egen hall då verksamheten blomstrade.

– Det var ett himla jobb med att ställa fram och tillbaka alla bord i Lagaholmsskolans idrottshall flera gånger i veckan, säger Bengt Eriksson.

Lösningen blev att Serve fick ta över den gamla plasthallen. Den hade punkterats otalet gånger och kommunen var trött på att driva den vidare.

– Det blev vår lycka! Vi övertog grunden och omklädningsrummen. Resten sålde vi för att få in pengar till bygget, minns Bengt.

– Skrot-Olle var viktig där. Han köpte både plasten och den gamla oljepannan till exempel. Det var till stor hjälp, kommer Lennart Johansson ihåg.

Det krävdes
en stor ideell insats för att bygga hallen. Det knackades dörr och gjordes utskick för att få ihop timmar och på det sättet fick man ihop 1 000 ideella timmar.

Totalt krävdes 3 000 timmar för att bygga hallen. Bengt Eriksson lade ner ett enormt arbete men den viktigaste personen i bygget var byggnadssnickare Nils-Erik Nilsson.

För att kunna bygga hallen krävdes så klart också pengar. Klubben sökte bidrag både hos kommunen, hos andra aktörer och av privatpersoner.

– En kvinna som var känd för att inte slösa bidrog. När hon kom på invigningen och fick se bygget gick hon hem och hämtade 1 000 kronor till. Mycket pengar på den tiden, säger Lennart.

Den i särklass viktigaste inkomstkällan blev klubbens loppmarknad. Sven Lindblad kom med idén. Nu är det Birgitta Edvinsson som är loppisgeneral i klubben.

– Det var inte många som trodde på Svens idé men det fungerade alldeles utmärkt och är än idag klubbens största inkomstkälla, berättar Bengt.

Hösten 1981 påbörjades arbetet med hallen. Jobbet stannade under vinterns snö och kyla men återupptogs i februari.

Det ideella arbetet inleddes i mars och pågick under hela våren och sommaren. Den 11 september 1982 invigdes Servehallen. Kostnad: 725 000 kronor.

– Det var fantastiskt! Idag hade det aldrig gått att bygga hallen på det viset. Det blir bara svårare och svårare att få folk att ställa upp och arbeta ideellt, säger Lars-Hugo.

– Bygget skedde i grevens tid. Sedan ökade materialkostnaderna så mycket att det aldrig hade gått att bygga hallen till det priset, säger dåvarande kassören Lennart Johansson.


Bengt Eriksson, Lars-Hugo Larsson, Lennart Johansson och Kaj Karlsson var alla drivande när Servehallen byggdes för 40 år sedan. Foto: Johan W Jönsson


Klubben äger sin hall och även marken än idag. Den har byggts till vid tre tillfällen och anledningen till att den är så välbevarad beror på att ungdomsverksamhet utan ledare inte får bedrivas.

– Hallen har varit en samlingspunkt för ungdomar. Det är många som mer eller mindre växt upp i hallen. Den har betytt väldigt mycket för väldigt många, säger Bengt Eriksson.

Idag tar klubben hand och 80 ungdomar och 80 pensionärer plus några seniorer. Man tar också ett samhälleligt ansvar och inhyser olika former av annan verksamhet.

– Den verksamhet vi har idag hade vi aldrig kunnat ha om vi inte haft den här hallen. Jag tycker att kommunen skulle satsa mer på föreningslivet, som tar ett stort samhälleligt ansvar, säger Bengt.

Laholms BTK Serve har planer på att bygga om, riva och bygga till för att kunna utveckla verksamheten ytterligare för att kunna ta ett ännu större socialt ansvar i framtiden.

– Vi har en massa idéer och det behöver inte kosta mycket. Vi har fått beröm från verksamhetschefer i kommunen och av socialen. Så det börjar hända grejer!, säger Kaj Karlsson.

Servehallen är av många sedd som Sveriges bästa bordtennishall. Nyligen var riksidrottsgymnasiet på träningsläger i hallen. Det har även landslag varit.

Det satsades på bra belysning och golv. Takhöjden var en annan faktor. 4,3 meter upp till takstolarna är det i hallen. Bengt Eriksson förklarar:

– Det fanns en lite ful baktanke med det. Vi ville inte ha in annan sport som fodrade högre takhöjd. Då hade det blivit skador på väggar, tak och belysning. Dessutom hade det blivit dyrare att bygga.

Lars-Hugo Larsson kallar Servehallen för möjligheternas hus. Det har varit stora kalas, barnkalas, borgerlig begravning och andra sammankomster i hallen.

– När vi byggde hallen kunde vi nog inte föreställa oss hur bra det skulle bli. Man vet ju aldrig hur föreningen utvecklas framåt, avslutar Lars-Hugo.


Man kan säga att i princip alla sydhallänningar bidragit till Servehallen genom att skänka grejer till vår loppis, säger Lars-Hugo Larsson och servar iväg bollen. Foto: Johan W JönssonFakta:

Servehallen invigdes 1982. Den kostade 725 000 kronor att bygga och var från början på 20 gånger 25 meter. Det fanns plats för tio bord. Idag finns det plats för 16.

1993 gjordes en tillbyggnad vid omklädningsrummet. Sammanträdesrum och kontor kom till. Kostnad: 600 000 kronor.

2010 renoverades omklädningsrummen och en ny entré byggdes. Kostnad: 823 000 kronor.

2013 gjordes en stor tillbyggnad då bland annat läktare, gym och plats för fler bord kom till. Kostnad: 3 miljoner kronor.