FÖRENINGSLIV 2022-05-02 KL. 12:38

Maggans Meloner är Årets laholmare

Av Johan W Jönsson

Lions club Laholm utser varje år årets laholmare. I år får en hel grupp utmärkelsen. Maggans Meloner prisas för sin ”entusiasm, sitt engagemang och sin kärlek”. ”Jag är alldeles överväldigad”, säger körledaren Margareta Jonsson.

Maggans Meloner är Årets laholmare
Maggans Meloner gjorde ett bejublat framträdande på Föreningen Gamla Laholms senaste årsmöte. Många av de 133 närvarande medlemmarna sjöng med i "I natt jag drömde". Foto: Tommy Paulison

Maggans Meloner bildades 2008. Då bestod gruppen av sex, sju sångälskande damer. 14 år senare är de 24 stycken till antalet som åker runt och underhåller på äldreboenden.

Nu har de blivit utsedda till årets laholmare av Lions club Laholm.

– Jag blev så förvånad att jag nästan höll på att ramla av stolen. Jag har aldrig haft en tanke på det här. Vi blev väldigt glada och känner oss riktigt hedrade. Det känns väldigt fint, säger Margareta.

Gruppen sjunger och spelar, främst på äldreboenden. Maggans Meloner sätter helt enkelt lite guldkant på de äldres tillvaro. Det var Margaretas dotter som sådde fröet till gruppen.

– Min dotter sa till mig för 20 år sedan ungefär, att när du går i pension, då ska du inte bara vara hemma och baka och städa och greja. För det är inte din grej.

– Då ska du som kan spela och sjunga åka ut till äldreboenden tillsammans med dina väninnor och underhålla. Jaha, sa jag, det låter ju trevligt, säger Margareta.

2008 när hon gick i pension frågade hon sina väninnor i Skummeslövs kyrkokör, där hon sjunger, om de ville haka på, och det ville de gärna. De var sju, åtta stycken vid det första tillfället.

– Det kommer till nya medlemmar hela tiden. Det är väldigt roligt. Det gör också att vi inte blir så sårbara om någon inte kan. Vi pensionärer är ju väldigt upptagna, skrattar Margareta.

Hon spelar själv piano och bestämmer repertoaren och leder kören. Berit Johansson spelar dragspel och övriga sjunger.

– Ibland spelar vi dragspel, ibland piano och ibland båda. När vi kan sjunga stämmor så gör vi det. Men för det mesta sjunger vi unisont.


Magareta Jonsson är ledare för Maggans Meloner som nu prisats som årets laholmare av Lions. Maggan tog emot prischecken vid Lions Valborgsfirande å alla sina meloners vägnar. Foto: Roland Höglund


Maggans Meloner sjunger gamla schlagers, barnvisor, folkvisor, musikal, operetter och psalmer. Repertoaren är blandad och de sjunger det som de tror att de äldre tycker om.

– Vi märker att de äldre tycker att det är väldigt roligt när vi kommer och vi känner att vi får väldigt mycket tillbaka. Vi ser hur de äldre gungar med och försöker sjunga med.

Det händer också att det fälls en och annan tår bland de äldre då det dyker upp en sång som betytt extra mycket för någon.

Vad ska ni göra för de 10 000 kronorna?

– Vi är så förbluffade över det här så det har vi inte hunnit ta ställning till. Nästa gång vi träffas ska jag fråga tjejerna vad de tycker att vi ska göra.

Kanske kan det bli en träff med smörgåstårta, vin och sång för medlemmarna i gruppen. Det har varit ett vinnande koncept förr.

– Vi har inte sjungit på nästan två år nu när det varit pandemi. Så vi behöver träffas. Både för gemenskapen och sångens skull, säger Margareta.

Framåt har Maggans Meloner inbokade besök på äldreboenden i kommunen. I maj besöker gruppen Lingården och i juni blir det ett utomhusframträdande på Tangon.

Var kommer gruppnamnet Maggans Meloner ifrån?

– Jag hade döpt kören till ”Säg det med en sång” efter ABBA-Bennys låt med samma namn. Men efter något år tyckte någon medlem att, nej, det är för mesigt. Vi skulle ha något som sticker ut.

Ungdomskören i Laholms kyrka heter Clementinerna. Inspirerade av en frukt blev det en annan, men betydligt större exotisk sådan.

– Vi ska heta Maggans Meloner!, sa hon och så blev det. Det är lite annorlunda men det är spetsigare än Säg det med en sång. Det låter faktiskt mesigt, som en söndagsskoleklass ungefär.

Maggans Meloner upmärksammades vid Lions Valborgsfirande vid Rökeriet i Laholm. Presidenten Göran Lundahl hälsade de cirka 200 närvarande personerna välkomna. Sara Paulsson höll årets vårtal och inledde med att säga "kära öreboroare", på kungens födelsedag. Laholms Manskör sjöng in våren och avslutade med en sångarhyllning för årets laholmare.


Maggans Meloner har växt snabbt och består nu av 24 aktörer. Foto: privatFakta:

Årets laholmare - motivering

Maggans Meloner är en grupp sångälskande damer under Margareta Jonssons ledning.
Kören, som finns i Laholm, startade i liten skala 2008 med sex, sju damer, men består idag av 24 aktörer.
Att sprida värme och glädje är deras måtto. I detta fallet betyder det att ensamma och äldre på framförallt våra äldreboenden får en härlig guldkant på tillvaron. Damerna i kören tas emot med öppna armar.
Samtidigt känner sångarna uppskattningen från de äldre med glittrande ögon och varma leenden.
Maggans Meloner sprider stor glädje och känslan från mottagarna är så äkta den kan bli.
Lions vill på detta sätt hylla Maggans Meloner för deras entusiasm, engagemang och kärlek till uppgiften.

Årets laholmare - Maggans Meloner.