Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-03-18 KL. 06:02

Meste ordföranden prisas som årets eldsjäl

Av Johan W Jönsson

Göte Åkesson har varit engagerad i Lilla Tjärby IK i 40 år. Med sina tolv år som ordförande är han den som suttit längst på posten i klubbens historia. Än idag har han sina göromål på idrottsplatsen. Nu har han blivit utsedd till årets eldsjäl av Södra Hallands Småklubbsallians.
– Det är rättså skönt att ha något att pyssla med. Jag åker dit och tittar till och kanske snackar med någon. Det är inte så betungande, säger Åkesson.

Meste ordföranden prisas som årets eldsjäl
Göte Åkesson tar emot blomster av Södra Hallands Småklubbsallians ordförande Peter Walldén (till höger). Göte prisas som årets eldsjäl i den lokala fotbollen. Foto: Småklubbsalliansen

Han blev uppriktigt överraskad när han fick reda på att det var just han som skulle prisas. Numera tar han hand om LTIK:s automowers och han är även med i klubbens veterangrupp.

– Jag trodde att den tiden var förbi. Jag gör inte så mycket längre men det är väl mest för lång och trogen tjänst än för något annat. Och jag har ju varit med ett tag, ler Göte.

Jodå, Göte Åkesson är en sann eldsjäl i ordets rätta bemärkelse. Han började engagera sig som ungdomsledare i Lilla Tjärby IK i mitten av 1980-talet och sedan har han bara fortsatt.

– Jag kom med i styrelsen där jag satt som ungdomsansvarig under en tid. Jag var bland annat med när vi blev VGLT ihop med Genevad/Veinge. Det var nog räddningen för oss, säger han.

Mellan 2007 och 2018 var han ordförande i Lilla Tjärby IK. De tolv åren gör honom till klubbens mesta ordförande genom tiderna. Ingen annan kommer ens i närheten.

– Jag visste faktiskt inte att det var så många år. När man är inne i det så rullar det bara på. Jag var bland annat med och installerade jordvärmen och bevattningssystemet, minns Göte.

Hur kommer det sig att det blivit så många år i LTIK?

– Det kan man fråga sig. Mycket har nog att göra med att jag känt att jag haft tid. Jag jobbade skift och hann med det jag skulle hemma ändå, sedan kunde jag gå till idrottsplatsen.

– Mycket har med det sociala att göra också, och att man känt att man gjort något bra för ungdomarna. Att bara vara på idrottsplatsen och titta på en ungdomsmatch eller B-match.

Lilla Tjärby IK bildades 1979. Två år senare flyttade Göte och hans hustru Britt-Marie samt dottern Hanna till byn. 1982 föddes sonen Kristian och året efter dottern Elin. Alla blev de LTIK:are.

Kristian hade en fin fotbollskarriär på lokal nivå och var bland annat lagkapten i Laholms FK i division 2 under flera år. Götes egen spelarkarriär var något mer blygsam.

– Jag spelade i Ysby mellan jag var 18, 19 och 25. Sedan höll inte knäet jag mer och jag tyckte att det räckte. Jag utmärkte mig inte inom fotbollen, inte som spelare i varje fall, ler Göte.

2021 sålde Göte och Britt-Marie huset på Hallarsvägen i Lilla Tjärby. Det låg bara ett stenkast från idrottsplatsen. Numera lever de ett stillsamt pensionärsliv i Mellbystrand, utan stor trädgård.

Hur känns det att bli uppmärksammad på det här sättet?

– Det känns väldigt bra! Det kan jag inte sticka under stol med. Visst har man väl hunnit med en del. Men jag har trappat ner så mycket att jag inte hade någon tanke på att bli uppmärksammad.

Göte Åkesson är den tionde ideella hjälten som blivit utsedd till årets eldsjäl av småklubbsalliansen. Den första var Götes lillebror Bo ”Bosse-Boll” Åkesson år 2016.

Fakta:

De har blivit utsedda till Årets eldsjäl av Södra Hallands Småklubbsallians: Bo Åkesson, Ysby BK (2016), Boris Johansson, Kornhult/Hishult FF (-17), Gerd Nilsson, BK Walldia (-18), Karl-Erik Mattsson, Laholms FDK (-19), Ingvar Johansson, DFK HaSko (-20), Siv Pålsson, Genevad/Veinge IF (-21), Lars-Inge Alm, Hasslövs IS (-22), Sven-Inge och Gittan Svensson, Knäred IK (-23), Göte Åkesson, Lilla Tjärby IK (-24).