Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-03-03 KL. 07:03

Så fick Elias fart på innebandyklubben

Av Carina Nilsson

Innebandyn i Markaryd och Strömsnäs var på väg att somna in när 23-åriga Elias Olsson fick frågan om att bli ordförande. Han sade ja, men krävde att minst sex personer till engagerade sig i styrelsen. Nu sköter han det mesta av ordförandeskapet på distans från Stockholm och föreningens verksamhet blomstrar.

Så fick Elias fart på innebandyklubben
Elias Olsson tog över ordförandeskapet i en nedläggningshotad förening. Tillsammans med övriga i styrelsen har han fått tillbaks engagemanget i klubben. Foto: Carina Nilsson

För ungefär ett år sedan hade Markaryd/Strömsnäsbruks innebandyklubb tappat medlemmar efter pandemin och det fattades spelare i A-laget för att få två fulltaliga kedjor under matcherna.

– Det blev tungrott och många tappade gnistan. När dåvarande ordföranden bestämde sig för att sluta fick jag frågan om jag ville ta över. Jag kände att jag ville ge tillbaka till klubben där jag själv hade spelat sedan gymnasiet, men jag insåg också att jag inte skulle klara det ensam, säger Elias Olsson.

Elias fick stöd av Patrik Johansson och Mathias Johansson vars barn spelar i ungdomslaget. Tillsammans kallade de in alla föräldrar till barnen som tränade i klubben.

– Jag hade tagit fram en vision av vad jag ville se för utveckling i föreningen men var också tydlig med att vi behövde minst sex frivilliga till som ville engagera sig i styrelsen. Om inte det gick så skulle vi bli tvungna att lägga ner föreningen, säger Elias.

Budskapet tog skruv och det bildades en ny styrelse där alla gör det de är bäst på.

– Som ordförande är det inte min sak att köpa in grejor till kiosken, det är andra bättre på. Mina styrkor ligger i att sätta en struktur, förhandla inköp och hitta sponsorer till klubben, men vi har fått en jättefin anda nu där alla hjälps åt, säger Elias.

Själv kan han inte heller vara på plats lika mycket som förut, då han har fått ett jobb som säljare i Stockholm och flyttat till huvudstaden.

– Jag har ett flexibelt jobb där jag reser mycket men det går att ha digitala styrelsemöten i en förening också. Jag är i Markaryd ungefär varannan månad och då åker jag alltid och kollar om det är matcher eller träningar, säger Elias.

Han har också bestämt sig för att bygga upp rutiner i föreningen.

– Jag har bland annat tagit hjälp av Claes Moberg som har varit aktiv i Älmhults IF och Markaryds IF. Han har dessutom ett högt förtroende inom Smålands Fotbollsförbund. Jag ska sammanställa arbetet i en powerpoint för att det ska bli enklare att göra rätt som förening och för nya personer att komma in i arbetet, säger han.

Elias Olsson tog på sig ordförandeskapet men krävde att de blev minst sex till i styrelsen för att det skulle fungera. Träningarna håller de i Hunehallen. Foto: Carina Nilsson

Men inte bara styrelsearbetet har blivit bättre. Föreningen har fått fler medlemmar och kommer snart att ha hela sex grupper som tränar innebandy. Tre för barn och ungdomar och tre motionsgrupper för vuxna. Klubben har 55 medlemmar och har träningar både i Hunehallen i Markaryd och i Ballhall i Strömsnäsbruk.

– Vi startar två nya grupper nu, en motionsgrupp för damer och en nybörjargrupp för män. Vi har också en motionsgrupp för herrar med mer rutin. Vi startar en ny ungdomsgrupp till våren och vi har två andra ungdomsgrupper i gång, bland annat en som ligger etta i sin serie, säger Elias.

Elias vet inte hur länge han fortsätter som ordförande i föreningen. Utöver sitt jobb och föreningsarbetet driver han också en design- och arkitektfirma tillsammans med sin bror.

– Jag kommer från en företagarfamilj här i Markaryd. Just nu jobbar jag i företaget som min släkt startade men företaget är sålt. Villkoret för att jag skulle ta det här jobbet var att jag inte skulle ha någon familjemedlem som vd eller chef och att jag inte skulle jobba från Markaryd. Jag vill bygga upp något som är mitt eget, säger han.

Det ideella arbetet med att få innebandyföreningen på fötter såg han som en utmaning.

– Jag ville ge något tillbaka till ungdomarna i Markaryd. Idrotten är väldigt viktig för många barn och ungdomar och när jag ser hur kul de har och hur de utvecklas så är det min belöning för det arbete jag lägger ner i föreningen, säger han.