FÖRENINGSLIV 2022-01-17 KL. 13:07

Rekord igen för Lions graninsamling: ”Helt kolossalt”

Av Johan W Jönsson

Graninsamlingen har växt till att bli ett av Lions club Laholms största aktiviteter. Mängder av granar hämtades under insamlingsdagen och det genererade i över 40 000 kronor till aktivitetskassan. ”Det var helt kolossalt. Vi kommer få utöka tiden nästa år för att hinna med”, säger Lions Tommy Paulison.

Rekord igen för Lions graninsamling: ”Helt kolossalt”
Nils-Åke Esbjörnsson, rutinerad julgranshämtare för Lions i full färd med att tömma granar för flisning. Foto: Tommy Paulison

I sex och en halv timme kämpade Lions medlemmar med att samla in julgranar runt om i kommunen. Totalt drygt 400 stycken till antalet. Ifjol skedde en rejäl ökning från 200 till 350 granar och det fortsätter att öka.

– 70 kronor tar vi men de flesta lägger ändå 100-lappen då de vet att pengarna går till välgörande ändamål. Helt otroligt, säger Paulison.

Vissa swishade in pengar trots att de inte haft någon gran den gångna julen.

– Det är rätt unikt. De swishar in stödpengar till Lions ändå. Mats Persson är ansvarig för graninsamlingen och han slog fast att vi måste utöka hämtningstiden nästa år.

Lions hann helt enkelt inte med att hämta alla granar på utsatt tid. Tommy Paulison fick samtal från oroliga graninnehavare som trodde att de blivit bortglömda.

– Intresset är stort. Vi räknar med att få ta en sväng och samla in några stycken också i efter hand. Vissa granar missas och det blir alltid någon eftersläntrare.

Kungsgranen blir vanligare och vanligare i folks hem. Granarna blir dessutom större och större. För att få plats på flak och i grindsläp klipps granarna ner av Lionsmedlemmarna.

– Vissa har granar stora som hus och klipper vi inte ner dem får vi köra och tömma hela tiden och då tar det ännu längre tid.


Stora kungsgranar måste klippas ner och Claes Johansson är van ”klippare”. Foto: Tommy Paulison


De insamlade granarna lämnas in på deponin i Nyby där de blir till flis. Att kunna lämna de uttjänta julgranarna mitt i Laholm är toppen, tycker Paulison.

– Många kommer ut och pratar med oss och tycker att det är ett väldigt bra initiativ det här med graninsamlingen, och det är en fin service.

Lions hade tur med vädret. Det var både uppehåll och vindstilla. Det gjorde jobbet betydligt trevligare men det är ändå ett slitsamt arbete.

– Man blir mör i kroppen av över sex timmars arbete på det sättet. En paus med fika på stranden var välgörande, säger Tommy Paulison.

– Vi ökade alltså med 150 granar till i fjol och nu är vi uppe i över 400. Så det är helt makalöst. Folk är väldigt generösa då de vet att pengarna gör gott, avslutar han.


En liten paus med en värmande kopp kaffe, bulle eller smörgås satt fint tyckte Dan Andersson, Lars Jacobsson och president Göran Lundahl. Foto: Tommy Paulison