FÖRENINGSLIV 2022-04-29 KL. 11:27

Marita prisas för nyckelroll i föreningens årsböcker

Av Johan W Jönsson

Marita Björk har varit delaktig i stort sett samtliga av Föreningen Gamla Laholms årsböcker sedan första upplagan 1990. Nu prisas hon av föreningen som ”Främjare av ord och bild”. ”Det var absolut överraskande”, säger stipendiaten.

Marita prisas för nyckelroll i föreningens årsböcker
Marita Björk är årets främjare av ord och bild. Hon tilldelades stipendiet på Föreningen Gamla Laholms årsmöte. Mötesordförande Sven Palmkvist uppvaktade med blommor och diplom. Foto: Tommy Paulison

Grunden till ”Jan Olshedens och Göran Trydells stipendiefond för främjare av ord och bild” lades vid de båda herrarnas 50-årsfirande då de önskade pengar till en fond.

I fjol tilldelades fotografen Tina Blomberg stipendiet. 2020 var det författaren Simona Ahrnstedt och året innan det en annan författare - Jakob Mjöbring.

– Vem som ska få stipendiet är ganska fritt för tolkning. Jag är varken skribent eller fotograf men jag ser till att ord och bild kommer till tryck, säger Marita som jobbar på Trydells tryckeri.

Den första årsboken trycktes 1989 och kom ut med namnet Gamla Laholm årgång 1990. Marita har jobbat på Trydells tryckeri, där boken trycks, i 39 år och hon var 24 år när den första kom.

– Jag har varit involverad i princip samtliga av Gamla Laholms böcker. Jag har nog missat ett par när jag var mammaledig men det är längesedan.

Det innebär att hon varit med att utforma 31 av 33 böcker. Marita befinner sig mellan formgivaren och tryckaren. Hon sitter på prepressavdelningen och tar hand om formgivarens material och samlar ihop och kollar så att allt ser rätt ut.

– Annonserna har jag också en ganska stor del i. Jag sätter många av de nya och hjälper till med utformningen av dem, säger Marita.

Hon vill inte framhäva sig själv allt för mycket. Marita menar att många är delaktiga när en bok blir till. I motiveringen står det: ”komplett kunskap med konsekvens”.

– Jag ska inte klappa mig själv på axeln för mycket. Det krävs många personer för att få ihop en bok i slutändan och det finns tryckare som varit med lika länge som jag.

Marita fick veta att hon skulle få stipendiet på jobbet. Hon blev inkallad på ett kontor och där satt Roy Karlsson och Fredrik Andréasson från Föreningen Gamla Laholm och såg allvarliga ut.

– Jag blev lite orolig och undrade vad som stod på. Jag förstod ju att det hade något med boken att göra. Sedan bad Roy mig att korrekturläsa namnet på stipendiaten och då var det mitt eget.

– Det var förvånande, skrattar Marita.

Men du tycker att det är en ära att få stipendiet?


– Absolut! Jag är jättestolt och känner mig hedrad. Jag har ju egentligen bara skött mitt jobb. Att bli så uppskattad så att man blir tilldelad ett pris känns väldigt ärofyllt.

Marita firar 40 år på Trydells nästa år och hon har inga planer på att lämna sitt jobb på tryckeriet i Laholm. Hon planerar att jobba kvar till pensionen.

– Jag trivs väldigt bra med mitt arbete. Det har förändrats mycket under årens lopp. Prepress är nog egentligen där det hänt mest rent digitalt under de åren jag jobbat på tryckeriet.

– I början när vi gjorde Gamla Laholms böcker skrev vi in all text från pappersmanus och sedan skulle det korrekturläsas. Nu är allt färdigt in, fortsätter hon.


Marita Björk, längst upp till vänster, vid den senaste årsbokens boksläpp. Foto: Gamla LaholmFakta:

På diplomet står det:

”komplett kunskap med konsekvens”!
Marita har varit delaktig i en nyckelroll i samtliga årgångar av årsboken!

”Främjare av ord och bild

Två laholmare och ungdomsvänner, Jan Olsheden och Göran Trydell, fyllde 1988 femtio år. Födelsedagen firades gemensamt, men istället för personliga gåvor uppmanades vänner och affärsbekanta att sätta in pengar i en fond. Då lades grunden till ”Jan Olshedens och Göran Trydells stipendiefond för främjare av ord och bild”.?Stipendiet delas ut i samband med Föreningen Gamla Laholms årsmöte.”