Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-05-31 KL. 16:36

Rotary stöttar föräldralösa barns framtid

Av Rickard Gustafsson

I 17 år har Laholm-Hök Rotaryklubb sålt sponsrade almanackor till förmån för skolan i Ssenyange, Uganda. Föreningen är den enskilt största bidragsgivaren och lämnade över en check på 150 000 kronor till Matilda och Linus Nilsson.
– Det är en superstor summa och vi är superglada att de stöttar, säger Matilda Nilsson.

Rotary stöttar föräldralösa barns framtid
Björn Brorsson från Laholm-Hök Rotaryklubb lämnar över checken med sköna slantar till Linus och Matilda Nilsson.

2003 reste Matilda Nilsson som volontär till Uganda. På plats fattade hon tycke för en liten hårt kämpande skola i Ssenyange, i sydvästra delen av landet.

På den tiden gick där 150 elever, varav 19 barn var föräldralösa och bodde på skolan. 21 år senare går 400 barn i åldrarna 6-14 år på skolan. 300 av dem är föräldralösa och får mat och boende på skolan.

Att gå i skolan i Uganda kostar pengar, oavsett om den är privat eller statlig, och för barn utan föräldrar förblir skolgång blott en dröm. Pengarna till skolan kommer från Ssenyange Education Project – en ideell förening, startad av Matilda och Linus Nilsson, som sedan start dragit in närmare 23 miljoner kronor.

En av projektets viktigaste välgörare är Laholm-Hök Rotaryklubb som genom åren bidragit med en dryg tiondel av totala beloppet.

– I 17 års tid har vi gjort och sålt en bordsalmanacka med bilder och texter om skolan. Vi har många företag som köper annonser och sponsrar. Det känns väldigt bra att lämna över den här checken, säger Björn Brorsson i Rotary.

Björn Brorsson i Laholm-Hök Rotaryklubb är högst delaktig i framtagandet och försäljningen av kalendern som bidrar med pengar till Ssenyange Education Project. Foto: Rickard Gustafsson

I år drog kalendrarna in 150 000 kronor.

– Vi är så glada att vi kan bidra och det är väldigt glädjande att man vet ALLA pengar når fram. Det känns bra i hjärtat, säger Carl Skygge, klubbens president.

Hos många större välgörenhetsorganisationer försvinner delar av insamlade pengar i administration och löner – inte i Ssenyange Education Project

– Vi är helt transparenta, man kan se kvitto på allt!, säger Matilda.

– Det är inte riktigt 100 procent, men i alla fall 99,9 procent. Det är någon liten kostnad för banköverföringar och valutaomvandling som vi inte kan komma ifrån, säger Linus.

Matilda och Linus är djupt tacksamma över Rotarys bidrag och prisar klubbens engagemang.

– De här pengarna säkrar driften för skolan i två månader och det gör jättestor skillnad, säger Matilda och berättar att det driften av skolan kostar drygt 900 000 kronor om året.

– Rotarys insatser är inte bara en ekonomisk trygghet. Det är också en mental trygghet, att känna att folk bryr sig och är engagerade. Deras långvariga medverkan skapar också en kvalitetsstämpel på projektet, säger Linus.

2024 års Rotary-kalender har sponsrats av över 30 lokala företag. Alla bidrar därmed till att föräldralösa barn får utbildning och en trygg uppväxt. Foto: Rickard Gustafsson

Skolprojektet har varit i allra högsta grad bidragande till att föräldralösa barn fått en trygg uppväxt, mat i magen, utbildning, arbete och inte minst en framtid. Skolbarnen på Ssenyange är väldigt stolta, tar inte utbildningen för given och är väldigt motiverade, förklarar Matilda.

Vad är det som gör att ni efter 20 år fortsätter att driva det här projektet?

– Jag tror att det kan summeras i den händelse som inträffade på flygplatsen i Entebbe, senast vi befann oss i Uganda, säger Matilda och börjar berätta inlevelsefullt.

Matilda och Linus satt på flygplatsens restaurang och en bit längre bort satt en man och tittade intensivt, länge, innan han tog mod till sig.

Han gick fram, förhörde sig om vilka de var och presenterade sig sedan som en av de tidigaste eleverna som studerat på skolan i Ssenyange.

– Han heter Ronald och har under åren fått stöttning av en enskild familj i Laholm. Han har gått hela vägen och läst på universitet och just nu befinner han sig i Nederländerna för att doktorera i biologi. Det känns helt sjukt!, säger Matilda och ler.