FÖRENINGSLIV 2021-11-12 KL. 12:00

Populär föreningsträff när nyanställda presenterade sig

Av Johan W Jönsson

Över 90 personer från 60 olika föreningar kom till Campus Laholms aula för att nätverka, inspireras och informeras. Laholms kommun ordnade föreningsträffen. “Uppslutningen var över förväntan och det blev en härlig kväll”, säger kommunens nya föreningsutvecklare Rebecka Wik.

Populär föreningsträff när nyanställda presenterade sig
Över 90 personer från 60 olika föreningar kom på föreningsträffen. Foto: Rebecka Wik

Både hon och fritidschefen Mats Altemyr är nya på sina respektive tjänster sedan efter sommaren.
– Det första vi sa när vi började jobba var att vi ville träffa föreningarna. Sedan har vi fått ta hänsyn till pandemin men nu gick det att träffas, säger Rebecka.
– Vi ville träffa så många som möjligt för att presentera oss, och inte bara oss utan även de andra på kommunen som jobbar med föreningarna, fortsätter hon.

Mats och Rebecka jobbar lite annorlunda gentemot sina företrädare och det ville de informera om.
– Vi vill jobba mer med utbildning och utveckling. Blicka och tänka mer framåt. Det som har varit har varit. Det kan vi dra lärdom av men nu börjar vi om här och nu. Vad vill vi i framtiden?


Rebecka Wik är ny föreningsutvecklare på Laholms kommun. Foto: Laholms kommun


En annan tanke med föreningsträffen var att föreningarna skulle kunna nätverka sinsemellan. Därför fanns det medvetet insatt en längre fikapaus mitt under träffen.
– Mats (Altemyr) kallar det bikupor, att man ger föreningarna möjlighet att sitta och surra och prata med varandra. Det kan vara en hembygdsförening som pratar med en fotbollsförening kring hur de kan samverka.

Över 90 personer från 60 olika föreningar kom på träffen. Och det är mycket i jämförelse mot hur det brukar se ut.
– Jag var själv positivt överraskad. Jag hade fått höra att man fick vara glad om 40 pers dök upp. Så jag siktade mot 50. Att det kom nästan dubbelt så många är superkul.

Rebecka tror att pandemin spelar in. Den har visat hur viktig social samvaro är och vilken styrka det finns i föreningslivet.
– Många har en längtan efter att få träffas. Men det finns också en längtan efter att utveckla och att göra saker tillsammans. De här människorna brinner för det de gör.
– Det är så skönt att saker kommer till liv igen. Konsertföreningen har börjat med sina konserter, föreläsningsföreningarna har startat igen och träningen har kommit igång.

Föreningar av olika slag var med på träffen och Rebecka lyfter fram att hon tycker att alla föreningar är lika viktiga.
– I mina och mina kollegors ögon är alla föreningar lika mycket värda. Kulturföreningarna känner kanske att idrottsföreningarna får lite för mycket utrymme men det finns ingen favorisering. Alla föreningar är lika viktiga för den här kommunen och det jobbar vi för.

Var det något särskilt som föreningarna tog upp som ni tar med er?
– Den stora nyfikenheten på vad som komma skall. Det gjorde mig väldigt taggad. Det som efterfrågas är bättre dialog och mer information och kommunikation. Det tar vi med oss. Att föreningarna vill ha den draghjälpen från kommunens sida.

Hur går ni vidare nu?
– Vi har så många planer att det inte är klokt men jag och Mats kommer sitta med årsplanen för 2022 inom kort. Då tar vi med det vi fick till oss på träffen. Vi tar med oss det och sätter det i perspektiv till vad vi vill och kan göra.
– Jag hoppas att vi ska kunna jobba mer tillsammans och lyfta föreningslivet. Min plan är att jobba mer med information och kommunikation så att allmänheten förstår hur många olika föreningar och möjligheter det finns, avslutar Rebecka Wik.

Liknande föreningsträffar ska arrangeras en till två gånger om året. Det kommer även bli mindre träffar där Rebecka ska också åka ut och besöka samtliga föreningar. Totalt räknar hon med att träffa uppåt 200 stycken.