FÖRENINGSLIV 2023-04-28 KL. 10:11

Magasinskapare årets främjare av ord och bild

Av Johan W Jönsson

I samband med Gamla Laholms årsmöte offentliggjordes i vanlig ordning vem som är årets ”Främjare av ord och bild”. Den här gången är det Ulrika Träff som prisas. Hon är mamma till omtyckta ”Magasin Laholm”.
– Det känns stort! Jag blev lite mållös när jag fick reda på det, säger Ulrika.

Magasinskapare årets främjare av ord och bild
Ulrika Träff prisades som årets främjare av ord och bild på Föreningen Gamla Laholms årsmöte. Ordförande Christer Jonsson valdes om och räckte över diplomet till stipendiaten. Foto: Tommy Paulison

”Sedan 2007 har Ulrika gett ut ”Magasin Laholm” med varma och sanna och ibland unika berättelser om människor, platser, händelser och stora och små event”, står det i motiveringen.

Magasinet är Ulrikas egen produkt och det är en del av hennes verksamhet. Hon har drivit företag sedan 1994 där hon hjälpt kunder med text, bild och form i olika sammanhang.

– Jag jobbar med kommunikation. När jag flyttade hit och gjorde något jobb för kommunen blev Laholm varse om att jag fanns, berättar Ulrika.

Hon flyttade till Laholm från Jönköping 1996. Tidigare var hennes kunder stora företag i Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping.

– När jag blev känd i Laholm fick jag många lokala kunder och när jag startade Magasin Laholm blev det väldigt många lokala och små företag, säger Ulrika.

När hon startade Magasin Laholm 2007 hade hon inte tid med så många andra kunder vid sidan om. Tidningen blev det som tog det mesta av hennes tid.

Vad var tanken med magasinet från början?

– Jag tyckte att det var många som inte förstod hur mycket Laholm hade att erbjuda. Så jag kände att jag ville hjälpa till med det, säger Ulrika och fortsätter:

– Jag ville visa upp det som är bra och göra laholmarna stolta. De är faktiskt de bästa ambassadörerna för sin hemort, om man pratar marknadsföring.


Ulrika Träff är Föreningen gamla Laholms främjare av ord och bild. Mest känd är Ulrika som mamma till Magasin Laholm. Foto: Rickard Gustafsson


Idéerna verkar aldrig ta slut. Det har aldrig varit några konstigheter att hitta människor, platser, händelser, evenemang och företag i Laholms kommun att skriva om.

– Det finns hur mycket som helst! Det har aldrig varit något problem. Problemet har snarare varit det jag inte hunnit med. Det finns jättemycket bra att lyfta, säger Ulrika.

Nu har hon givit ut magasinet i 16 år. Det är en väl förankrad och omtyckt produkt med gott renomé, både bland annonsörer och läsare.

Ulrika har aldrig satt någon egentlig sluttid för tidningen. Hon såg att det fanns ett behov och det finns fortfarande mycket att lyfta. Men i år blir det inget Magasin Laholm i pappersform.

– Jag har ingen planerad utgivning i år men webben finns kvar och där publiceras också redaktionellt material. Jag har ett helt gäng som hjälper mig att skriva.

Ulrika lyfter gärna fram sina medarbetare. Hon äger varumärket men hon skapar inte magasinet på egen hand. Många hjälper till att producera.

Hur ser framtiden ut för Magasin Laholm?


– Bra fråga! Redaktören, det vill säga jag, är lite sugen på andra saker. Det har varit mycket Magasin Laholm. Jag har inte hunnit med så mycket annat.

– Jag planerar ingen tryckt tidning. Därmed inte sagt att det inte kommer bli någon mer. Jag tror inte det men man behöver inte ta något beslut som är för gott.

Ulrika planerar att fortsätta att jobba med kommunikation i text, bild och form i sitt företag. Både med gamla och nya kunder.

– Det jag är bra på är att jag är bred i min kompetens. Jag kan lite om mycket. Jag kan hjälpa till med det mesta inom kommunikation, säger hon.

Vad betyder det för dig att bli årets främjare av ord och bild?


– Det är en ära! Jag vet inte riktigt vad det kommer att innebära än. Men det är en bekräftelse på att andra sett vad jag gjort och att de tycker att jag är rätt bra, avslutar Ulrika Träff.

Stipendiet är på 10 000 kronor. För en del av pengarna tänker Ulrika att hon ska åka på vandringsresa till Danmark.

Gamla Laholms årsmöte var som vanligt en folktät tillställning. Edvard C Johansson stod för underhållningen och hela styrelsen valdes om.

Fakta:


Främjare av ord och bild

Motivering:

”Ulrika Träff, årets stipendiat av Föreningen Gamla Laholms utmärkelse ”Främjare av ord och bild”, har en gedigen bakgrund och erfarenhet som egen företagare sedan 1994 med fokus på kommunikation och grafisk produktion.

Ulrika är en nyfiken entreprenör som vårdar ordet och skriften i lika hög grad som bilden. Allting ska vara perfekt. Innehållet, språket, motiven i texter och bilder ska gärna ha ett unikt innehåll och det speglar respekten för läsaren men också för de som är föremål för texter, berättelser och artiklar.

Sedan 2007 har Ulrika gett ut ”Magasin Laholm” med varma och sanna och ibland unika berättelser om människor, platser, händelser och stora och små event som lockar Laholmare och besökare att ta del av den charm som kan erbjudas året runt. Med sina texter och bilder förmår hon beskriva och förädla motivet så att det ger läsaren en positiv läsupplevelse och lockar till besök och aktivitet.”

Bakgrund:

Två laholmare och ungdomsvänner, Jan Olsheden och Göran Trydell, fyllde 1988 femtio år. Födelsedagen firades gemensamt, men istället för personliga gåvor uppmanades vänner och affärsbekanta att sätta in pengar i en fond. Då lades grunden till ”Jan Olshedens och Göran Trydells stipendiefond för främjare av ord och bild”