Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-12-12 KL. 06:03

Pigg 110-åring pallar trycket från sociala medier

Av Rickard Gustafsson

Anrika föreläsningsföreningen i Knäred firar 110 år och kan se tillbaka på flera säsonger med höga publikssiffror. Folk vallfärdar till bygdegården och den enskilt viktigaste ingrediensen till framgången är förmågan att attrahera duktiga föreläsare.
– Vi har haft lite tur att få hit bra föreläsare, säger Benny Johansson ödmjukt.

Pigg 110-åring pallar trycket från sociala medier
Den nyinvesterade ljudanläggningen i Knäreds bygdegård har blivit ett rejält kvalitetslyft. På bilden ses Ann-Mari Johansson, Lars Ingemarson, Gunnel Ström, Gertrud Holmberg, Lena Martinsson och Benny Johansson. Foto: Rickard Gustafsson

I 110 år, utan avbrott, har upplysning och folkbildning stått i fokus i Knäreds föreläsningsförening. Sannolikt är det bara Sydhallands Skyttegille som slår föreningen på fingrarna när det kommer till obruten föreningsverksamhet i kommunen.

Jubileumsåret har nyligen avslutats med lapp på luckan då journalist- och författarparet Roland Andréasson och Kathinka Lindhe tillsammans med musikern Christer Hjalmarsson höll låda.

I sista stund lyckades föreningen även att locka dit Hallands nye landshövding Anders Thornberg.

– Det blev en fantastisk bra avslutning på jubileumsåret och folk var otroligt nöjda. Just landshövdingsbesöket gav lite extra glans och kvällen blev dagen efter en riktig snackis på Coop i Knäred, säger ordföranden Lars Ingemarson som kvällen till ära var klädd i frack.

Hallands nye landshövding, Anders Thornberg, gästade Knäreds föreläsningsförening under 110-årsjubileet i Knäreds bygdegård. Foto: Lovisa Essunger

Besökstrenden har i flera år pekat stadigt uppåt, trots konkurrens från tv, sociala medier och andra aktiviteter som upptar människors tid. Många gånger har det varit fullsatt eller näst inpå.

– Sociala medier i all ära, men jag tror att många vill komma bort från tv-apparater och skärmar och komma ut och träffa folk och känna gemenskap med andra, säger Benny Johansson som suttit i styrelsen i sju år.

En viktig faktor för att locka publik är att erbjuda en hög kvalitet på föreläsningarna och där har föreläsningsföreningen och samhällsföreningen nyligen gjort en satsning på en ny ljudanläggning.

– Vi har fått en del kritik för ljudet tidigare, säger Gunnel Ström som är glad att ljudkulissen nu är tipptopp.

Den viktigaste framgångsingrediensen är dock att presentera ett startfält av duktiga föreläsare, samt att finna samtidsaktuella ämnen som kittlar intressenerven.

När föreningen arrangerade sina första föreläsningar, 1913-14, stod bland annat ”Lönande ladugårdsskötsel” på programmet. Ett tema som 2023 sannolikt inte skapat någon större publikrusning.

Benny Johansson förklarar att alla i föreningen hjälps åt att diskutera fram förslag på ämnen och intressanta personer med förmåga att trollbinda publiken. Ödmjukt beskriver han att föreningen ”haft lite tur” med att attrahera duktiga föreläsare.

En förening med anor och 110-årig kontroll på både protokoll och kassabok. Foto: Rickard Gustafsson

Det är knappast hela sanningen. Bakom framgången står ett gediget arbete under många år att bearbeta affischnamnen.

– Vi har nog skaffat oss ett namn på något sätt. När vi pratar med eller mejlar med tilltänkta föreläsare så ser de vilka föreläsare vi haft innan. Det faktum att vi haft så många från tv-programmet Fråga Lund visar nog att vi är en aktad förening, säger Lars Ingemarson.

Johansson berättar att många besökare imponeras över namnen och den höga kvaliteten.

– Det är många som är förundrade över hur vi lyckas få hit så kända föreläsare och undrar hur vi har råd. Till stor del har vi våra lokala sponsorer att tacka för det. De är otroligt viktiga för vi skulle aldrig kunna driva runt det enbart på publikintäkter, säger Benny Johansson.

Redan nu kan föreningen avslöja föreläsaren som den 23 januari, 2024, öppnar den 111:e föreläsningssäsongen.

– Det blir författaren och frilansredaktören Katarina Harrison Lindbergh. Hon är hustru till Dick Harrison som varit hos oss tidigare och hon är en väldigt populär och duktig föreläsare som skrivit många kritikerrosade böcker om historiska ämnen, säger Lars Ingemarson.

Knäreds bygdegård är alltid välbesökt när föreläsningsföreningen bjuder in intressanta och duktiga föreläsare. Foto: Rickard Gustafsson