Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-06-25 KL. 06:03

Rekryteringsjakt pågår efter ambitiösa e-sportare

Av Rickard Gustafsson

E-sport är en av Sveriges snabbast växande idrotter och idrotten är i full gång att etablera sig lokalt genom nybildade Laholms E-sportförening.
– Vi är ett 15-tal medlemmar men vi hoppas att många fler som älskar e-sport ska söka sig till oss. Alla är välkomna, säger ordföranden Baby Tandlund.

Rekryteringsjakt pågår efter ambitiösa e-sportare
Linnea Skoglund (kassör), Baby Tandlund (ordförande), Emilia Johansen (ledamot och teknikansvarig) och Lennart Borup (föreningsräv) jobbar på att rekrytera medlemmar till Laholms E-sportförening. Foto: Rickard Gustafsson

E-sporten är på rejäl frammarsch och Svenska E-sportförbundet blev i fjol, efter att tidigare fått nobben, invalda i Riksidrottsförbundet. I dag finns 46 medlemsföreningar med cirka 15 000 medlemmar.

En av de finns sedan årsskiftet i Laholm.

Initiativtagarna Baby Tandlund och Emilia Johansen, som känt varandra sen barnsben, har i flera år drömt om att starta en e-sportförening i Laholm.

– Vi har länge velat bilda ett lag och starta en förening. Sen kom Lennart in i bilden och vi startade föreningen som vi haft i våra drömmar, säger ordföranden Baby Tandlund som pluggat e-sport på gymnasiet och har erfarenheter från att spela i lag.

Bakom sig har gänget ett par rutinerade föreningsmänniskor i Lennart Borup och Jan Norrman, dock utan större erfarenhet från e-sport.

– Nej, det kan man inte säga, haha. Jag är en gammal räv och ska hjälpa till med att stötta föreningsverksamheten och har också lite kontakter här i stan som förhoppningsvis kan vara till nytta, säger Lennart som varit engagerad i fackförbundet Metall och ungdomsledare i HK Drott.

Emilia Johansen pekar på skärmen och coachar Baby Tandlund med tips och råd. Foto: Rickard Gustafsson

Föreningen har ännu ingen egen lokal, men har fått löfte om att få hålla till i Jakt Hallands lokal på Östertullsgatan.

– Vi vill ju hjälpa ungdomarna och Janne har sagt att vi kan dela lokalen så länge det går. Blir vi större får vi försöka hitta en egen lokal, men vi startar i liten skala, säger Lennart.

Föreningen har i dag 15 medlemmar men är på jakt efter nya aktiva spelare.

– Våra medlemmar bor runt om i Laholm men också i Halmstad, där fanns Gameffect som nyligen lades ned. Vi har som mål att bli fler och hittills har vi letat medlemmar genom facebook och instagram och vi är i dag främst ungdomar och unga vuxna, men alla är välkomna, säger Baby.

Baby Tandlund drar igång en match av spelet Counterstrike och visar motståndarna vart skåpet ska stå. Öga-hand-koordination är en viktig beståndsdel i e-sport som är en precisionsidrott. Foto: Rickard Gustafsson

Föreningen kommer att fokusera på de flesta e-sporttitlar. Till en början främst på Counterstrike, Overwatch och Valorant, men också på League of Legends och Rocket League.

I dagsläget är det främst killar som är medlemmar, men målet är att locka in tjejer till de två lag som de initialt siktar på att skapa. Målet är att ställa upp i ligor och turneringar.

– Vi bygger långsiktigt, men vi är seriösa och drömmer och har som mål att spela internationellt, säger Emilia som hoppas kunna ha ett renodlat tjejlag i framtiden.

– Vi söker killar och tjejer som är intresserade att vilja spela organiserat och som är redo att vara del i och träna som ett lag och ha kul ihop. Det är prioritet ett i föreningen, säger Baby.

För att bli en framgångsrik e-sportare krävs god fysik. För att vara med i laget krävs att man tränar och där har kontakter redan knutits.

– Vi har ett samarbete med Korpen i Laholm och Laholms BTK Serve och den huvudsakliga tanken är att man ska må väl i sitt spelande, säger Lennart Borup.

Sammi Kaidi, ordförande i Svenska e-sportförbundet, berättar för LTatt förbundet har lagt en strategi som inbegriper att det ska finnas 300 medlemsföreningar i Sverige i slutet av 2025. Foto: Bildbyrån

Sammi Kaidi, ordförande i Svenska E-sportförbundet, välkomnar den nya föreningen in i gemenskapen.

– Vi tycker att det är fantastiskt att det startat en förening i Laholm.

– Det är kul att det kommit in två eldsjälar i Laholm som hjälper till och kan föreningslivet, men vi hjälper gärna till om det behövs, säger Sammi till LT.

För en nystartad förening finns det en del tuffa hinder att överbrygga, menar förbundsordföranden.

– Det är knepigt för många att hitta en lokal och det är även extremt ekonomiskt tungt att köpa in den datorutrustning som krävs för att bedriva fullgod e-sportträning. Där tittar vi på från förbundets sida vad vi kan göra för att stötta upp en träningsverksamhet med 10-15 personer samtidigt, på varsina datorer, men där kommer vi att återkomma.

Vill man komma i kontakt med Laholms E-sportförening går det alldeles utmärkt att söka upp föreningen på sociala medier som Facebook, Instagram och Tiktok.