-
FÖRENINGSLIV 2022-11-15 KL. 13:48

Nu är spaden för Skottorps IF:s storsatsning i marken

Av Johan W Jönsson

Nu är det avklarat – första spadtaget till Skottorps IF:s klubbhus som ska rymma en rad olika aktiviteter till gagn för närområdet är taget. ”Det känns fantastiskt bra! Nu är det på riktigt”, säger Evert Månsson som varit administrativt ansvarig för projektet.

Nu är spaden för Skottorps IF:s storsatsning i marken
Katrine Bergström och Johan Gillrup från Laholms Sparbank, Gert-Owe Olsson från Sparbanksstiftelsen och Åke Hantoft från kommunen och med ett antal hundra matcher i Skottorps IF tog förta spadtaget. Foto: Johan W Jönsson

Skottorps IF hade bjudit in eldsjälar, kommunen, Laholms Sparbank, utvecklingsstiftelsen och pressen till det första spadtaget för klubbens jättesatsning.

– Det här handlar inte bara om nya omklädningsrum eller en ny klubblokal. Detta är en satsning som många fler än vi kommer att ha glädje av, säger Månsson som är vice ordförande i SIF.

Ordförande Stefan Wendt hälsade välkomna och förklarade att representanter från kommunen och banken skulle få äran att ta det första spadtaget till klubbhuset.

– Det känns lite extra kul att vi har personer på plats här som var med när det första spadtaget togs för tillbyggnaden av den gamla klubbstugan 1965, säger Wendt.

Skottorps IF har cirka 180 ungdomar i föreningen och det är framförallt för dem som föreningen gör den här satsningen. Men tanken är att det ska finnas något för alla åldrar i huset.

– Vi har fått fler ungdomar under pandemin. Vi finns ju vid kusten och det byggs nya hus hela tiden. Vi var tvungna att göra något då våra lokaler idag inte räcker till, säger Månsson.

Totalt kostar byggnaden nio miljoner kronor. Fem av de miljonerna har SIF fått loss från Allmänna Arvsfonden. Resten är medel från RF SISU, Sparbanksstiftelsen, kommunen och egna pengar.

– Grunden när vi började med det här för två år sedan var att få fram pengar. När beskedet från arvsfonden kom kände vi att det nog skulle gå att realisera.

Klubben har också fått en banklån på Laholms Sparbank på tre och en halv miljon kronor med hjälp av kommunal borgen.


Evert Månsson har varit administrativt ansvarig för projektet med Skottorps IF:s allaktivitetshus. "Det känns roligt att göra något extra. För detta är något extra.", säger han. Foto: Johan W Jönsson


– Det känns jättebra att vi kan sätta igång nu. Inte bara för oss i föreningen, utan för hela bygdens skull. Vi bygger ett allaktivitetshus som alla ska kunna utnyttja.

Dels behövs det fler samlingslokaler i närområdet. Försvinner Skoskumsgården i Skummeslöv finns det ingen större samlingslokal kvar i närområdet.

– Det är en bit. En annan är att vi hoppas få till ett samarbete med skolan så att vi kan bedriva någon form av fritidsverksamhet här, säger Månsson och fortsätter:

– Får vi hit folk så har vi större chans att få dem engagerade i föreningen. När de kommer hit så kan de hjälpa till på sitt sätt och på så vis kan vi skapa en samhörighet i bygden.

Totalt ska den nya byggnaden bli på 433 kvadratmeter. Tanken är att markarbetet och grunden ska klaras av innan årsskiftet. Hösten 2023 är det tänkt att bygget ska vara färdigt.

Gasellvinnarna ALJO Bygg ska göra jobbet. Flera av de anställda spelar i Skottorps IF. Bland annat delägaren Johan Agnvall.

– Det är ett väldigt kul projekt! Vi siktar på att dra igång om ett par veckor, säger Agnvall som inte kunnat spela fotboll under hösten på grund av en meniskskada.


Evert Månsson berättade om Skottorps IF:s verksamhet och hur klubben gjort för att få till satsningen med det nya klubbhuset. Foto: Johan W Jönsson