Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2023-01-09 KL. 15:55

Många ville dansa ut julen i Laholm

Av Johan W Jönsson

”Björnen sover”, ”Karusellen” och ”Prästens lilla kråka” var bara några av de sånger som Rebecka Wik sjöng när hon ledde dansen kring laholmarnas egen gran. Intresset för att dansa ut julen var stort. ”Jag skulle nog ändå vilja kalla det här för lite av en succé”, säger initiativtagaren Eva Salander.

Många ville dansa ut julen i Laholm
Många ville vara med och dansa ut julen på Stortorget i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Tillsammans med Attraktiva Laholm och Föreningen Gamla Laholm samt en massa välvilliga laholmare såg Eva till att få granen, som Peter Jakobsson skänkte, på plats.

Pengarna som kom in både räckte och blev över för transport, uppsättning och bortforsling. Det var då tanken om att dansa ut julen väcktes.

– Jag kommer ihåg att julen dansades ut på torget när jag var liten. På -70-talet var det över 1 000 personer som var med och det var så fin stämning, säger Eva.

Riktigt så många var det inte den här gången. Men det kunde ändå räknas till uppåt ett par hundra personer i ringarna runt granen och minst lika många tittade på.

– De som står vid sidan om är lika viktiga. Det är lika mycket för deras skull. Jag såg några äldre damer som stod och log och mindes. Fint! Jag blev också nostalgisk.

Alla barn bjöds på varm saft och godis samt korv med bröd, som Lions grillade och sponsrade. De vuxna fick pepparkakor och glögg.

– Det var jättesvårt att bedöma hur mycket glögg vi skulle värma på. Men jag tror att vi lyckades ganska bra i vår avvägning, säger Attraktiva Laholms ordförande Lars-Göran Persson.


Rebecka Wik ledde dansen runt granen som avslutades med långdans runt Lagafontänen. Foto: Johan W Jönsson


Anledningen till att man inte väntade till traditionsenliga tjugondedag Knut beror på elkrisen. Nu kan ljusen släckas och granen forslas bort lite tidigare.

– Vi är så glada över att vi fick till det här och att vi tilläts ha ljus i granen. Så vi ville inte pressa på för hårt. Därför tjuvstartade vi lite, säger Salander.

Tanken är att dansa ut julen i Laholm ska bli en årligt återkommande tradition, precis som det var 1968-1975 då Köpmännen arrangerade evenemanget.

– Då kom det 150 personer de första åren och sedan blev det över 1 000. Därför var det över förväntan att 200 personer dansade redan i år, säger Salander.

– Med tanke på responsen så tänker vi nog att det ska bli en tradition igen för Attraktiva Laholm att anordna detta, säger Lars-Göran Persson.

Då är ni nöjda?

– Jag skulle nog ändå vilja kalla detta för lite av en succé. Verkligen jättekul och härligt att det var så blandade åldrar på plats, avslutar Eva Salander.


Attraktiva Laholm delade ut godis och Lions korvbiljetter till alla barn. I tomteluvan syns initiativtagaren Eva Salander. Foto: Johan W Jönsson