FÖRENINGSLIV 2023-11-22 KL. 15:52

Lokal duo – nya ansikten på Laholms GK

Av Rickard Gustafsson

Richard Edvinsson och Fredrik Hansson tar över shop- respektive tränarverksamheten på Laholms GK. Klubben är väldigt nöjda med rekryteringarna som inbringar hög golfkompetens.
– Två killar med enorm golferfarenhet men som också har lokal förankring. Det är en riktig jackpot för oss, säger klubbchefen Jyrki Välimäki.

Lokal duo – nya ansikten på Laholms GK
Richard Edvinsson och Fredrik Hansson känner varandra sedan 30 år tillbaka. Nu inleder de ett samarbete på Laholms GK där de i egna företag ska utveckla klubbens shop- respektive träningsverksamhet. Foto: Rickard Gustafsson

Efter 25 år på Laholms GK tackade Tomas Ericson häromveckan för sig. Klubben fyller nu vakansen med två lokala förmågor – en laholmare och en våxtorpsbo – som känner varandra sedan lång tid tillbaka.

Uppdelningen sker på så sätt att Skogaby GK-bekante Richard Edvinsson axlar shop- och rangeverksamhet medan forne våxtorpsbon Fredrik Hansson återvänder till moderklubben för att fokusera på utbildnings- och träningsverksamheten.

Klubbchefen Jyrki Välimäki berättar att personkemin klickade direkt.

– Verkligen! Vi har utvecklat vår anläggning de senaste åren, men utvecklingen gör också att det ställs krav på förbättring och förnyelse så att vi kan möta de kraven. Genom att dela upp rollen som pro och shopansvarig så tror vi att vi kan utveckla vår verksamhet ytterligare.

Det ska väl omgående förklaras att Richard Edvinsson, 47, inte lämnar Skogaby GK utan i stället ges möjligheten att driva två golfshopar.

Efter 17 säsonger som huvudtränare på grannklubben ser han fram emot att utöka affärsverksamheten.

– Det ska bli kul att få chansen på den här fina anläggningen och försöka utveckla verksamheten efter Tomas och sätta min prägel på den. Man kommer att känna igen sig och man kommer att få se mig i båda shoparna, säger Richard till LT.

Golftränaren Fredrik Hansson, 52, är väldigt nöjd med lösningen och glad över att "komma hem".

– Jag och min familj var med här när banan öppnade 1978. Jag bodde i princip på golfbanan på somrarna och växte upp och tränade mycket med Fredrik Andersson Hed. Jag tävlade på svenska touren och har spelat två tävlingar på Challengetouren men nådde aldrig till Fredriks nivå.

Laholms GK:s klubbchef Jyrki Välimäki (mitten) berättar att många varit intresserade men att valet av Richard Edvinsson och Fredrik Hansson i slutändan kändes helt självklart. Foto: Rickard Gustafsson

Våxtorpssonen har en lång och gedigen PGA-erfarenhet och berättar att han faktiskt började sin tränarkarriär på Skogaby som assisterande pro till Tomas Ericson.

– Fredrik hade faktiskt mig som adept, berättar Richard Edvinsson.

– Och jag tog grönt kort av dig, säger Jyrki Välimäki.

– Ja, nu sluter vi cirkeln och knyter ihop säcken tillsammans, säger Fredrik och skrattar.

Efter tränarstarten på Skogaby, 1994-1996, flyttade Hansson till Turkiet. Där fick han smeknamnet ”Mr Belek”, efter att ha varit med och utvecklat golfdestinationen med samma namn.

– Under 21 år var jag med och byggde upp golfen i Belek. Jag var allt från ”teaching pro” och landslagstränare för Turkiet till att bygga golfbanor och hela anläggningar. Jag har också spenderat tre golfsomrar i Österrike, så det har varit en spännande resa!

Efter hemflytten 2017 har han verkat två år som vd på Sand GC utanför Jönköping och tre år som vd/klubbchef på Falkenbergs GK.

– Jag brinner för det idrottsliga och att få jobba med människor, så i år har jag gått tillbaka och blivit golftränare igen, säger Fredrik som hållit till på andra halländska klubbar som Tönnersjö, Strandtorp och Rydö.

Vad tycker du om verksamheten på Laholms GK?

– Mina föräldrar bor i Våxtorp så jag har följt klubben hela tiden och det är en fantastisk anläggning som hela tiden vill utvecklas och styrelsen och Jyrki har gjort ett otroligt jobb. Utvecklas man inte så avvecklas man och det är precis den filosofin som jag går in med för att utveckla träningen och träningsutbudet för alla medlemmar, säger Fredrik.

– Vi vill ta över stafettpinnen och driva det med stark igenkänning, men ändå utveckla det på vårt sätt och förhoppningsvis kunna göra det ännu bättre, säger Richard.

På 1990-talet tränade Fredrik Hansson den fem år yngre Richard Edvinsson på Skogaby GK. Nu korsas deras vägar igen där båda kommer att synas och verka på Laholms GK och Skogaby GK. Foto: Rickard Gustafsson

Edvinsson tänker även dra nytta av Hanssons tränarkunskaper på Skogaby GK.

– Det är lite upp till Richard hur mycket det blir och det ska bli jättekul att jobba tillsammans, säger Fredrik.

Tommy Ahlenbäck, styrelseledamot i Laholms GK, är eld och lågor över det nya teamet.

– I Richard och Fredrik får vi in väldigt bra bollplank för den fortsatta utvecklingen av klubben, säger Tommy.

Klubbchef Välimäki är taggad på det nya samarbetet och tror att det gynnar båda de lokala klubbarna.

– Vi har redan ett nära samarbete med Skogaby och har en del avtal ihop. Jag tror att det här stärker banden mellan klubbarna på ett positivt sätt för båda parter, säger Jyrki Välimäki.