Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-01-30 KL. 16:15

Pensionärerna är klubbens ryggrad

Av Johan W Jönsson

Över 60 pensionärer träffas och spelar bordtennis i Servehallen. Laholms BTK Serve har stor ungdomsverksamhet och såväl dam- som herrlag i seriespel.
– Men det är pensionärerna som är både ryggraden och spjutspetsen i föreningen, säger ordförande Kaj Karlsson.

Pensionärerna är klubbens ryggrad
Full fart vid borden på Laholms BTK Serves pensionärspingis. Foto: Johan W Jönsson

Det var drygt tio år sedan som bordtennisföreningen startade pensionärsgruppen. Detta då man ville vara en förening som inkluderar alla. Det handlade inte bara om pingis.

– Vi hade byggt ut hallen och utökat vår kapacitet. Vi bjöd in pensionärer och erbjöd olika aktiviteter men det slutade ändå med bordtennis. Även de som inte spelat ville spela, säger Kaj.

Alla, med rätt ålder inne, är välkomna. Det finns de som spelat på hög nivå och de som bara lirat för skojs skull i källaren. Men alla är med och alla har roligt tillsammans.

– Det handlar inte bara om att spela pingis och att röra på sig. Det är socialt och trevligt också. Pensionärspingisen har betytt mycket för mig, säger Ingemar Börjesson.

Han är en av de som varit med från början och han missar sällan en tisdag eller torsdag. När pensionärspingisen startade hösten 2013 hade han nyligen gått i pension.

– Jag var med på första träffen då det kom ett 20-tal. Jag spelade pingis på 1960-talet och en bit in på -70-talet för olika klubbar men inte för Laholm, säger han.

Ingemar Börjesson från Mellbystrand har varit med på pensionärspingisen sedan starten för tio år sedan. Han tycker att den betytt mycket för honom. Foto: Johan W Jönsson

– Jag tänkte att pingis har jag ju spelat, så det skulle kunna vara något för mig och jag har tyckt att det har varit roligt hela tiden. Man rör på sig och det sociala är viktigt.

Har pingisen varit positiv för din fysik?

– Absolut! Hade jag inte gjort detta så hade jag gjort något annat. Men pingis är en sport man kan spela upp i hög ålder. Det är liten skaderisk och bra för såväl motorik som huvud.

Bengt Eriksson är äldst i gänget och var en av initiativtagarna till pensionärspingisen. Han är en verklig eldsjäl i Laholms BTK Serve och kallas ibland för ”Mr Servehallen”.

– I pingis måste man ha med hela kroppen och psykologiskt är det betydelsefullt då man interagerar och socialiserar med andra vid och runt borden, säger Eriksson.

Varje pass inleds med lite gemensam uppvärmning/gymnastik klockan 9. För de som vill ha ett längre pass går det bra. Sedan är det spel till någon gång mellan klockan 11 och 12.

Det brukar vara runt 40 pensionärer per tillfälle och totalt är över 60 med och spelar regelbundet eller då och då. Det har även gjort att pensionärerna blivit involverad i andra verksamheter.

– När vi byggde vår hall för 40 år sedan var det 50 föräldrar som tog tag i det. Det hade aldrig gått idag. Det är nya tider nu och många vet inte ens vad ideellt arbete är, säger Kaj Karlsson.

58 LBTKS-pensionärer på bild. ”Tänk vilket kontaktnät, vilka kunskaper och erfarenheter som finns i klubben. Tack för att ni finns”, kommenterar ordförande Kaj Karlsson. Foto: LBTKS

Pensionärerna spelar alltså inte bara pingis. De hjälper till exempel till på loppisen och med att starta en ny grupp för äldre tjejer och yngre damer samt en egen klubborkester.

– De finns också med som tredje generation på vår populära familjepingis. Dessutom sparrar de mot de bästa i vår ungdomsgrupp på söndagsförmiddagar, säger Karlsson.

– Vi har föräldrar som hjälper till också men de är upptagna med annat. De har fullt upp. Det var därför vi startade upp pensionärsverksamheten. Det finns enorm kompetens där, fortsätter han.

Klubben möter också andra föreningar i stadskamper. Det kan vara Falkenberg, Varberg eller Markaryd. Inom klubben har man också en stor pensionärsserie med 44 spelare.

– Vår egen pensionärsserie är större än vad ungdomsserien i hela Halland är. Och det är inom klubben. Så att alla får träffas och spela. Det måste vara unikt, säger Karlsson.

Kaj Karlsson är ordförande i Laholms BTK Serve och gläds över den kompetens pensionärerna bidrar med till föreningen. Foto: Johan W Jönsson