”Nu är vi i mål, äntligen!”
Av Rickard Gustafsson
Nyrenoverade S/S Lagaholm har sjösatts och ångbåtsentusiasterna kan andas ut. Men iläggandet skedde inte utan viss spänning och en gnutta dramatik. Båten kantrade och tog in vatten.
– Det var meningen att den skulle ta in vatten, men vi hade inte räknat med att den skulle lägga sig på sidan, säger ångbåtsföreningens ordförande Karl-Fredrik Klinker.
Sjösättningen av ångbåten gick som en dans...åtminstone till en början. Men nu är landmärket S/S Lagaholm tillbaka i Lagan.
Foto: Rickard Gustafsson
Efter fyra års bortavaro är ångbåten tillbaka i Lagan. Precis som utlovat, 1 juni, skedde sjösättningen som blev lite mer dramatisk än planerat.
Som alla träbåtar, som stått länge på land, måste skrovet blötläggas för att båten ska flyta.
– Det är helt normalt för att träet ska svälla och därmed tätas. Dessvärre klarade inte pumpaggregatet av att pumpa ut vattnet eftersom generatorn var för liten. Vi testade den på morgonen men sen fungerade det inte. Skit händer, men efter att vi hämtat ett större aggregat gick det bättre, berättar Karl-Fredrik Klinker.
Att sjösättningen inte gick som en dans förtar inte helhetsintrycket.
– Det är en härlig känsla, efter sju sorger och åtta bedrövelser. Vi har väntat på den här dagen i fyra år. Ångbåten är en ikon för Laholms stad, en turistattraktion och en tillgång för medborgarna, säger Karl-Fredrik Klinker.
Den nöjde ordföranden kan inte nog hylla laholmaren Lars Ingvar Persson. Persson ropade in båten på auktion och har haft en avgörande betydelse för ångbåtens återkomst.
– Han har drivit projektet och det är främst honom vi har att tacka för att här blev möjligt.
Lars Ingvar Perssons insats för att få tillbaka ångbåten i Lagan har varit avgörande, enligt Karl-Fredrik Klinker. Här ses han, dagen i ära, i skepparmössa tillsammans med hustrun Eivor som också lagt ned mycket tid.
Foto: Rickard Gustafsson
När båten lades i utbrast Persson: ”Nu är vi i mål, äntligen!”, men medger att det varit ett mödosam projekt där han lagt oräkneliga timmar.
– Det har inte varit en spikrak resa, minst sagt. Många överraskningar. Så sent som i går satt jag sex timmar i telefon efter att försäkringsbolaget som gett löfte om att försäkra båten ballade ur. Då var blodtrycket högt kan jag meddela.
– Allt var klart, men det ska lösa sig, säger Lars Ingvar till LT.
Premiärturen är tänkt att gå den 15 juni. Därefter är den initiala målsättningen att köra två turer lördag/söndag under högsäsong.
– Kanske blir det fler, det beror på bokningarna, säger Karl-Fredrik Klinker och berättar att det naturligtvis också går bra att chartra ångbåten.
Att köpa biljetter gör man enkelt på internet via sajten Nortic.se.
– För den som inte är så haj på datorer och telefoner går det också bra att boka biljetter på Turistbyrån och i butiken Smycket på Stortorget, säger Christer Svensson, webansvarig i ångbåtsföreningen.
Ett underdimensionerat pumpaggregat gjorde att S/S Lagaholm tog in vatten. Allt löste sig efter att ett större aggregat hämtats. Senare på torsdagseftermiddagen stod ångbåten ankrad vid sin egen brygga.
Foto: Rickard Gustafsson
Vid iläggningen dök representanter för Laholms Sparbanks Utvecklingsstiftelse upp och lämnade över en check på 30 000 kronor. Pengar som kommer väl till pass.
– Vi sa att det skulle kosta runt 300 000 att renovera båten och det är väl där det ligger och snurrar. Vi har hittills fått in 100 000 i sponsring, men skulle behöva mer annars blir det en tung ryggsäck att börja med, säger Lars Ingvar Persson.
En sak är värd att notera i det ekonomiska sammanhanget. Våren 2021, när Laholms kommun ägde båten, togs det in en offert för renovering. Enda budet som lämnades var från ett företag i Skåne som presenterade en kalkyl att det skulle krävas 2 200 arbetstimmar till en kostnad på drygt 1,7 miljoner kronor för att göra båten sjöduglig.
Att göra det i ideell regi tog 700 timmar och slutpriset blev ungefär en sjättedel...