FÖRENINGSLIV 2022-05-03 KL. 17:09

Samlarföreningen nedlagd efter 60 år

Av Johan W Jönsson

Samlarföreningen Sydstjärnan Laholm gick inte att rädda. Beslutet att lägga ner föreningen fattades på det senaste årsmötet. Nu har medlemmarna haft en avslutande träff och lämnat över resterna av föreningen till Jan Ove och Margit Nilsson på Vardagsmuseet i Ålstorp. ”Det kändes som rätt miljö att lämna över i”, säger Lars-Hugo Larsson.

Samlarföreningen nedlagd efter 60 år
Samlarföreningen Sydstjärnan hade en sista träff på Vardagsmuseet i Ålstorp där resterna av den nedlagda föreningen kommer att finnas. Foto: Johan W Jönsson

– Det är klart att det känns vemodigt. Men det gick inte att driva föreningen vidare - det var inga yngre krafter som var beredda att ta över, säger Lars-Hugo, 77 år och yngst i styrelsen.

Samlarföreningen Sydstjärnan bildades år 1963 inspirerad av Samlarförbundet Sydstjärnan Halmstad. Philip Nydén var under många år föreningens starke man.

Många av Nydéns egna föreläsningar kring olika föremål finns på pränt och det är bland annat dessa, samt andra handlingar, som skänkts till Vardagsmuséet i Ålstorp.

– Det passar bra att de får ta över. Informationen om olika saker kan sättas upp eller läggas i sin rätta miljö och så kan den som vill läsa på mer om föremålen, säger Lars-Hugo Larsson.

Drygt 20 före detta medlemmar ur Sydstjärnan träffades i Vardagsmuséet för att fika och lämna över pärmar, papper samt den lilla kassan på 1 155 kronor till Jan Ove och Margit.

– Det var inte givet för oss att vi skulle ta över. Vi har så mycket grejer. Men när vi fick höra vad det handlade om så kändes det rätt, säger Jan Ove, som gjort plats i två hyllor för handlingarna.

Utöver överlämningen blev det också en fikastund med hembakt och kaffe. Efter det fick ex-medlemmarna i Sydstjärnan titta runt i muséet.

– Här finns otroligt mycket att titta på. Jag tror inte att vi kommer komma härifrån förrän framåt kvällen, skrattar Lars-Hugo Larsson.

Vardagsmuseet har inte haft öppet på två år på grund av pandemin. I juni och juli håller makarna Nilsson öppet på söndagar. Troligtvis blir det också traditionell skördedag den 21 augusti.


Sydstjärnans sista kassör Lars-Hugo Larsson räckte över handlingarna från föreningen till Margit och Jan Ove Nilsson på Vardagsmuseet i Ålstorp. Foto: Johan W Jönsson


60 år gamal förening läggs ner?