Klik venligst
FÖRENINGSLIV 2024-06-15 KL. 07:02

Livets gång är temat på hemvändardagen

Av Johan W Jönsson

Veinge hembygdsförening är tillsammans med Våxtorps den största hembygdsföreningen i kommunen. Dessutom är den mycket aktiv. Vid årets traditionella midsommarfirande ägnas utställningen åt dop, konfirmation, bröllop och begravning. Det vimlar av lokalt kända namn samt kläder och saker som hör högtidsstunderna till.

Livets gång är temat på hemvändardagen
Lena Henningsson, Kerstin Jönsson, med barnbarnen Stella och Melina Ljungberg, och Kerstin Petersson bjuder in till Veinge hembygdsförenings hemvändardag. Foto: Johan W Jönsson

På midsommardagen är det 53:e gången som Veinge hembygdsförening firar midsommar i kyrkan och hembygdsgården. En kär tradition som lockar mängder med besökare.

Att det kommer mellan 300 och 400 personer är standard. Kanske slogs det nytt rekord i fjol då utställningen handlade om Genevad. Många ”hemvändare” brukar dyka upp.

– Vi kallar årets utställning för ”Livets gång”. Vi tycker att det är ett passande namn. Vi följer kyrkan i det här, kan man säga och har byggt utställningen kring det, säger Kerstin Petersson.

Midsommarfirandet på midsommardagen inleds med en musikstund i Veinge kyrka klockan 13. Då uppträder mor och son Kristina och Henrik Oskarsson. Sedan blir det fanmarsch till museet.

Alla som kommer till utställningen i folkdräkt får gratis inträde och fika. Kerstin Jönsson håller upp i en dopklänning i sin värendsdräkt. Foto: Johan W Jönsson

– Under alla 53 år har vår utställning varit en dagsslända. Men i år kommer den att ligga kvar över vår friluftsgudstjänst här den 7 juli. Kyrkan ville så gärna se detta, säger Kerstin.

Dopklänningar med såväl rosa som blåa band, konfirmationskåpor och såväl äldre som nya konfirmationskort, bröllopsklänningar i både svart som vitt visas. Bröllopsklänning i svart?

– På 1800-talet hade man svarta. Det var ju inte kokt att ha en vit klänning som sedan inte användes. Vi har en klänning som var vit men som sedan färgades blå, säger Kerstin.

– I princip allt vi har här är lokalt och det finns många kändisar på bild och med namn. Bröllopsfoton, begravningskort, konfirmationskort och så vidare, säger Kerstin.

Kerstin Petersson med en pärlekrans som var vanligt vid begravningar förr och ersatte blommor som gravsmyckning. Foto: Johan W Jönsson

Även i år går en vädur igång. Evighetsmaskinen testades i fjol men då hade man inte tillräckligt med vatten för att kunna driva den. Men det ska det bli ändring på till det här året.

– Vi har också fått en kvinnas docksamling. Hon bodde vid kyrkan här i Veinge. Hon var en makalös hantverkare. Hon stickade, sydde, virkade, knypplade - hon gjorde allt, säger Kerstin.

Dockorna har hemstickade och sydda kläder för tre årstider. Vissa har även folkdräkter. Även något som ovanligt som stickade dukar och en fantastisk knyppeldyna visas upp.

Den som vill kan få testa skriva med en gammeldags bläck- och fjäderpenna på utställningen. Personer som dyker upp i folkdräkt får gratis inträde och fri fika.

Veinge hembygdsförening är från och med den 1 juni med hemsida. På www.hembygd.se/veinge finns all nödvändig info om föreningen. Hemsidan ska vara levande och uppdateras kontinuerligt.

Veinge hembygdsförening har ärvt en lokal docksamling. Dockorna har hemstickade och sydda kläder för tre årstider. Vissa har även folkdräkter. Foto: Johan W Jönsson

Bröllopskort, vigselbevis och annat som hör bröllopet till. Foto: Johan W Jönsson

Såväl friargåvor som fästemansgåvor visas upp på utställningen. Kerstin Petersson och Kerstin Jönsson håller upp. Foto: Johan W Jönsson