FÖRENINGSLIV 2023-12-08 KL. 06:02

Lionstomtar gladde och blev själva belönade

Av Tommy Paulison Johan W Jönsson

Lions i Laholm brukar normalt lämna över gåvor och stödja de behövande. Så även i år när alla särskilda boenden i kommunen fick traditionellt besök. Lions tomtar kom med en penninggåva som sätter lite guldkant på tillvaron.

Lionstomtar gladde och blev själva belönade
Lions club, representerat av president Marie Wernant samt Barbro Andersson, gladdes över penninggåvan från Företagarna. Dennis Frändeland, Marie Axtelius (ordförande Företagarna i Halland) och Peter Walldén räckte över checken. Foto: Tommy Paulison

Samtidigt som Lions tomtetrio gladde på de särskilda boendena stannade man till i Laholm och blev själva belönade av Företagarna i Laholm och Halland.

Gåvoresan inleddes dock på Villa Havsglimt i Allarp som numera har ett boende med plats för tio brukare från Laholms kommun. Här tog gruppledaren Christina Olsson emot gåvan från Lions.

Lionstomtarna fortsatte sedan rundturen till Randerslund, Båstadvägen i Våxtorp, Knäreds båda boenden Smedjebacken och Björkebogården. Därefter bar det till Solhemmet i Veinge, Fridhemsgården i Lilla Tjärby. Turen avslutades på Tangon i Laholm.

Varje boende får 100 kronor per brukare samt den senaste utgåvan av Gamla Laholms Årsbok. Det brukar vara trevlig läsning för de äldre.

Besöken är alltid lika uppskattade. Varje boenden bestämmer hur de vill använda penningarna. Några väljer att köpa julklappar till de boende. Andra sätter guldkant med en extra god måltid. Det kan också gå till en gemensam aktivitet som till exempel underhållning.

Lions tomtar gladde bland annat Solhemmet i Veinge med ett besök. Foto: Tommy Paulison

Peter Walldén, julgransförsäljare i Laholm så här års men också medlem i Företagarna i Laholm, lockade till sig Lions och bjöd på en ordentlig överraskning.

Nyligen var Företagarna i Laholm och Halland på ett sponsrat julbord.

– När vi nu blev så flott bjudna av vår sponsor slog det mig att vi kanske istället kunde samla in en slant till Lions club i Laholm som på ett seriöst sätt stöttar både kors och tvärs, sade Walldén.

Sagt och gjort. Peter lade ut swishnummer på borden och bad gästerna att swisha en liten summa var. Pengarna droppade in allt eftersom.

– Det var lite trögt i början. När 400 kronor kommit in försökte jag ”elda på” ytterligare. Plötsligt var summan uppe i runt 7 000 kronor.

Nu stannade summan inte där. Företagarna i Halland sköt till ytterligare 3 000 kronor varför den totala summan blev 10 000.

Checken fick Lions mottaga av Dennis Frändeland och Peter Walldén från Företagarna i Laholm samt från Marie Axtelius, som är ordförande för Företagarna i Halland.

– Vi var helt överens om att stödja Lions barnfond och vi hoppas givetvis att pengarna ska komma väl till pass, sade Marie Axtelius när checken lämnades över till Lions president Maria Wernant och till Barbro Andersson från samma klubb.

– Det känns underbart fint att få de här pengarna och vi lovar att förvalta dem på absolut bästa sätt, avslutade Lionspresidenten.