Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-06-09 KL. 07:04

Rekordartad utlåning på Fritidsbanken i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Fler än någonsin lånar fritidsutrustning hos Fritidsbanken i Laholm, men det finns också en baksida. Människor som inte lämnar tillbaka prylar, vilket föranlett sex färska polisanmälningar.
– Majoriteten sköter sig mycket bra, men det här handlar lite om att markera, säger Matilda Wikholm, arbetsledare på Fritidsbanken.

Rekordartad utlåning på Fritidsbanken i Laholm
7 000 utlånade artiklar på fem månader, berättar Lotta Hansson och Mikaela Wikholm på Fritidsbanken i Laholm. Fjolårets rekord på 9 800 kommer att ryka all världens väg. Foto: Rickard Gustafsson

Gratisutlåningen på den oerhört populära Fritidsbanken, beläget vid busstationen i Laholm, har aldrig varit större. 2022 lånades det ut 5 500 olika artiklar och i fjol skrevs nytt rekord – 9 800.

Rekordet kan slås redan i sommar.

– Jag tror att folk insett att det är bättre att låna och testa först, innan man köper nytt. Vi hade som mål att nå 10 000 lån i år men till och med maj är vi redan uppe i 7 000, säger Matilda Wikholm supernöjt.

Lotta Hansson, verksamhetschef på Röda Korset (som tillsammans med Laholms kommun står bakom Fritidsbanken), berättar att många laholmare fortfarande inte känner till Fritidsbankens existens.

– Sista halvåret har Fritidsbanken Sverige gjort mycket reklam i tv och media och sen har det gått från mun till mun att vi är jättebra. Det är roligt att det går så bra och vi ser med tillförsikt på framtiden.

Campingsektionen med bland annat tält, sovsäckar, liggunderlag, vandringsryggsäckar och flytvästar är väldigt populär bland låntagarna. Foto: Rickard Gustafsson

En annan förklaring är att Matilda Wikholm emellanåt ger sig ut och träffar barn i olika fritidsverksamheter i Laholms kommun.

– Jag fyller bussen med grejer och så får de prova inlines, kickbikes och allt annat vi har med oss. Vi leker med barnen och de tycker de är jätteroligt, säger Matilda som gärna skulle vilja utöka den uppsökande verksamheten.

Utbudet är stort och rikligt. Skridsko- och alpinutrustning lånades ut för glatta livet i vintras och till sommaren går det exempelvis att låna flytvästar i alla dess storlekar och campingutrustning.

Syftet med Fritidsbanken är att ung som gammal, oavsett plånbok, ska ges möjlighet till ett aktivt fritidsliv. Samtidigt finns gott om prylar för den som inte vill eller har svårt att röra sig eller för den som söker sysselsättning under regniga dagar.

– Träning och aktivitet för hjärnan behövs också. Vi har många ensamma pensionärer som lånar pussel och vi har även gott om sällskapsspel, säger Lotta Hansson.

På Fritidsbanken kan man ta en match i Fussball. Vem som drog det längsta strået i matchen mellan Matilda Wikholm och Lotta Hansson avslöjar vi inte. Foto: Rickard Gustafsson

All utrustning lånas ut kostnadsfritt i 14-dagar och majoriteten av låntagarna sköter sig med bravur.

Dessvärre är det 2-3 procent av alla lån som inte returneras i tid eller aldrig.

Wikholm berättar att det för tillfället finns 186 lån med övertrasserad lånetid och att man i sex enskilda fall valt att göra en polisanmälan.

– Förra året var det väldigt högt tryck på campingutrustning; tält, sovsäckar, fiskespön och vandringsryggsäckar. Flera av lånen har inte kommit tillbaka trots att jag försökt allt som står i min makt. Det är jättetråkigt, säger Matilda.

Det som polisanmälts innefattar stora lån av campingprylar, inte sällan av kvalitetsmärken. Mellan tummen och pekfingret ligger totalvärdet på 50 000-100 000 kronor.

– Vi är ett fritidsbibliotek och det vi sysslar med är 14-dagarslån, inte gåvor. Jag kände att här behövde vi markera, inte minst för de som skänkt till oss och för framtida låntagares skull, säger Matilda.

Matilda Wikholm gläds över det stora intresset att låna campingutrustning, men tycker att det är väldigt tråkigt att ha behövt polisanmäla personer som inte lämnat tillbaka dylika prylar. Foto: Rickard Gustafsson

Har ni varit lite naiva när ni lånat ut?

– Det sa polisen också och tyckte att vi skulle fotografera id-handlingar. Våra låntagare lämnar bara namn och telefonnummer, men vi litar och vill lita på våra låntagare, säger Matilda och förklarar att polisens förslag skulle skapa svårigheter för nyanlända som kanske har det största behovet av att låna.

– Vi följer Fritidsbanken Sveriges regler och vi vill att vår verksamhet ska baseras på tillit. Även om det gått ett helt år så lovar vi att man inte blir utskälld när man kommer in med utrustningen. Det är mänskligt att glömma och vi blir bara glada om vi får tillbaka grejerna, säger Lotta Hansson.