Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2022-09-13 KL. 12:12

Pigg 70-åring vill öka samhällsengagemanget

Av Johan W Jönsson

1952 startades Laholms Lantliga Ryttarförening efter initiativ från Lena Kullabo och Margareta ”Malin” Sturesson. Föreningen firar alltså 70 år i år och det gör de hela året. ”Vi tänkte uppmärksamma jubileet lite extra vid kommande tävling”, säger Jeanette Eriksson.

Pigg 70-åring vill öka samhällsengagemanget
Maud Delling och Jeanette Eriksson gläds över Laholms RF:s 70 år och ser fram emot de 70 kommande åren. Foto: Johan W Jönsson

De två initiativtagarna arbetade som seminörer och såg att det fanns mycket hästar i södra Halland. De kontaktade Tore Jönsson i Östorp och resten är som man brukar säga historia.

– Det krävs några entusiaster för att en förening ska bli till. Den första tävlingen arrangerades 1958. Det var en regional hopptävling och nu är vi så stora, säger Eriksson.

Den första tävlingen ägde rum i Mellbystrand. Andra tävlingsplatser genom åren har varit Hemmeslöv, Åmot, Kövlinge och Trullstorp.

Någon fast punkt hade inte föreningen på riktigt förrän ridhuset vid återvinningen i Ahla byggdes 1978-1979. Innan det arrenderades en bit mark på Bonnarps gård för ridbana.

– Jag kommer ihåg att pappa körde mig till Bonnarp för träning när jag var liten. På vintern tog sig medlemmarna till Halmstad för att träna i ridhuset, säger nuvarande ordföranden Maud Delling.

Ridhuset i Ahla invigdes 1982. Alltså 30 år efter föreningens bildande. Samma år köptes den första egna hästen in, kallad ”Carino”. Då startade klubben också körning och voltige.

– Innan det var det framförallt hoppning men även terräng och lite dressyr som gällde. Voltigesektionen har alltid varit framgångsrik, säger Jeanette Eriksson.

Föreningen har växt stadigt men det har också funnits dippar som när man var tvungna att lägga ner ridskolan och när kommunen lade ut anläggningen till försäljning.

– Vi är lite fler nu än vad vi var innan kommunen ville sälja anläggningen. Vi ligger på runt 230 medlemmar, säger Maud Delling.

De båda föreningsmänniskorna förklarar att tiden då kommunen ville sälja anläggningen var den tuffaste i föreningens historia. Sagan om Laholms RF hade troligtvis tagit slut där.

– Mentalt var det den värsta perioden. Vi blev som förlamade och apatiska. Vi kunde ju inte göra någonting, säger Jeanette.

– Men det var väldigt tufft när vi tvingades lägga ner ridskolan också. Det var folk som grät på det styrelsemötet. Jag satt som ordförande då, fortsätter hon.


Maud Delling och Jeanette Eriksson i ridhuset som invigdes 2002. Det var en milstolpe för jubilerande Laholms RF när det byggdes. Foto: Johan W Jönsson


Klubben hade fått sponsorpengar av Laholms Sparbank för att bygga det nya ridhuset man har idag men ridskolan dränerade hela verksamheten på pengar.

– Vi höll på att rasa föreningen. Alla pengar gick till att få ridskolan att fungera. Det gick inte att konkurrera med de privata aktörerna, säger Jeanette.

Idag finns det dock ingen ridskola i kommunen. Men det finns planer att starta upp en igen i ett samarbete mellan de olika ridklubbarna i kommunen.

– Vi har haft ett första möte med de andra klubbarna och har bildat en ridsportsallians. Det är viktigt för alla föreningar att det finns en ridskola i kommunen.

2002 stod det nya stora ridhuset i Nedre Ahla klart. Klubben flyttade till nuvarande anläggning året innan. Invigningen skedde 50 år efter klubbens bildande.

– När vi flyttat hit och ridhuset var klart tyckte vi att vi aldrig mer skulle behöva utvecklas och nu hade vi behövt ett ridhus till. Vi växer - tävlingsbiten har blivit enorm, säger Jeanette.

Laholms RF har till exempel arrangerat olika former av SM fyra år i rad och till det en rad olika stora tävlingar. Vid varje SM har klubben fått frågan från förbundet.

– Vi är duktiga på att arrangera tävlingar och vi har en bra anläggning. När vi lade ner ridskolan mäktade vi med att utveckla den biten. Så det har inte bara varit av ondo.

Vilka har varit höjdpunkterna?


– När vi flyttade hit var en milstolpe. Sedan var SM i voltige för fyra år sedan en riktig höjdare. Liksom vår Spring show när det satsade så mycket nu i påskas, säger Jeanette.

Idag arbetar Laholms RF för att vara en viktig samhällsspelare. Att starta ridskola igen är en del i det men även klubbens engagemang i ”Lära med hästen”.

– Det är rätt skede att utveckla föreningen på ett annat vis nu då tävlingsverksamheten minskat i hela landet, säger Jeanette Eriksson.

– Ett jubileum ger en chansen att reflektera och titta både lite bakåt men även framåt och var vi ska styra vidare och det sociala engagemanget ska vi utveckla, fyller Maud Delling i.


Laholms RF:s klubblogga pryder det stora ridhuset. I år fyller föreningen 70 år. Foto: Johan W Jönsson