FÖRENINGSLIV 2021-11-24 KL. 15:32

Något för alla i Gamla Laholms senaste årsbok

Av Johan W Jönsson


Årgång 33 av Gamla Laholms årsbok är här. Traditionsenligt finns den i handeln från runt första advent. Boken brukar vara en kär julklapp och den här gången blir det blandad kompott av Laholmare förr och nu, gröna rum och handel. “Det finns något för alla”, säger föreningens ordförande Roy Karlsson.

Något för alla i Gamla Laholms senaste årsbok
Gamla Laholms senaste årsbok har fyra avdelningar och delen om gröna rum är färgstark, lovar föreningens ordförande Roy Karlsson. Bild: Johan W Jönsson

Den nya boken består av fyra delar. Dels är det en fortsättning med de porträtt av profiler som varit med i utställningarna “Laholmare förr och nu” på rådhuset. En annan del handlar om handeln i Laholm och den är skriven av Bengt Gärdfors. Det blir en historisk resa som tar oss fram till nutid.
– Bengt har skrivit om uppkomsten och bakgrunden till staden Laholm. Varför det blev som det blev. Det handlar om marknadsplatsen, handelsstråken som fanns och han tar oss i mål.

Det kommer dock mera, både vad gäller laholmare och handeln. Det finns fler färdiga porträtt på profiler kvar och det finns ännu mer om handeln.
– Det kommer fler kapitel i kommande årsböcker längre fram. Det finns mycket intressant om handeln. Laholm är ju en handelsstad med sitt strategiska läge, säger Karlsson.


Marita Björk, Tommy Paulison, Ulla Gunnarsson, Stefan Persson, Bengt Gärdfors och Stefan Gustavsson Bild: Roy Karlsson


Den tredje delen avhandlar “gröna rum”. Det handlar om parker och grönområden i Laholm och där har trädgårdsmästare Stefan Persson fungerat som expert.
– Vi börjar med Apotekarelunden, Rådhusgården, Ifvarssons trädgård, Tivoli och Hans Ols sjö. Stefan kan det här och har bidragit med bilder.

Roy Karlsson utlovar en del överraskningar i kapitlet om gröna rum. Vem visste till exempel att Stadsparken från början hette Tivoli? Den fjärde delen i boken är den med årets arkivbild, årets arkivfynd och årskavalkaden. Den sistnämnda är med för fjärde året och idén har helt fräckt stulits från Föreningen Gamla Halmstad.
– Här finns lite för alla. Tidigare år har det varit olika teman. Men jag tror att vi kommer att fortsätta att ha en lite blandad kompott. Det är en blandning av gammalt och nytt.

Förr var böckerna i svartvitt. Nu finns både svartvita bilder och färgbilder med och ordförande Karlsson säger att upplaga 2022 en färgstark årgång. Det är tradition att årsboken ska vara klar till första advent och från och med fredagen innan advent finns den i handeln. Boken är tryckt i 1 300 exemplar.
– Det här med årsboken är en tradition. Har man de andra böckerna så vill man även ha den senaste och det är en populär julklapp, säger Roy och fortsätter:

– De går i arv och det finns olika traditioner i olika familjer hur man läser den nya boken. Det är kul, avslutar Föreningen Gamla Laholms ordförande.