Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-06-09 KL. 17:34

Nu kan den hugade bada från flotte i Skummeslövsstrand

Av Johan W Jönsson

Den stora badflotten som skänktes till Badortsföreningen i samband med invigningen av bryggan i Skummeslövsstrand fungerade inte. Nu, tre år senare, är en ny mindre och lättare variant på plats.
– Vi tycker att det ska finnas en badflotte här. De är populära på andra badplatser, säger badortsföreningens Bo Brink.

Nu kan den hugade bada från flotte i Skummeslövsstrand
Den nya flotten i Skummeslövsstrand är lättare och mer behändig än den stora föregångaren. Foto: Bo Brink

Då, 2020, var badflotten en överraskningsgåva från Finja Betong samt Gatu och Väg Väst som byggde bryggan. Flotten, i betong och frigolit, vägde fem ton och var för tung.

Först fick man inte den på plats på grund av dess tyngd och hårda vindar. Sedan slet den sig i en storm och hamnade på stranden och kom aldrig ut igen.

Nu har badortsföreningen, i egen regi, köpt en ny mindre och mer behändig flotte. Och lagom till badsäsongen 2023 är den på plats i vattnet en bit ut från bryggan.

– Det känns bra att vi kan erbjuda en flotte. Jag tycker att det hör en badplats till. Det är många som använder de flottar som finns på andra badplatser runt om, säger Brink.

Badortsföreningen inspirerades av flottarna i Båstad, Kattvik och Norrviken. Det är Floattech som gjort flotten och den sattes på plats av Martin Pålsson från företaget ihop med Brink.

– Den är placerad en bit ut från de två pålarna där det är mindre grunt. Flotten är utrustad med trappstege och en skylt med texten ”Dykning förbjuden”, berättar Bo.

Så här ser vyn över flotten och bryggan ut från vattnet. Foto: Bo Brink

Flotten är säkrad med såväl pålar som kätting så att den inte ska flyta iväg likt den gamla stora och tyngre föregångaren.

– Leverantören ville testa sin standardmetod med fyra galvaniserade rör då bojtyngd på grunt vatten kan ställa till problem, säger Bo och fortsätter:

– Som extra säkerhet satte vi en kätting till befintlig påle utanför bryggan. Det borde fungera bra. Gör det inte det så får vi testa något annat.

Badflotten ska endast ligga i vattnet under sommarlovet. Sedan tas den upp inför höststormarna. Den nya flotten är lätt och bärs enkelt av två personer, berättar Brink.

– Det var många nyfikna personer som kom och tittade när vi satte i flotten och den hann knappt säkras innan en kvinna tog premiärdoppet från den, skrattar Brink.

Det är en liten simtur alternativt promenad i vattnet ut till flotten från bryggan. Foto: Bo Brink