FÖRENINGSLIV 2022-05-28 KL. 07:56

Öppet Hus-dag inviger klubbens nya padelbanor

Av Rickard Gustafsson

Tennisoasen vid Svarvareskogen har sedan tidigare nio grusbanor. Nu har Skummeslövs TK:s anläggning vuxit till sig ytterligare och begåvats med två padelbanor. Den 4 juni invigs de officiellt och klubben bjuder då in till Öppet Hus-dag med fritt spel.
– Tanken är att vi på sikt även ska bygga en minitennisbana för barn, säger ordföranden Alf Nilsson.

Öppet Hus-dag inviger klubbens nya padelbanor
Två finfina padelbanor är Skummeslövs TK:s senaste investering. Ordförande Alf Nilsson hoppas att det blir lika fint väder på Öppet Hus-dagen den 4 juni då klubben lockar med fritt spel. Foto: Rickard Gustafsson

Den första grustennisbanan i Skummeslövsstrand byggdes redan 1956 och det har sedan dess blivit åtta till. 66 år senare står nu också två padelbanor klara för spel vilket ytterligare befäster anläggningen som kommunens racketsportcentrum utomhus.

Diskussionerna om padelbanorna har pågått i några år och ordföranden Alf Nilsson är mycket glad över att de äntligen är på plats.
– Vi tänkte först att bygga padelbanorna på bana 9, men det blev visst rabalder bland medlemmarna och då tänkte vi i styrelsen om, säger Alf Nilsson.

Lösningen blev att klubben förde diskussion och slöt avtal med en granne, en privat fastighetsägare, om att i stället arrendera mark till padelbanebygget. Investeringen på 1,3 miljoner kronor är snart helt färdig. Kvar återstår el till lyktstolpar och utplacering av konstgräs runt padelbanorna.
– Båda banorna ligger på det arrenderade området och det finns plats för ytterligare en till, men vi börjar så här. Det är populärt med padel och vi ska inte sticka under stol med att vi delvis gör det här för att öka våra intäkter, det är ett bra komplement till tennisen, säger Alf Nilsson.

Padelspelandet tjuvstartade redan innan påsk men banorna invigs nu officiellt den 4 juni då klubben arrangerar Öppet Hus.
– Det kommer ett par duktiga spelare som invigningsspelar och instruerar och sedan är det gratis spel under den dagen. Därefter kommer man kunna boka tider på nätet eller i vår kiosk när den öppnar den 13 juni, säger Alf Nilsson som även berättar att det kommer gå att hyra racket och bollar under kioskens öppettider.

Planer finns också på att anlägga en minitennisbana, vilket ska attrahera barn i lägre åldrar. Skummeslövs TK har redan beviljats 50 000 i bidrag från Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse.
– Vi vill under enkla och roliga former locka in fler barn i tennissporten. Vår förhoppning är att kunna bygga den i höst, men vi får se hur det blir med intäkterna i år och hur padelverksamheten utvecklas, säger Alf Nilsson och betonar att anläggningen och dess intäktsmöjligheter är extremt väderberoende.

Klubbens huvudfokus är fortsatt tennis och i år blir det förhoppningsvis en ”vanlig” säsong igen efter coronapandemin. Från skolavslutningen till mitten av augusti är det fullproppat av tennisspelare och självklart blir det även en ny upplaga av tävlingsklassikern ”Skummeslövsspelen” (25/6-3/7).
– Pandemiåren har varit lite knepiga men i år får vi förhoppningsvis runt 400 starter. Tennisen håller ställningarna i Skummeslöv och uthyrningen under fjolåret var den bästa på länge, säger Alf Nilsson.

Direkt efter Skummeslövsspelen stundar sommartennisskola för barn och ungdomar.
– Tennisskolan som leds av Max Mennfort och hans fem-sex tränare är så populär att två av de tre veckorna redan är fullbokade. Det är jätteroligt, säger Alf Nilsson och räknar med cirka 250 deltagare.